Wanneer je belegt is het belangrijk dat je je emoties uit kunt schakelen en vertrouwt op jouw systeem. Het analyseren van feiten speelt hierin een belangrijke rol, maar hoe analyseer je die feiten nou precies?

De ene belegger heeft het volste vertrouwen in de technische analyse wanneer ze op zoek gaan naar aandelen. Grafieken bestuderen en koersen uit het verleden onder de loep nemen om zo een goede voorspelling te kunnen maken van de koers van nu en in de toekomst.

Andere beleggers gaan juist voor de fundamentele analyse, waarbij ze zich focussen op jaarcijfers, koers/winstverhouding en winst per aandeel. Voor je een technische en/of fundamentele analyse gebruikt voor je investeringen, dien je te weten wat de ‘essentiële’ verschillen zijn.

Met de belangrijkste aspecten van de technische- en fundamentele analyse die hieronder worden vermeld, ben je straks beter in staat om te bepalen welke analyse het beste voor jou werkt op weg naar winstgevende beleggingen.

technische of fundamentele analyse

Wat is een fundamentele analyse

De fundamentele analyse is gebaseerd op cijfers van de organisatie. Of dit nu om kwartaal, halfjaar- of jaarcijfers gaat, de cijfers zijn pas bekend enkele weken tot maanden na afsluiting van de periode.

Bij fundamentele analyse wordt echt “in het bedrijf gekeken”, en kan in feite alles meegenomen worden dat de analist belangrijk vindt voor het voorspellen van de resultaten van het bedrijf.

Belangrijke indicatoren bij de fundamentele analyse

De jaarrekening is vrijwel onmisbaar bij een fundamentele analyse. Voordat je een aandeel wilt kopen, is het verstandig om deze goed door te nemen. Aan de hand van een paar belangrijke indicatoren kan je beoordelen of het bedrijf momenteel financieel gezond is. Heeft het bedrijf daarnaast een sterke concurrentiepositie, dan kan je beslissen of het verstandig is om het aandeel te kopen.

De koers/winstverhouding

Wanneer we de winst per aandeel delen door de beurskoers dan krijgen we de koers/winstverhouding. In feite vertelt dit cijfer hoeveel jaren er nodig zijn om de huidige beurskoers terug te verdienen. Een lage verhouding kan een indicatie zijn dat het aandeel is ondergewaardeerd. Dit is dan wellicht een goed koopmoment.

Anderzijds, als de verhouding juist erg hoog is, kan het een argument zijn om het aandeel niet te kopen. Dit soort aandelen zijn vaak erg speculatief. Een erg hoge verhouding zien we dan ook vaak terug bij beginnende (beursgenoteerde) bedrijven.

Portefeuilles met aandelen met een lage koers/winstverhouding doen het over het algemeen beter. Een groot voordeel van deze indicator is dat je redelijk snel kunt vaststellen of een aandeel onder- of overgewaardeerd is.

Winst per aandeel

De winst per aandeel berekenen is geen rocket science. Hiervoor deel je de nettowinst door het aantal uitstaande aandelen. Daarna kan je bekijken of er sprake is van een positieve trend. Als er in dit cijfer een stabiele groei zit, dan is dit een koopargument.

Eigen vermogen per aandeel

Het eigen vermogen bij beursgenoteerde bedrijven bestaat uit het aandelenkapitaal en reserves. Deze gegevens bij elkaar opgeteld gedeeld door het aantal uitstaande aandelen levert het eigen vermogen per aandeel op.

Dit noemen we ook wel de intrinsieke waarde per aandeel. Als de beurskoers lager ligt dan het eigen vermogen per aandeel, dan is dit voor beleggers op basis van fundamentele analyse een koopsignaal.

Dividend per aandeel

Bedrijven keren soms een deel van de winst uit in de vorm van dividend. Dividend per aandeel is het uit te keren dividend gedeeld door het aantal openstaande aandelen. Het kan aantrekkelijk zijn om te investeren in het aandeel als de hoeveelheid dividend per aandeel stijgt.

Fundamentele analyse: vooruitzichten

Als je aan de slag gaat met een fundamentele analyse is het interessant om te kijken naar de vooruitzichten van diverse partijen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de verwachtingen zoals het bedrijf ze naar buiten brengt.

De meeste bedrijven maken namelijk hun winstcijfers openbaar. Wanneer je denkt dat het bedrijf beter gaat presteren dan de verwachte winstcijfers, dan kan het een goed moment zijn om het aandeel te kopen.

Ook kun je kijken naar de analyses van professionele beleggers. Professionele beleggers hebben meestal uitgebreide kennis over bepaalde aandelen. Zodoende zou het kunnen dat ze iets zien wat jij in je analyse niet hebt gezien. Echter, gebruik deze analyses met name om je eigen voorspellingen bij te schaven. Professionals zitten er ook wel eens naast!

Ten slotte: houd populaire nieuwswebsites en blogs in de gaten. Aandelen bewegen vaak mee met de algemene stemming van de beleggers. Bij paniek kan de koers bijvoorbeeld extreem kelderen. Het kan dan aantrekkelijk zijn om vast te stellen of er slechts sprake is van een tijdelijke ‘dip’ of of dat het bedrijf echt slecht presteert. Als het bedrijf het voor de rest wel goed presteert, kan het lucratief zijn om van dit moment gebruik te maken om aandelen op te kopen.

Voor- en nadelen fundamentele analyse

Voordeel: belangrijk voor het bepalen van de investeringsmogelijkheden op de middellange tot lange termijn. Door een analyse te maken van de resultaten kan je voorspellen of de verwachtingen voor een aandeel ook in de toekomst veelbelovend zijn.

Nadeel: er zijn heel veel indicatoren aanwezig waar je rekening mee houdt in je analyse. Dit kan voornamelijk voor de beginnende belegger lastig zijn om al deze cijfers bij te houden.

tips voor particuliere beleggers
7 tips voor particuliere beleggers >>

Hoe werkt een technische analyse?

Technische analyse is een techniek waarmee je met behulp van indicatoren een voorspelling kunt doen over de toekomstige koers. Het fijne aan de technische analyse is dat deze vorm werkt op iedere tijdschaal en op elk effect.

Velen denken de eerste keer dat ze alle indicatoren zien dat technische analyse hogere wiskunde is. Echter, is dit niet het geval. Technische analyse is beslist geen exacte wetenschap en kun je alleen maar gebruiken bij het timen van je beleggingen. Hiervoor ga je opzoek naar een zekere samenkomst van factoren.

Hoe meer indicatoren samenkomen, hoe groter de kans dat de koers inderdaad de te voorspellen beweging gaat maken op dat punt. Bij een technische analyse ben je dus altijd op zoek naar het punt waar je de grootste kans hebt om een succesvolle belegging uit te voeren.

Een trend herkennen

Bij technische analyse is het herkennen van de trend vaak de eerste stap die je moet nemen. Hierbij zijn er drie mogelijkheden: de koers kan stijgen grotendeels dalen, maar is ook een derde mogelijkheid. Wanneer er geen duidelijke richting is spreken we van een consolidatie.

Consolidatie is de periode die volgt op een duidelijk neergang of opgang van een aandeel of een markt waarin de veranderingen minder heftig zullen zijn en de waarde min of meer constant blijft.

Aflezen van candlesticks

Gebruik maken van de zogeheten candlesticks helpt beleggers, omdat deze een weerspiegeling van de koers geeft en veel informatie bevat. Candlesticks laten de richting van de koers in een periode zien plus de low, high en het moment van openen en sluiten. Normaliter verkiezen professionele beleggers candlesticks boven een lijngrafiek, omdat het eenvoudiger is om door middel van candlesticks patronen te herkennen.

Een candlestick heeft altijd betrekking op een bepaalde periode. De periode waarop de bar betrekking heeft hangt af van het tijdsbestek waar je de grafiek op analyseert. Aan de kleur van een candlestick kan je zien of de koers is gestegen of gedaald. Een gestegen koers zie je aan de hand van groene bars en een gedaalde koers door middel van rode bars.

Meer weten over het toepassen van candlesticks? Klik dan hier >>

Ondersteuning en weerstand

De eerste hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij technische analyse. Support en resistance noemen we in het Nederlands ook wel ondersteuning en weerstand. Dit zijn de niveaus waar de koers meestal (tijdelijk) niet doorheen weet te breken. Hierbij zijn horizontals en trendlijnen handig om deze niveaus te ontdekken en aan te geven.

Moving averages

Bij de technische analyse zijn moving averages waardevolle instrumenten die je kunt gebruiken om je beslissingen te ondersteunen. De gewogen gemiddelden gebruik je niet alleen voor het vaststellen van de trend, maar kunnen ook uitstekend worden gebruikt voor het vaststellen van sterke weerstand- en ondersteuningsniveaus.

Voor- en nadelen technische analyse

Voordeel: er zijn weinig basisgegevens nodig voor het toepassen van de technische analyse. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van grafieken van historische koersgegevens. Met behulp van de technische analyse kunnen de belangrijkste momenten en daarmee de beste in- en uitstappunten nauwkeurig worden voorspeld.

Nadeel: een van de effecten van de technische analyse en het steeds algemenere gebruik dat er van wordt gemaakt is dat koersbewegingen van effecten worden veroorzaakt doordat de analyses van verschillende beleggers samenvallen.

Kopen van aandelen op basis van de fundamentele analyse

Beleggers die de fundamentele analyse gebruiken, kiezen voor de meest traditionele manier om zich in de aankoop van een aandeel van een bedrijf te verdiepen.

Een fundamenteel analist maakt dus zijn keuzes op basis van cijfers. Bij de fundamentele analyse kijk je zowel naar recente cijfers als naar de prestaties van langer geleden. Als de winstvoorspellingen in het verleden niet altijd uitkwamen, dan weet je dat je voorzichtig moet zijn. Een uitgebreide check van de cijfers én het nodige gezonde boeren verstand vormen samen de ideale combinatie voor de fundamentele analyse.

Beleggen in aandelen op basis van de technische analyse

Jaarcijfers zeggen veel over (beursgenoteerde) bedrijven. Desondanks richten technisch analisten zich niet op de cijfers, maar focussen zich volledig op de koersen. Zij gaan namelijk uit van het idee dat alle relevante informatie (zoals jaarcijfers) al verwerkt zit in de beurskoersen.

Grafieken zijn onmisbaar bij de technische analyse. Er zijn tal van grafieken beschikbaar. Hierdoor kunt je snel zien hoe het koersverloop in de afgelopen jaren is geweest. Bovendien kun je grafieken raadplegen die aangeven hoe de koersen per maand, per week of zelfs per uur bewegen.

Het doel van de technische analyse is om een trend te ontdekken. Koersen zijn continu in beweging, maar in grote lijnen in er altijd sprake van een stijging, daling of consolidatie. De kunst is om aan de hand van de trends te voorspellen of de stijging doorzet, dat er zich binnen korte tijd een daling inzet of dat de waarde min of meer constant blijft.

technische en fundamentele analyse
De aandelenmarkt analyseren in slechts enkele minuten per week? Klik hier voor meer informatie >>

Technische of fundamentele analyse: waar kies jij voor?

Beide analyses hebben een ander uitgangspunt, maar met één gemeenschappelijk doel: helderheid krijgen in welke belegging het meeste rendement oplevert. Beide strategieën worden veel gebruikt, maar toch blijft de vraag hangen welke het beste is om te gebruiken. Helaas is deze vraag moeilijk te beantwoorden.

Het hangt namelijk af van je persoonlijke voorkeur. Het is verstandig om beide strategieën eens goed door te nemen voordat je ze gaat inzetten voor je beleggingen. Als je zowel van de technische als fundamentele analyse kennis hebt, kun je ze ook beide gebruiken.

Veel succesvolle beleggers doen dit ook en maken altijd een beslissing op basis van cijfers en koersontwikkelingen. Zo vertelt de fundamentele analyse je bijvoorbeeld welke belegging interessant is, terwijl de technische analyse waardevolle informatie geeft over het juiste instapmoment.

Het kost enige tijd en research om je in de technische en fundamentele analyse te verdiepen. Zelfs als je de theorie helemaal begrijpt, ben je er nog niet, want in de praktijk gaat het toch vaak net even anders (denk aan emoties wanneer je met flinke bedragen belegt).

Gelukkig kun je bij de meeste beleggingsbrokers gewoon een demo-account aanmaken. Je belegt dan enkel met een fictief geldbedrag zodat je de tijd hebt om de technische en fundamentele analyse onder de knie te krijgen.

Bovendien biedt een demo-account je alle kans om te ontdekken welke strategie jou het beste ligt. Neem rustig de tijd met oefenen, voordat je met serieuze bedragen gaat beleggen. Richt je op de lange termijn zodat je je kunt ontwikkelen om een top belegger te worden.

Lees ook: wat onderscheid de beste belegger aller tijden Warren Buffet van de rest?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *