Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van alternatieve beleggingen?

alternatieve beleggingenVandaag de dag is het zo dat steeds meer mensen ook een bepaald aantal alternatieve beleggingen in hun beleggings- en investeringsportefeuille willen hebben zitten. Dat hoeft eigenlijk niet te verbazen. Door de jaren heen is namelijk gebleken dat dergelijke investeringen (soms weliswaar met een beetje geluk) zeer lucratief kunnen uitpakken.

Daarnaast kan er worden vastgesteld dat alternatieve assets waarin kan worden geïnvesteerd heel wat sterk uiteenlopende artikelen kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan wijn en whisky, maar ook aan horloges en zelfs bepaald speelgoed.

Ook LEGO staat er bijvoorbeeld reeds geruime tijd om bekend een goede investering te kunnen zijn. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat je in de juiste zaken investeert. Wil jij ook graag de voor- en nadelen ontdekken die zijn verbonden aan alternatieve beleggingen? Blijf dan vooral verder lezen!

Wat zijn alternatieve beleggingen precies?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven kunnen heel wat verschillende zaken aanzien worden als alternatieve beleggingen. Je hoeft het vaak ook helemaal niet zover te gaan zoeken, in tegendeel. Van belang om rekening mee te houden wanneer je gaat investeren in bepaalde alternatieve artikelen is vooral om jezelf af te vragen waarom de waarde van het artikel in kwestie in de toekomst mogelijk zal stijgen. Deze vraag moet je eigenlijk haast instant kunnen beantwoorden. Is dat niet mogelijk? Dan betekent dat eigenlijk al meteen dat je niet aan het kijken bent naar een investeringswaardige asset.

 

Ondanks het feit dat heel wat verschillende zaken dus in aanmerking kunnen komen als alternatieve beleggingen zijn er wel een aantal belangrijke eisen waar de artikelen of producten in kwestie aan dienen te voldoen. Het gaat hierbij onder meer om de volgende:

 

  1. Is er sprake van een (sterk) gelimiteerde oplage of niet?
  2. Hoe sterk is de markt voor het artikel of product waarin je wenst te investeren?
  3. Zal de interesse in het artikel ook naar de toekomst toe weten stand te houden?

 

Vooraleer te investeren in een alternatieve asset is het altijd zeer belangrijk om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden. Op het eerste zicht lijken immers heel wat verschillende zaken investeringswaardig terwijl ze dat in de praktijk helemaal niet zijn. Wanneer er negatief wordt geantwoord op één van de hierboven terug te vinden vragen betekent dat eigenlijk dat je beter je geld in je portefeuille kan houden. De kans dat je er dan een zeer mooie return on investment op zal weten te maken is immers vrij klein.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van alternatieve beleggingen?

Nu je in grote lijnen weet wat alternatieve beleggingen (kunnen) zijn en vooral ook hoe je ze kan herkennen is het tijd geworden om even te kijken naar de voordelen die eraan verbonden zijn. In eerste instantie geldt dat deze assets eigenlijk vaak zeer toegankelijk zijn. Heel wat mensen gaan er nog altijd vanuit dat je om te investeren over een sterk gevulde portefeuille dient te beschikken. Dat is niet het geval. Neem nu bijvoorbeeld bepaalde investeringswaardige flessen wijn of whisky. In eerste instantie beschikken deze over een vrij beperkt prijskaartje. Het is slechts naarmate de tijd vordert dat de prijs zal oplopen.

 

De toegankelijkheid van alternatieve beleggingen blijkt eveneens uit het feit dat zelfs bepaalde artikelen die initieel zijn bedoeld voor kinderen in aanmerking kunnen komen. Neem nu bijvoorbeeld zogenaamde trading card games. Wellicht heb je ooit wel al eens gehoord over Pokémonkaarten. Voor deze kaarten geldt dat ze onder meer tijdens de Coronapandemie een explosieve waardestijging hebben doorgemaakt. In ieder geval, ook al heb je dus met andere woorden een enigszins beperkt budget voor handen, ook dan is het wellicht zomaar mogelijk om te gaan investeren in één of meerdere alternatieve assets.

Je kan geld verdienen met je hobby

Geld verdienen met je hobby, het lijkt in eerste instantie veel te mooi te zijn om waar te zijn. Toch zijn heel wat mensen er door de jaren heen wel degelijk in geslaagd om dit voor mekaar te krijgen. Voor heel wat alternatieve beleggingen geldt dan ook in de praktijk dat ze in eerste instantie hobbymatige artikelen zijn. Heel wat mensen verzamelen bijvoorbeeld niet alleen bepaalde trading card games of alcoholische dranken, maar ook zilveren en gouden munten, horloges en zelfs sigaren. Ze starten hun verzameling vanuit hun passie voor het object in kwestie waarna al snel blijkt dat er ook geld mee kan worden verdiend.

Investeren in de juiste artikelen kan ontzettend lucratief zijn

Voor alternatieve assets geldt dat ze er bekend om staan niet zelden zowel op korte als op lange termijn ontzettend lucratief te kunnen zijn. Wanneer het momentum meezit en je hebt geïnvesteerd in de juiste artikelen zal je vaak kunnen vaststellen dat er een zeer mooie winst kan worden behaald op hetgeen waarin je hebt geïnvesteerd. Door op het juiste moment aan te kopen en vooral op het juiste moment terug te verkopen zal je een bijzonder aantrekkelijke financiële meerwaarde weten te realiseren voor jouw financiële situatie.

Met welke risico’s moet je rekening houden bij alternatieve beleggingen?

Zoals eigenlijk bijna steeds het geval is spreekt het voor zich dat er aan alternatieve beleggingen niet alleen maar voordelen verbonden zijn. Het is dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook niet onaanzienlijke risico’s gepaard kunnen gaan met deze vorm van investeren. Bovendien lijkt op deze manier investeren in eerste instantie zeer eenvoudig te zijn, maar toch is het lang niet voor iedereen weggelegd. Je dient immers onder meer bereid te zijn om je grondig te verdiepen in artikelen en de markt waarin je wenst te gaan investeren. Ben je daar niet toe bereid? Dan is de slaagkans toch eerder beperkt. In ieder geval, wil jij ook graag gaan beleggen in alternatieve assets? Hou dan beslist ook rekening met de onderstaande potentiële nadelen en risico’s waar je mee kan worden geconfronteerd.

Je moet goed weten waarin je investeert

Zomaar lukraak je geld investeren in een bepaald product of artikel leidt zelden tot succes. Het is dan ook in de praktijk zeer belangrijk om altijd goed te weten waarin je, je geld gaat investeren. Neem nu bijvoorbeeld whisky. Heel wat mensen verzamelen whisky. Dit niet alleen omdat ze het leuk vinden om te doen, maar ook omdat deze alcoholische drank er sinds jaar en dag bekend om staat een uitstekende investering te zijn. Dat echter op voorwaarde dat er wordt geïnvesteerd in bijvoorbeeld (sterk) gelimiteerde flessen. Ook zaken zoals de kwaliteit van de whisky en uiteraard ook de distilleerderij kunnen het investeringspotentieel van een bepaalde fles maken of kraken. Dit zijn dus stuk voor stuk zaken waar je rekening mee moet houden. Doe je dat niet en koop je zomaar lukraak een bepaalde fles? Dan zal je daar in de praktijk naar alle waarschijnlijkheid geen winst op weten te maken.

Het timen van het beste aan- en verkoopmoment is zeer belangrijk

Een zeer belangrijke tip waar je altijd rekening mee moet houden bij investeren in alternatieve assets heeft te maken met het feit dat er maar weinig van deze assets op de markt zijn terug te vinden waarin je “levenslang” geïnvesteerd kan blijven. Wie een interessante financiële meerwaarde met diens investeringen wil kunnen realiseren moet trachten om het juiste aankoop- en verkoopmoment te bepalen. Gelimiteerde whisky’s waarin je wenst te investeren koop je bij voorkeur uiteraard bij de release. Dit om ze vervolgens ofwel snel te flippen bij voldoende interessante ofwel om ze voldoende lang vast te houden tot er zich een geschikt verkoopmoment aandient. Dit betekent dus wel dat je de evolutie van je flessen whisky in het oog dient te houden en dat brengt ons als het ware rechtstreeks bij het derde nadeel.

Een zekere mate aan interesse is absoluut vereist

Het vergt interesse en kennis om te investeren in alternatieve assets die echt interessant zijn. We hebben hiervoor eerder al het voorbeeld van de whisky aangehaald. Alleen door je grondig te verdiepen in nieuwe releases, door de evolutie van bepaalde prijzen in het oog te houden en door een bepaalde voeling met de markt te creëren zal je erin slagen om aantrekkelijke rendementen te behalen. Ben je niet meteen bereid om je echt blijvend te verdiepen in de alternatieve assets of de alternatieve markt waarin je wenst te investeren? Dan kan je er eigenlijk maar beter gewoon niet aan beginnen. Een gebrek aan kennis of het missen van een gunstig verkoopmoment leiden in de praktijk niet zelden tot stevige verliezen in plaats van winsten. Vergis je namelijk niet, beleggen in alternatieve assets is ontzettend risicovol.

Conclusie; hoe interessant zijn alternatieve beleggingen nu echt?

Alle bovenstaande informatie brengt ons finaal bij de hamvraag van deze pagina, namelijk hoe interessant zijn alternatieve beleggingen nu echt? Het verleden heeft duidelijk gemaakt dat alternatieve assets zeer interessant kunnen zijn om in te investeren. Zowel op korte termijn, wanneer het momentum goed zit, als op lange termijn, is het mogelijk om een aardige euro te verdienen door in de juiste zaken te investeren. Dit gezegd hebbende mogen zeker ook de risico’s van deze vorm van beleggen niet worden onderschat. Vergis je namelijk niet, er zijn wel degelijk aanzienlijke risico’s verbonden aan deze vorm van investeren.

 

Of alternatieve beleggingen voor jou nu al dan niet interessant zijn is in de praktijk sterk afhankelijk van onder meer je risicoprofiel en de motivatie waarover je beschikt om je in een bepaalde alternatieve investeringsmarkt te gaan verdiepen. Ontbreekt die interesse en motivatie? Of beschik je over een uiterst defensief beleggingsprofiel? Dan zal je in de praktijk moeten concluderen dat deze vorm van investeren wellicht jammer genoeg niets is voor jou.