Beginnen met beleggen? Aangezien de spaarrente niks oplevert, zijn mensen aan het kijken hoe ze toch vermogen kunnen opbouwen. In het verleden leek het alleen weggelegd voor beurs guru’s maar tegenwoordig is beleggen voor iedereen toegankelijk.
Denk jij er ook over om te beginnen met beleggen? De mogelijkheden met beleggen zijn oneindig! Lees dan eens deze 11 handige tips waar iedere startende belegger voordeel uit kan halen.
1. Beginnen met beleggen? Wees geduldig
50 jaar geleden hielden beleggers ook makkelijk hun aandelen 7 tot 8 jaar vast in hun portefeuille. Die tijden zijn veranderd. Gemiddeld houdt een belegger zijn aandelen 6 tot 9 maanden vast. Conclusie? Mensen zijn tegenwoordig minder geduldig en willen snel hun slag slaan. Geduld is heel belangrijk als je begint met beleggen.
Veel beleggers maken de fout door te snel hun aandelen weer te verkopen om vervolgens te zien dat de koers nog veel meer is gestegen. Met een beetje geduld, was je winst hoger uit gevallen. En het kopen van ondergewaardeerde aandelen? Misschien staan ze over een paar weken nog lager waardoor je te vroeg was ingestapt.
Hier geldt natuurlijk ook voor: gebruik een bewezen strategie zodat je precies weet wanneer je moet instappen en wanneer je moet uitstappen.
2. Beginnen met beleggen? Wees voorbereid
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Wees je hiervan bewust. Je kunt voorkomen dat je veel onnodige fouten maakt door je goed voor te bereiden. Hoe je het ook bekijkt, een nieuweling op de beurs heeft relatief weinig kennis van beleggen. Kennis kan je altijd opdoen door trainingen te volgen of door in contact te komen met ervaren beleggers.
Voorkom onnodige fouten en bereid je goed voor!
Ook ervaren beleggers maken fouten, logisch. Maar het gaat erom dat je fouten weet in te perken en verliezen minimaliseert. Leer daarom van mensen die nu succesvol zijn met wat jij wilt graag wilt bereiken. Leer de fijne kneepjes van het vak van iemand door over zijn of haar schouders mee te kijken.
3. Beleg alleen met geld dat je kunt missen
Ben je van plan om een grote privé uitgave te doen? Als je spaarrekening daarna leeg is, dan is het niet verstandig om te beginnen met beleggen. Beleg alleen met geld dat je kunt missen en waar je niet van wakker ligt als het mis gaat.
Het mag simpelweg niet zo zijn dat je beleggingen invloed hebben op je dagelijkse uitgaven. Huur, hypotheek of boodschappen lopen gewoon door en een week niet eten, omdat je geld hebt zien verdampen met beleggen is niet aan te raden. Als de basis staat en je geld beschikbaar hebt dat je kunt missen, dan is beleggen interessant.
4. Spreid je winkansen
Niet al je geld inzetten op één paard. Wanneer je afhankelijk bent van één aandeel en het aandeel zakt met 20% dan valt je totale rendement een stuk lager uit. Als beginnend belegger is het goed om spreiding aan te brengen in je portefeuille.
Je hoeft je bijvoorbeeld niet alleen te richten op de aandelenmarkt, maar ook op beleggingsvormen als obligaties. Investeer daarnaast in meerdere bedrijven en sectoren, maar ook in bedrijven met aandeelhoudersvriendelijk management. Daarnaast kan je in verschillende markten en continenten beleggen. Breng daarom spreiding aan.
5. Blijf stap-voor-stap investeren
Beginnen met beleggen? Je kunt eenmalig een flink bedrag investeren en wachten wat er meer gebeurt of je investeert maandelijks een vast bedrag. Als je net begint is het verstandig om kleine bedragen in te leggen om aandelen te kopen tegen hogere en lagere prijzen. Op die manier voorkom je dat je veel van je inleg verliest. Door stap-voor-stap bedragen te investeren verlaag je het risico.
Je zou bijvoorbeeld iedere maand €200 op zij kunnen leggen. Zo bouw je langzaam een beleggingsportefeuille op waarbij minder risico loopt. Je gaat zo niet ineens een grote slag slaan, maar als starter is dit een goede strategie om kennis op te doen in de wereld van beleggen.
6. Laat je niet leiden door emoties
Neem geen beslissingen op basis van emoties. Het pakt verkeerd voor je uit als je beslissingen neemt op basis van emotie. In de regel is het zo hoe meer emotie, hoe lager de ratio. Een goede belegger neemt vooral rationele beslissingen. Dit houdt in: doe onderzoek, weeg de voor- en de nadelen tegen elkaar af en kijk of de beleggingsstrategie bij je past.
Neem je makkelijk beslissingen? Twijfel je snel? Ben je moedig of juist angstig? Zodra je dit goed in kaart hebt kan je makkelijker beslissingen nemen. Emotionele beslissingen zijn niet de beste. Ga ook niet beleggen wanneer je geïrriteerd of boos bent. Kies een strategie die bij jouw persoonlijkheid past en probeer deze uit te voeren zonder emotie.
7. Wees niet te wispelturig
In de beleggingswereld zijn altijd positieve ontwikkelingen. Meestal zijn het er zoveel dat het onmogelijk is om overal winst uit te halen. Bijna iedere dagen komen er wel weer kansen voorbij. Als je in elke hype mee gaat, dan is de kans groot je heel wispelturig wordt. Focus je daarom op 1 of 2 goede kansen en verdiep je daarin.
Op termijn zullen die paar kansen die je benut meer opleveren dan te investeren in mogelijk positieve ontwikkelingen. Blijf kritisch en doe altijd zelf onderzoek voordat je begint met beleggen. Het kan zomaar zijn dat de meerderheid super enthousiast is over een bepaald beleggingsproduct, maar dat jij het niks vindt. Ga dan niet met de menigte mee. Geloof in jezelf en je eigen beleggingsstrategie.
8. Maak fouten en leer
Iedereen maak fouten. Zorg dat je niet continu dezelfde fouten maakt en leer hiervan. Het kan vervelend zijn om op een gemaakte fout terug te kijken, maar toch is dit aan te raden om te doen. Bekijk kritisch waar het fout ging, hoe is de fout ontstaan en hoe kan je het in de toekomst beter doen? Neem dit mee in je volgende beslissingen. Verzuim je dit te doen? Dan is de kans groot dat je dezelfde fout nogmaals maakt.
Maak fouten en leer hiervan. Je wordt er alleen maar een betere belegger van. Leer ook van fouten die anderen hebben gemaakt en voornamelijk van succesvolle beleggers. Zij hebben al ontdekt wat wel en niet werkt. Trek je lering hier uit!
9. Beginnen met beleggen? Voorkom hebzucht
Het kan uitstekend gaat met je beleggingen. Koersen van al jouw aandelen blijven maar stijgen en de komende periode ziet er rooskleurig uit. Veel mensen hebben op die momenten de neiging om nog meer aandelen te kopen en raken overmoedig. Het gaat tenslotte zo goed en het kan alleen maar beter gaan, is een gedachte die vaak opkomt.
Aanhoudend stijgende koersen bevestigen deze gedachte. Echter, zit er een keerzijde aan. Reken je niet meteen rijk, want koersen kunnen uiteraard ook stoppen met stijgen en dalen. Focus en vertrouw je beleggingsstrategie. Houd je vast aan de koop- en verkoopsignalen. Herhaal wat werkt en stop met dingen die niet werken.
10. Beginnen met beleggen: bijkomende kosten
Bij beleggen heb je niet alleen te maken met de prijs van het aandeel, want je betaalt ook voor de aankoop- en verkoop van de aandelen. Deze bijkomende kosten betaal je aan een broker (effectenmakelaar) of aan een bank. Per bank of broker kunnen de kosten behoorlijk variëren.
Bovendien brengen de meeste banken en brokers ook geld in rekening voor het beheren van de kosten. Al deze kosten kun je niet investeren in beleggingen, je behaalt er geen rendement mee en toch moet je ze wel betalen. Tot slot, de vriend van velen: de belastingdienst. Beleggingen vallen onder vermogen en hier betaal je vermogensbelasting over.
Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de bijkomende kosten en hoe en waar je op kunt besparen.
11. Begrijp waar je in belegt
Voordat je investeert in een beleggingsproduct is het verstandig om eerst onderzoek te doen. Weet waarin je belegt! Heb je geen idee wat het bedrijf doet of hoe het verdienmodel werkt, beleg hier dan niet in en kijk verder naar een bedrijf of product waarvan je wel precies weet wat ze doen.
Er zijn bijvoorbeeld mensen die weinig weten van call en put opties. Verdiep je hier in zodat je het volledig begrijpt of ga er helemaal niet in beleggen wanneer je twijfelt. Ook al lijkt het rendement nog zo interessant.
Begin eerder met aandelen van de grote jongens zoals bijvoorbeeld Heineken, Shell of Aegon. Gebruik een bewezen strategie en beleg niet op gevoel. Gevoel is een slechte raadgever! Gebruik je gezonde verstand en maak beslissingen op basis van de adviezen uit jouw strategie.
Beleggen op de automatische piloot?
Bouw zelf vermogen op met behulp van de Trading Navigator Methode. Complete software met 6-weekse online cursus, inclusief video’s, checklists, case studies, samenvattingen en veel meer…