Waarom zou je gaan beleggen? De hamvraag die iedere beginnende belegger zichzelf zal stellen. Het antwoord zal in veel gevallen ook hetzelfde zijn, namelijk rendement opbouwen.

Met geld kan je geld maken, zegt men weleens. En dit klopt, want met sparen en belegen kan je vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Beleg je in aandelen dan investeer je je geld in een bedrijf en deel je mee in de winst wanneer de koers de onderneming omhoog gaat. Draait het bedrijf break-even of leidt het bedrijf verlies, dan kan de koers van het aandeel dalen.

Bij obligaties leen je geld uit aan een onderneming tegen een van te voren bepaalde vast looptijd, met een vast of variabel rentepercentage dat je krijgt uitgekeerd. Je ontvangt dus alleen de rentevergoeding en niet meer of minder bij een goed of slecht bedrijfsresultaat. Het risico dat je loopt is dat de onderneming de lening niet terug kan betalen.

Je hebt de mogelijkheid om aandelen of obligaties in één onderneming te beleggen, of je kunt kiezen voor een beleggingsfonds dat in verschillende ondernemingen voor jou belegt.

Om je een duidelijk beeld te geven van de voor- en nadelen van beleggen in aandelen, zetten we ze hieronder voor je op een rijtje. Uiteindelijk beslis jij zelf of beleggen iets voor jou is of juist niet.

winstgevend beleggen
>> Winstgevend leren beleggen: kennis is ‘potentiële macht’ <<

Waarom beleggen? De voordelen

Ben je op zoek naar een manier om meer rendement te behalen dan dat je met je spaarrekening behaald? Dan is de kans aanwezig dat je wel eens te horen hebt gekregen dat je moet gaan beleggen. Daarom beginnen we met het benoemen van de voordelen van beleggen.

Meer rendement

In het algemeen, als we kijken naar de rendementen op de aandelenmarkt van de DoJones Index vanaf 1918 tot nu), dan zien we dat deze gestegen is van ongeveer 1.500 USD in 1918 naar 25.800 USD in 2018. In een periode van 100 jaar betekent dit een rendement van: (25.800 – 1.500 / 1.500 * 100%) 1.620%.

Een fantastisch rendement. Als je dit rendement over 100 jaar vergelijkt met het rendement op de spaarrekening dat valt het in het niets hierbij. Wanneer je dus op zoek bent naar een aantrekkelijk rendement, dan is de aandelenmarkt hiervoor een van de beste plekken.

Rente op rente effect

Dit effect wordt ook wel samengestelde rente genoemd en werd ooit door Einstein het ‘achtste wereldwonder’ genoemd. Dankzij het rente op rente effect kun je jouw spaargeld versneld laten groeien, zonder zelf extra geld op de rekening te storten.

Hoe hoger de spaarrente en/of het spaarsaldo, hoe groter het effect. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de looptijd. Hoe langer je het geld laat staan hoe groter de opbrengst. Meer rendement door te blijven herinvesteren van je geboekte winsten. Dit vind je ook zeker terug in de aandelenmarkt.

Liquide producten

Als we kijken naar manieren om geld op zij te zetten dan is je spaarrekening natuurlijk het meest liquide (geld dat kan worden gebruikt om betalingen mee te doen). Op een keurige tweede plaats komt beleggen op een aandelenmarkt.

Zolang je belegd in producten die veel verhandeld worden kun je spreken over liquide producten. Je zou in principe van de een op andere dag kunnen besluiten om alles te verkopen en iets anders te doen met je geld. Het nadeel bij beleggen kan zijn dat dit op een moment gebeurt als de beurs er niet zo goed voorstaat.

Opbouwen van een passief inkomen

Net zoals dat je op een spaarrekening rente ontvangt, krijg je bij beleggen op de aandelenmarkt vaak dividend.

Dividend is winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. ‘Dividend’ komt van het Latijnse woord dividere, dat ‘verdelen’ betekent.

Alleen weet je van te voren nog niet precies hoeveel dit dividend bedraagt op jaarlijks termijn. Afhankelijk van het aandeel wordt dividend een aantal keren per jaar uitgekeerd. Dit kan leiden tot een extra inkomsten bron op regelmatige basis.

Lees hier de belangrijkste tips om veilig en verantwoord te beleggen >>

Waarom beleggen: de nadelen

Uiteraard kleven er ook enkele nadelen aan beleggen, die zeker niet onbelangrijk zijn. Misschien hebben ze geen betrekking op jou of vormen ze geen belemmering, maar houd in gedachten dat niet altijd voor de volle 100% veelbelovend en positief is.

Je kunt je (een deel van) vermogen verliezen

Een van de grote nadelen van beleggen is allicht dat er de mogelijkheid bestaat dat je je ingelegde geld kwijt kunt raken. Dit nadeel heb je niet als je je geld op een spaarrekening zet. Bij beleggen ben je er dus niet zeker van dat hetgeen dat je inlegt ook werkelijk weer kunt opnemen. Sommige mensen vinden beleggen daarom veel lijken op gokken.

Onzekerheid met betrekking tot toekomstige rendementen

Het is leuk om naar flinke rendementen uit het verleden te kijken, maar helaas beschikt niemand over een glazen bol om te kijken wat zich in de toekomst gaat afspelen. Tenslotte geldt: behaalde rendementen uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. Sommigen vinden dit een nadeel. Ze hebben liever geen onzekerheid (lees zekerheid) en kiezen daarom voor een langer rendement met minder risico.

Meer risico is dus een gegeven die hiermee gepaard gaat. Risico staat gelijk aan rendement. Hoe hoger het risico, hoe meer rendement mensen graag willen terugzien om de risico’s te compenseren. Dit hogere risico leidt ook weer tot het mogelijk (deels) verliezen van je inleg. Hou dit goed in gedachte wanneer je besluit te investeren/beleggen.

Het kost veel tijd

Als je nieuw bent in de beleggerswereld, dan kost het veel tijd om je in de materie te verdiepen en te bepalen waarin je wilt investeren. Vragen die je jezelf kunt stellen als: in welke instrumenten wil ik beleggen? Via welke broker of bank?

Dit kan je voorkomen door iemand anders (zoals een bank) voor je te laten beleggen, maar hier zitten natuurlijk ook kosten aan verbonden die het rendement drukt. In de meest slechte scenario’s kan het zelfs zo zijn dat je portefeuille winst heeft gemaakt, maar door de relatief hoge kosten, je alsnog een negatief rendement hebt behaald.

Het kan dus zeker lonen om zelf te gaan beleggen en kennis en ervaring op te doen. Wanneer je je eigen bedrijf op zet, zal je ook in het begin zoveel mogelijk zelf doen en later eventueel dingen uitbesteden.

Op die manier ga je het proces ook meer waarderen en leuker vinden. Je kunt er uiteindelijk toch niet om heen dat het tijd en energie gaat kosten om te bepalen hoeveel je wilt inleggen, bij wie en wat je wilt aankopen.

waarom beleggen

Waarom beleggen: aan jou de keuze!

Welke keuze je ook maakt: wel of niet beleggen: er is geen verkeerde! Onthoud dat je je er goed bij moet voelen en dat je het leuk vindt om dingen uit te zoeken. Laat je vooral niet triggeren door het feit dat de rendementen op de spaarrekening nu helemaal zo ontzettend laag zijn.

Het is jouw geld en jij bepaald wat je er graag mee wilt doen. Een deel van de hypotheek aflossen? Je eigen bedrijf starten? De studie van de kinderen financieren? Gewoon op de spaarrekening laten staan? Of toch wel beleggen? Welke keuze je ook maakt, het is de juiste, zolang je er maar zelf achter staat!

Laat je dus niet leiden uit angst of negatieve berichten op het nieuws wat betreft beleggen. Hopelijk heeft deze lijst met voor- en nadelen je wat op weg geholpen bij het maken van je beslissing.

Op zoek naar een manier om te leren hoe je succesvol kunt beleggen? 90% van de particulieren verliest geld op de beurs. Wil jij bij de andere 10% horen? De Trading Navigator Methode van Harm van Wijk kan je hiermee helpen. Leer winstgevend beleggen op de beurs met de Trading Navigator >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *