100 euro per maand beleggen, hoe pak je het aan?

100 euro per maand beleggenHeb je een groot bedrag nodig om te kunnen beleggen of niet? Het is zowat één van de vaakst gehoorde vragen die worden gesteld door mensen die van plan zijn om te gaan beleggen, maar dat nog nooit eerder hebben gedaan. Deze vraag of onzekerheid is vooral het gevolg van de eisen die in het verleden vaak aan beleggers werden gesteld. Toen was het namelijk zo dat je haast verplicht was om een significant bedrag te gaan beleggen. Anders was de kans ontzettend groot dat je werd geweigerd door de broker waar je een beroep op wou doen.

 

Ook het ontbreken van enkele beleggingsproducten waar we op vandaag wel over beschikken had als gevolg dat er vaak een behoorlijk aanzienlijk bedrag was vereist. Tegenwoordig kan er echter ook met een bescheiden bedrag reeds worden belegd. Heb jij bijvoorbeeld elke maand 100 euro over waarmee je wil gaan beleggen? Dan kan je op deze pagina ontdekken over welke (interessante) mogelijkheden je beschikt om met dit bedrag te gaan beleggen.

Kan je beleggen met 100 euro per maand of niet?

Laat ons vooral beginnen bij het begin. Is het namelijk in de praktijk wel mogelijk om te beleggen met een beperkt bedrag van slechts 100 euro? Dat is het zeker. Nog steeds wordt zeer vaak gedacht dat je om te kunnen starten met beleggen eerst een significant kapitaal bij elkaar moet sparen. Dat is niet het geval. Dit zou in de praktijk bovendien ook betekenen dat je, je op die manier volledig overgeeft aan het zogenaamde koersrisico. In één keer een groot bedrag investeren betekent immers dat je dit doet tegen de op dat ogenblik geldende koers.

Dat is niet het geval wanneer je kiest voor periodieke investeringen. In dat geval bouw je namelijk aan een zogenaamde GAK of gemiddelde aankoopkoers. Deze zorgt er in de praktijk voor dat het zogenaamde koersrisico aanzienlijk minder sterk aanwezig is. In ieder geval hoef je dus niet eerst jarenlang de 100 euro die je per maand opzij kan zetten laten verkommeren op een spaarrekening. Je kan ze eigenlijk meteen voor je aan het werk zetten op de beurs.

Waarom zou je willen beleggen met 100 euro per maand?

Eén van de vaakst gehoorde stellingen uit de beleggerswereld zegt dat de tijd die je doorbrengt in de markt het proberen timen van de markt verslaat. Met andere woorden, door zo snel mogelijk te investeren zal je uiteindelijk de grootste rendementen weten te realiseren. Ook dit maakt duidelijk dat het vaak interessanter is om reeds met kleine(re) bedragen te beginnen beleggen dan dit uit te stellen tot je een groter bedrag bij elkaar hebt gespaard.

 

Naast bovenstaande is het zo dat er op vandaag verschillende interessante beleggingsproducten bestaan die het mogelijk maken om te beleggen met een bedrag van slechts 100 euro. De zogenaamde S&P 500 ETF is hier een zeer mooi voorbeeld van. Voor een bedrag van op moment van schrijven minder dan 100 euro geniet je niet alleen van blootstelling in je beleggingsportefeuille aan de top 500 Amerikaanse bedrijven, daarnaast zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je er (indien gewenst) een dividend mee kan ontvangen. Ook dit benadrukt dat 100 euro helemaal geen te klein bedrag is om te beleggen.

Beleggen met 100 euro in een goed gespreide ETF is de beste keuze

Beleggen met een vrij bescheiden bedrag van 100 euro per maand mag dus mogelijk zijn, we moeten een kat natuurlijk wel een kat durven noemen. Echt een groot bedrag is het niet. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je beleggingsmogelijkheden enigszins beperkt zijn. De beste keuze die je kan maken wanneer je een dergelijk bedrag te beleggen hebt is kiezen voor een ETF of exchange traded fund. Het gaat hierbij om een zogenaamde tracker die de koers van een bepaald mandje met aandelen of van een bepaalde index volgt. Voor de S&P 500 geldt uiteraard dat ze zowat ’s werelds belangrijkste index is. Door het aankopen van een tracker die deze index volgt zorg je er dan ook voor dat je gegarandeerd kan rekenen op een prima spreiding. Dit zelfs met een bedrag van 100 euro die je bijvoorbeeld maandelijks investeert.

 

De S&P 500 mag wel een interessante index zijn, het spreekt voor zich dat ze sterk is gefocust op de Amerikaanse markt. Dat kan anders. Wil je graag ook kunnen genieten van blootstelling aan enkele topaandelen uit andere delen van de wereld? Dat is geen probleem. Je zou er dan immers voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld een VWRL ETF aan te kopen. Deze bevat ook blootstelling aan een groot deel van de S&P 500, maar er is ook sprake van blootstelling aan diverse topaandelen uit Europa en Azië. Let wel, op moment van schrijven noteert deze ETF aan een koers die vrij dicht aanleunt tegen de 100 euro.

Let op! Bewaak de diversiteit van de ETF waarin je gaat investeren!

Wanneer je, je even gaat verdiepen in het aanbod met ETF’s zal je al vrij snel tot de conclusie komen dat er een keuze kan worden gemaakt uit zeer veel verschillende opties. Niet zelden wordt er gezegd dat je bij het aankopen van een ETF altijd kan rekenen op een uitstekende diversiteit. Dat is echter helemaal niet correct. Er bestaat bijvoorbeeld zoiets als een sector specifieke ETF. Voor een dergelijke ETF geldt dat je er zoals de naam reeds laat vermoeden mee investeert in één enkele sector. Er kan dus weliswaar sprake zijn van een spreiding over verschillende bedrijven, maar er is dus geen sprake van een spreiding over diverse sectoren. Het wordt bij beleggen met 100 euro in principe niet aangeraden om in dergelijke ETF’s te investeren. Op de lange(re) termijn is dit immers vaak niet de beste keuze.

100 euro per maand beleggen in aandelen, doen of niet?

Tot slot stellen veel mensen zich de vraag of beleggen met 100 euro in losse aandelen eveneens tot de mogelijkheden behoort of niet. Op zich zou dit best kunnen. Er zijn op de markt immers meer dan voldoende aandelen terug te vinden die aangekocht kunnen worden voor een bedrag van 100 euro of minder. Daaronder zitten ook tal van ronkende namen uit de bedrijfswereld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een Coca-Cola welke op moment van schrijven slechts noteert tegen een koers van ongeveer 61 dollar. In principe zou je dus perfect elke maand één aandeel tegen de huidige koers van dit bedrijf kunnen kopen.

 

Dat bovenstaande mogelijk is betekent echter nog niet dat het ook echt interessant is, in tegendeel. Je dient er immers rekening mee te houden dat je per transactie die op de beurs wordt uitgevoerd bepaalde kosten moet betalen. Het gaat hierbij dan niet alleen om de beursbelasting die geldt in verschillende landen, maar ook om de transactiekosten. Indien je veel kleine transacties uitvoert zal de impact van deze kosten op je uiteindelijke rendement significant hoger zijn gelegen dan wanneer je grote(re) transacties doet.

Het kopen van losse aandelen met een bedrag van 100 euro per maand wordt dus niet aangeraden. Dit bovendien ook niet in het minst omdat het op die manier ontzettend lang zal duren om een degelijke diversiteit te kunnen realiseren in je beleggingsportefeuille. Wil je dus met andere woorden gaan beleggen met 100 euro per maand? Dan is een goed gespreide ETF de beste keuze.