Bouwen aan je passief inkomen door te investeren in een REIT

passief inkomen verdienen“Rijk worden doe je niet door te werken”. Natuurlijk is dit een zeer vreemde stelling, maar de kans bestaat dat je ze in het verleden toch al enkele keren hebt gehoord. Daarmee wordt in tegenstelling tot wat heel wat mensen op het eerste zicht vermoeden niet bedoeld dat je er goed aan doet om meteen je baan op te zeggen en helemaal niets meer te doen, in tegendeel.

Wat het wel betekent is dat het zeer belangrijk kan zijn om te beschikken over één of meerdere passieve inkomstenstromen. Passief geld verdienen betekent eigenlijk dat je geld ontvangt zonder dat je daar echt actief iets voor hoeft te ondernemen.

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het helemaal niet, in tegendeel. Op deze pagina laten we je alvast ontdekken hoe je kan bouwen aan jouw passief inkomen door te investeren in een  REIT.

Wat is passief inkomen precies?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat passief inkomen nu precies inhoudt. Zoals de informatie in de inleiding van deze pagina reeds aangeeft gaat het hierbij om een vorm van inkomen waar je niet actief voor hoeft te werken. Moet je dat dan niet altijd doen? Zeker niet. Het is bijvoorbeeld in de praktijk perfect mogelijk om geld te verdienen door:

  • Een website op te zetten waar advertenties in worden opgenomen;
  • Te investeren in dividendaandelen die periodiek een dividend uitbetalen;
  • Cryptomunten die je in bezit hebt te gaan staken;

Bovenstaande drie mogelijkheden zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die je in de praktijk een bepaald passief inkomen kunnen opleveren. Twijfel je of een bepaalde vorm van inkomen wel echt onder de noemer “passief” valt? Stel jezelf dan de vraag of je het inkomen ook kan verdienen wanneer je gewoon lekker ligt te slapen. Is het antwoord op die vraag ja? Dan is er sprake van passief inkomen.

Wat is een REIT?

De informatie op deze pagina gaat specifiek over passief inkomen verdienen met een zogenaamde REIT. Wat is zo’n REIT nu echter precies? Deze afkorting staat voor ‘Real Estate Investment Trust’. Het betreft hier dus eigenlijk een investeringsfonds dat zich specifiek richt op investeren in vastgoed. Eenmaal in het vastgoed geïnvesteerd wordt ervoor gekozen om deze te verhuren aan derde partijen. Het type vastgoed waarvan sprake is kan zeer sterk uiteenlopend zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om particuliere woningen en appartementen, maar kan er eveneens sprake zijn van bijvoorbeeld opslagfaciliteiten, warenhuizen, kantoorpanden, winkels en ga zo maar door. Hoe divers de portefeuille is, is in de praktijk altijd sterk afhankelijk van het vastgoedfonds waarin je wenst te investeren.

Wat maakt een REIT in de praktijk zo populair?

Ontzettend veel investeerders hebben er door de jaren heen voor gekozen om te gaan beleggen in een REIT. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie wordt het door investeringsexperten in de praktijk altijd aangeraden om te zorgen voor een stukje blootstelling aan de vastgoedmarkt binnen elke portefeuille. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het spreekt namelijk voor zich dat niet iedereen zomaar over de financiële middelen beschikt om een woning of een andere vorm van vastgoed aan te kopen. Dat hoeft echter niet meteen een groot probleem te zijn. Door te investeren in een REIT kan je er namelijk in de praktijk zeer eenvoudig voor zorgen dat je kan genieten van blootstelling aan de vastgoedmarkt. Dit bovendien ook zonder dat daarvoor een grote investering is vereist.

Investeren in anders zo goed als ontoegankelijk vastgoed

Bovenstaande kan reeds voor zeer veel mensen voldoende reden zijn om ervoor te kiezen om te gaan investeren in één of meerdere vastgoedfondsen. Dat is echter niet alles. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald zijn er tegenwoordig op de markt menig aantal verschillende REIT’s terug te vinden. Voor verschillende van deze REIT’s geldt dat ze zich richten op vastgoed dat anders voor de gewone investeerder sowieso onbereikbaar zou zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan industrieel vastgoed. Je kan met behulp van een Real Estate Investment Trust dus niet alleen investeren in “standaard” particulier vastgoed, onrechtstreeks beschik je ook over een stukje blootstelling aan indrukwekkende vastgoedprojecten voor de industriële of zakelijke sector. Ook dit kan uiteraard zeer mooi meegenomen zijn.

Hoe kan je passief inkomen verdienen met een REIT?

Voor een REIT geldt dat ze op de beurs op dezelfde manier wordt verhandeld als een gewoon aandeel. Eigenlijk is dat natuurlijk ook precies wat het is. Indien je investeert in een REIT koop je eigenlijk gewoon één of meerdere aandelen die door het vastgoedbedrijf zijn uitgegeven. Voor deze aandelen geldt dat het altijd zogenaamde dividendaandelen betreft. Dit niet in het minst omwille van het feit dat voor deze bedrijven geldt dat ze een zeer significant deel van hun belastbaar inkomen verplicht moeten uitkeren aan de aandeelhouders. Het gaat hierbij doorgaans om zo’n slordige 90 procent. Deze vereiste zorgt er uiteraard voor dat deze aandelen zowat de meest geliefkoosde opties zijn onder passief inkomen beleggers.

Wanneer je er het dividendrendement van de verschillende REIT’s op de markt bij gaat halen zal je kunnen vaststellen dat deze ook allerminst onaanzienlijk is. Voor het merendeel van deze vastgoedbedrijven geldt dan ook in de praktijk dat het dividendrendement is gelegen rond de 4 à 5 procent of nog hoger. Dat is al een zeer degelijk dividendrendement welke door de belangrijkste en grootste REIT’s in principe zonder probleem kan worden uitbetaald.

Welke REIT’s zijn mogelijks het overwegen waard?

Door de jaren heen zijn er op de markt menig aantal verschillende vastgoedbedrijven geïntroduceerd. Wanneer je met behulp van deze bedrijven consequent wil kunnen bouwen aan een passieve inkomstenstroom is het zeer belangrijk om je niet blind te staren op het dividendrendement alleen. Zo zal je bijvoorbeeld ook rekening willen houden met de betrouwbaarheid van het dividend. Even het zogenaamde track record controleren van de dividenduitbetalingen is dan ook zeker het overwegen waard. Enkele uitstekende namen op dit vlak die tegenwoordig bekend staan als enkele van de beste REIT’s op de markt zijn:

  • STAG Industrial (STAG);
  • Realty Income (O);
  • P. Carey (WPC);

Voor de eerste twee aangehaalde REIT’s geldt bovendien dat ze niet alleen een betrouwbaar en niet onaanzienlijk dividendrendement hanteren, bovendien is het eveneens zo dat ze hun dividend niet per kwartaal, maar wel maandelijks uitbetalen. Dat maakt in de basis op zich niet zoveel verschil ware het niet dat vooral beginnende investeerders of beleggers er door worden gemotiveerd om verder te blijven beleggen. Zij zien hun passieve inkomstenstroom immers maand na maand verder oplopen naarmate er extra investeringen gebeuren in deze REIT’s.

Conclusie; een REIT kan je passief inkomen een stevige boost geven

De vastgoedmarkt is een ontzettend lucratieve markt. Niet alleen kan een investering in een kwalitatieve REIT je op termijn een zeer aantrekkelijk koersrendement opleveren, daarnaast kan je er ook een stevige boost mee geven aan je passieve inkomstenstroom. Ben jij het er met de meest gerenommeerde investeerders en beleggers van deze wereld mee eens dat een stukje blootstelling aan de vastgoedmarkt ook voor jouw portefeuille een niet onbelangrijke meerwaarde kan betekenen? Dan weet je dat een investering in een REIT in de praktijk zonder meer het overwegen waard kan zijn.