De S&P 500 ETF, wat maakt ze nu eigenlijk zo populair?

Het wordt door de meest gerenommeerde beleggings- en investeringsexperten van deze planeet in de praktijk zeer vaak aangeraden om minstens één kwalitatief indexfonds in de portefeuille aan te houden. Er wordt wat dit betreft de voorbije jaren ontzettend vaak gekeken in de richting van een zogenaamde S&P 500 indexfonds. Ondanks het feit dat dit beleggingsproduct in de praktijk inderdaad ontzettend interessant is of kan zijn moet het gezegd dat er ook bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn.

Het instapbedrag dat wordt gehanteerd ligt dan ook niet zelden voor veel (kleine of beginnende) investeerders wat te hoog. Indien dat ook geldt voor jou zou je kunnen kijken in de richting van een S&P 500 ETF als mogelijks interessant alternatief. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je absoluut de informatie doornemen die je hieronder aantreft.

Wat is een S&P 500 ETF?

Laat ons beginnen bij het begin. Wat is nu namelijk een S&P 500 ETF? Het gaat hierbij om een zogenaamde tracker die de waarde van verschillende onderliggende assets zo nauwkeurig mogelijk probeert te tracken. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Zeer eenvoudig. Stel bijvoorbeeld dat je een mandje zou samenstellen bestaande uit allemaal losse aandelen. Gezamenlijk zullen al deze verschillende aandelen uiteraard een bepaalde waarde of koers aannemen.

De tracker zal in dat geval die globale koers zo nauwkeurig mogelijk proberen te volgen. Zeer veel investeerders kiezen voor een specifieke index ETF. In het bijzonder de S&P 500 ETF is wat dit betreft ontzettend interessant. Dat omwille van het feit dat ze zo nauwkeurig mogelijk de actuele koers van de gerenommeerde S&P 500 index probeert te volgen. Met andere woorden, zelfs met een beperkte investering kan je op deze manier rekenen aan blootstelling aan de volledige S&P 500 index. Als dat niet interessant is!

Hoe verschilt een ETF van een indexfonds?

Het komt in de praktijk niet zelden voor dat mensen zich de vraag stellen in welke mate een S&P 500 ETF dan gelijk is aan een S&P 500 indexfonds. Op het eerste zicht lijken beide type beleggingsproducten namelijk toch hetzelfde? In de basis doen ze inderdaad min of meer hetzelfde. Ze zorgen er met andere woorden voor dat je als belegger kan rekenen op een bepaalde blootstelling aan de inhoud van de S&P 500 index. De manier waarop dat gebeurt is echter wel degelijk verschillend. Een ETF is dan ook niet hetzelfde als een indexfonds.

 

Voor een ETF geldt niet voor niets dat er vaak naar wordt verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Dit mag je eigenlijk vrij letterlijk nemen. Het beleggingsproduct volgt in de praktijk immers de koers van de S&P 500. Dat geldt niet voor een indexfonds. Bij deze laatste zal je dan ook kunnen vaststellen dat je als investeerder daadwerkelijk (gedeeltelijk) eigenaar zal worden van de assets die tot de S&P 500 behoren. Dat is bij een tracker niet zo. Het maakt in de praktijk in zekere zin weinig verschil, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Kan je dividend uitbetaald krijgen met een S&P 500 ETF?

Voor zeer veel investeerders geldt dat ze het belangrijk vinden dat ze ook kunnen rekenen op het uitbetaald krijgen van een zogenaamd dividend. Op het ogenblik dat je gaat investeren in dividendaandelen betekent dit dat je niet alleen kan rekenen op het rendement dat een mogelijke koersstijging met zich mee zal brengen. Daarnaast is het namelijk zo dat je ook nog eens periodiek een bepaalde “beloning” ontvangt omdat je aandeelhouder bent van een bepaalde onderneming (of meerdere ondernemingen).

Het spreekt voor zich dat er binnen de top 500 met Amerikaanse bedrijven (S&P 500 dus) heel wat namen zijn terug te vinden die een bepaald dividend uitbetalen. De vraag die velen zich dan ook terecht stellen is of ze bij het aankopen van een S&P 500 ETF eveneens kunnen rekenen op het ontvangen van een dividend.

In de praktijk is het zeker mogelijk om een bepaald dividend uitgekeerd te krijgen wanneer je hebt geïnvesteerd in een S&P 500 ETF. Dit gezegd hebbende dient er wel rekening mee te worden gehouden dat dit niet altijd het geval is. Wanneer je een kwartaaldividend wenst te ontvangen wanneer je investeert in een S&P 500 tracker is het altijd van belang om te kiezen voor een exemplaar dat de dividenden daadwerkelijk distribueert en niet kapitaliseert.

Alleen bij een distribuerende ETF is het namelijk zo dat de dividenden ook echt worden uitbetaald. Dit heeft wel als gevolg dat de koers van de ETF wat minder hard oploopt. Voor welke optie jij finaal gaat kiezen is vooral afhankelijk van de eigen voorkeur waarover je beschikt.

Hoe veilig is beleggen in een S&P 500 ETF?

Ontzettend veel mensen willen wel graag in hun beleggingsportefeuille kunnen rekenen op blootstelling aan de S&P 500. Door de jaren heen is ze namelijk uitgegroeid tot de belangrijkste index voor investeerders. Het aankopen van een S&P 500 ETF of een S&P 500 indexfonds zijn twee manieren om dit voor mekaar te krijgen. Een derde manier is uiteraard om alle aandelen uit deze index individueel aan te gaan kopen. Niet alleen vereist dit echter een vrij aanzienlijk kapitaal, daarnaast zal je in dat geval nog steeds niet kunnen rekenen op alle voordelen die wel van toepassing zijn bij een S&P 500 ETF.

Eén van de sterkste troeven waar met name een S&P 500 ETF over beschikt heeft betrekking tot het feit dat ze continue mee evolueert met de index. Standard & Poor’s zorgt ervoor dat haar gerenommeerde index steevast bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het spreekt voor zich dat deze top 500 door de jaren heen aanzienlijke verschillen kan vertonen.

Wanneer je alle individuele aandelen uit de S&P 500 wil bezitten zal je dit eveneens nadrukkelijk moeten opvolgen. Indien je kiest voor een tracker of indexfonds heb je hier geen omkijken naar. Dat maakt het leven voor jou als belegger best een stuk praktischer.

Een prima spreiding in stuk voor stuk gerenommeerde bedrijven

Bovenstaande zorgt ervoor dat je middels een S&P 500 ETF eigenlijk altijd investeert in de (actuele) 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Dat op zich biedt reeds heel wat zekerheid. De kans dat één van deze bedrijven er van vandaag op morgen niet meer zal zijn is namelijk wel erg klein. Dat is een risico dat je uiteraard wel loopt wanneer je zou investeren in een tracker die zich vooral richt op groeibedrijven. De volatiliteit ligt bij een dergelijke tracker doorgaans ook een behoorlijk stuk hoger.

Ook dat kan aanzien worden als een niet onbelangrijke troef voor bijvoorbeeld een S&P 500 ETF of tracker. De volatiliteit waar je daar rekening bij dient te houden valt in de praktijk namelijk werkelijk zeer goed mee in vergelijking met andere ETF’s.

 

Het feit dat je investeert in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven zorgt er in de praktijk voor dat je in de basis sowieso reeds kan rekenen op een ontzettend grote mate aan zekerheid. Dit gezegd hebbende betekent dit uiteraard niet dat er geen risico’s verbonden zijn aan investeren in een S&P 500 ETF of indexfonds. Het is namelijk best mogelijk dat deze index een behoorlijke correctie of crash doormaakt. Je positie zou hierdoor zomaar gedurende een niet onaanzienlijke periode onder water kunnen komen te staan.

Voor lange termijn investeerders hoeft dit evenwel geen probleem te zijn. Zij zullen in het merendeel van de gevallen immers kunnen vaststellen dat de index zich vrij eenvoudig weer zal weten te herstellen. Helemaal veilig of zonder risico is investeren in een S&P 500 ETF dus niet. Dit gezegd hebbende is het wel met zekerheid één van de veiligste opties die de aandelenmarkt ons te bieden heeft.