Er zijn veel vormen van beleggen. Je kunt beleggen in kunst, vastgoed, zilver en zelfs in sterke drank. Op de beurs kun je beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, opties en obligaties. Dit zijn de meest bekende beleggingsinstrumenten.

Een belegging in een van deze instrumenten kan in waarde stijgen of dalen. Beleg daarom alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt. Daarnaast is dividend ook een belangrijk onderdeel bij beleggen.

Winstgevend leren beleggen begint met veel kennis vergaren. Regelmatig jaarverslagen en artikelen lezen. Een succesvolle belegger weet namelijk waarin hij belegt en kan zijn keuzes onderbouwen.

Als beginner is het verstandig om je te verdiepen in één soort belegging. Daarna kan je verder kijken, want je leert het namelijk door veel te doen. Dus als je een bedrag beschikbaar hebt dat je kunt missen en wil je graag een leuk rendement behalen dan kan beleggen een interessante optie voor jou zijn.

Waarom zou je beginnen met beleggen?

Misschien wil je een mooie cruise rond de wereld maken, eerder stoppen met werken, een spaarpotje voor je kinderen opbouwen of gewoon beleggen omdat het je interessant lijkt.

Beleggen, mits je het goed doet, kan een goede manier zijn om aan je vermogen te werken. Beleggen kan al vanaf een klein bedrag. Als je bijvoorbeeld elke maand al €50,- belegt dan zou dit al tot een mooi bedrag kunnen leiden.

Van oudsher is Nederland een echt spaarland, maar omdat de spaarrente momenteel dusdanig laag is, wordt beleggen steeds aantrekkelijker. Veel mensen starten met beleggen voor de aflossing van de hypotheek of om hun vermogen te vergroten. Naar verwachting zal de overheid ook steeds minder zorgtaken op zich nemen, wat ook een van de redenen is waarom mensen gaan beleggen.

Behind every stock is a company. Find out what it’s doing – Peter Lynch

Verder is het voor veel mensen een uitdaging en hebben sommige beleggers van hun hobby hun beroep gemaakt. Tegenwoordig worden we steeds meer verantwoordelijk voor onze eigen financiële toekomst en beleggen is een van de meest lucratieve manieren om hier voor te zorgen.

De spaarrente levert nauwelijks iets op en als de inflatie zelfs hoger wordt dan de spaarrente, dan wordt je geld zelfs minder waard op je spaarrekening.

Wanneer je begint met beleggen, dan kan je meer invloed uitoefenen op de groei van je vermogen. En wanneer je dit zelf doet, bepaal je ook hoeveel risico je neemt. Hiervoor geldt wel: hoe meer rendement je wil behalen, hoe meer risico je zal moeten nemen. Gelukkig is zelf beleggen een stuk makkelijker dan je misschien op voorhand zou denken.

Lees ook: strategieën om te beleggen >>

Voordelen en risico’s van beleggen

Rendement en risico’s gaan hand in hand. Als je behoudend belegt, dan zal je rendement ook lager zijn. Wil je echter hoge rendementen, dan zal je ook meer risico moeten durven nemen. Beleggen brengt uiteraard meer risico’s met zich mee dan sparen.

In het ergste geval kan je hele inleg verloren gaan. Aan de andere kant kan het ook hele mooie rendementen opleveren. Om te bepalen of beleggen interessant is voor jou is, volgen hieronder enkele voor- en nadelen.

De voordelen van beleggen

 • Mogelijk een hoger rendement dan sparen
 • Met dividend creëer je een continu stroom aan inkomsten
 • Beleggen is interessant en zeer leerzaam

De nadelen van beleggen

 • Je belegging kan minder waard worden
 • Er zijn kosten aan verbonden
 • Toegenomen complexiteit

Winstgevend beleggen: focus op één beleggingsproduct

Beleggen kan echt op honderden manieren. Wil je goed leren beleggen, focus je dan eerst op één soort belegging. Op die manier leer je het snelst. Kies daarbij een belegging dat je aanspreekt, zoals een grondstof, wisselkoers, vastgoed of aandelen van een specifiek bedrijf dat je al een tijdje volgt.

Winstgevend beleggen: weet waarin je belegt

Belangrijk is het dat je begrijpt waarin je belegt. Daarom is het verstandig om veel over het beleggingsproduct te weten te komen. Eenmaal begonnen met beleggen, dan is het raadzaam om ook het nieuws van het product te blijven volgen. Het is tenslotte jouw geld dat je geïnvesteerd hebt.

weet waarin je belegt

Bekijk ook: geld verdienen op de beurs [Trading Navigator Methode] 

Winstgevend beleggen: tijd en rendement

De tijd die je wil spenderen aan beleggen hangt sterk af van hoeveel rendement je wil. Streef je naar een hoog rendement, dan moet je bereid zijn om actief bezig te zijn met beleggen, veel transacties te doen en risico te durven nemen in diverse producten. Hierbij kan je denken aan opties, turbo’s of futures.

Neem je genoegen met een bescheiden rendement, en vind je het leuk als hobby, dan hoef je ook niet zoveel risico’s te nemen en kan je je beperken tot een paar transacties per maand. Dit kan bijvoorbeeld in aandelen op lange termijn, trackers of beleggingsfondsen.

Winstgevend beleggen: spreiding aanbrengen

Wil je het risico graag goed in de hand en heb je niet een specifieke voorkeur voor aandelen in een bepaald bedrijf? Dan kan je je risico spreiden, door aandelen van meerdere bedrijven te kopen.

Spreiding van beleggingen is nodig het risico van je portefeuille te verminderen, maar ook om deze af te stemmen op de tijd en energie die je er in steekt.

Een portefeuille van twintig aandelen uit verschillende sectoren heeft een veel lager risico dan een portefeuille in één of slechts enkele aandelen, terwijl het verwachte rendement ongeveer gelijk is.

Dit komt doordat bepaalde gebeurtenissen, die niet altijd te voorspellen zijn, voor de ene belegging gunstig zijn, en voor de andere juist niet.

Als voorbeeld een stijging van de olieprijs, dat gelegen komt voor een oliemaatschappij, maar ongelegen voor een transportbedrijf. Hoe breng je dan effectief spreiding aan voor je beleggingsportefeuille?

 • Houd minimaal twaalf tot twintig aandelen aan
 • Gebruik een index als basis
 • Denk aan het marktrisico: spreid over diverse beleggingscategorieën
 • Spreid over tijd
 • Staar je niet blind op één sector

Winstgevend beleggen: winst maken

Wat uiteindelijk toch het belangrijkste is: een hoog rendement, oftewel winst maken. Dit doe je door producten te kopen waarvan je verwacht dat ze op de lange (of korte) termijn in waarde stijgen. Zodra de waarde is gestegen, kan je het product met winst weer verkopen.

Als een bedrijf het goed doet, volgt het aandeel uiteindelijk – Warren Buffett

Maar wanneer weet je of een product in waarde gaat toenemen? Dat weet niemand zeker, maar je kan wel een goede inschatting maken als je actief bezig bent met beleggen. Volg het nieuws en lees jaarverslagen door!

Stel dat er net in het nieuws is geweest dat de verkoop van de Xbox spelcomputers het afgelopen kwartaal is gestegen. Dan kan je verwachten dat veel mensen interesse hebben in het aandeel van Microsoft (de producent van de Xbox). Het aandeel wordt zo meer waard en de kans is groot dat als jij het aandeel Microsoft koopt, je het een paar uur later met winst kunt verkopen.

winstgevend leren beleggen

Lees ook: speciaal tips voor beginners [winstgevend beleggen]

Winstgevend beleggen: kies een geschikte broker

Beleggen doe je bij een broker. Dit is een bedrijf dat handelen in aandelen, valuta en grondstoffen mogelijk maakt. Bij veel brokers is het eenvoudig om online te handelen. De bekendste broker is waarschijnlijk je bank.

Bij vrijwel alle grote banken is het mogelijk om aandelen en andere beleggingsproducten te kopen of te verkopen. Toch beleggen veel mensen niet bij hun eigen bank. Er zijn verschillende online brokers, zoals LYNX of Plus500 waar je makkelijk en goedkoop kunt beleggen.

Zelf aan de slag

Je hoeft geen peperdure cursussen aan te schaffen. Beleggen leer je vooral door het te doen. Er zijn geen vaste regels of één strategie voor gegarandeerd succes. Iedereen belegt op zijn eigen manier. Oefenen kan overigens bij veel brokers met een oefenaccount.

Op die manier leer je beleggen, maar dan niet met echt geld. Zo loop je geen risico, maar kan je kijken of beleggen iets voor jou is. Overigens raad ik niet aan om heel lang met een oefenaccount bezig te gaan, omdat je er op lange termijn vaak minder serieus mee bezig bent dan wanneer je met echt geld belegt.

De aandelenmarkt analyseren in slechts enkele minuten per week met de Trading Navigator? Het is mogelijk!

 • Stap voor stap begeleiding
 • Trading Navigator werkt voor alle aandelen ter wereld
 • Vermogen laten groeien
 • Leren beleggen volgens een bewezen model
 • In slechts enkele minuten per week je portefeuille beheren
 • Zonder emotie beleggen
 • Duidelijke handleiding en online support
 • 24/7 toegang en op ieder moment te gebruiken in eigen tempo

Profiteer nu van deze unieke software met een 100% niet-goed-geld-terug garantie >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *