Wanneer je op zoek gaat naar de betekenis van ‘mining’ grote kans dat je informatie tegenkomt over mijnbouw. Niet zo vreemd, want mining betekent simpelweg ‘mijnbouw’ in het Engels.

Nu gaan we in dit artikel dieper in op mining met betrekking tot cryptocurrency. In essentie verschilt mining niet zo veel van ’traditionele mijnbouw’ want in beide gevallen vindt een proces plaats waar iets nieuws uit wordt gecreëerd.

Wat is mining precies?

Mining is de manier waarop nieuwe cryptomunten worden gemaakt. Omdat het proces te vergelijken is met goud zoeken wordt de term mining gebruikt. Bitcoins worden bijvoorbeeld gemined.

Door miners te betalen in de eigen cryptomunt van de blockchain worden zij gestimuleerd om de integriteit te behouden en voor het up-to-date te houden van het grootboek.

Een blockchain (een soort grote database) breidt zich steeds verder uit. Iedere keer als er nieuwe transacties worden gedaan dient deze informatie te worden gecontroleerd en vastgelegd in een nieuw blok.

Aan de miners is het de taak om het blockchain netwerk draaiende te houden. Zij zorgen ervoor dat alle transacties zijn goedgekeurd en vastgelegd in de blockchain.

Het gaat dus niet zo zeer om het vinden van cryptomunten, maar eerder het uitvoeren van alle belangrijke taken die de blockchain in stand houden. Voor dit werk krijgen de miners een beloning in de vorm van cryptocurrency.

Een blockchain kun je het beste vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive staat, die je misschien ook wel eens hebt gebruikt. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, er kan tegelijkertijd in gewerkt worden en je ziet direct wijzigingen van anderen. Zo werk je dus altijd in de laatste, actuele versie.

Voordelen van de blockchain

Voorbeeld: je koopt een cd. Hier wordt een hashcode, datum en tijd aan toegevoegd. Zo is het zichtbaar dat jij degene bent die hem heeft gekocht. Op die manier heb je alle informatie, zoals een transactie op je bankrekening (wie, wat en wanneer) Oftewel, een ‘smart contract’.

Je wilt je film doorverkopen. Nu is bij de aankoop (maker van de cd) afgesproken dat doorverkopen maar maximaal vijf keer mag. Dit wordt geregistreerd in de database. Voor het doorverkopen ontvang jij ‘credits’ waar je op termijn weer een nieuwe film van kan kopen.

Belangrijke voordelen van de blockchain:

 • Veilig en transparant
  Transacties zijn op alle computers die zijn aangesloten bij de blockchain zichtbaar. Om informatie aan de database toe te voegen moet deze gevalideerd worden door het hele netwerk.

 • Lagere kosten
  Intermediairs zijn niet meer nodig voor transacties. Dit scheelt geld voor accountants, banken en sommige overheden. Er hoeft geen tussenpersoon aan te pas te komen en de transactie wordt automatisch verwerkt.

 • Automatische processen
  Met de blockchain kunnen verschillende processen automatisch worden verwerkt en afgedwongen worden door middel van smart contracts. In digitale contracten staat bij een contract onder andere hoeveel geld wordt overgemaakt, naar wie en onder welke voorwaarden.

Desondanks zijn er nog veel mensen niet overtuigd van de blockchain, wat begrijpelijk is. Het uitleggen van de blockchain is niet zo eenvoudig, want mensen zijn vaak pas overtuigd als ze de werking ervan weten.

mining
Hoe ontwikkelt zich de technologie achter bitcoin? Klik hier voor meer informatie >>

Hoe werkt mining?

Het minen van cryptomunten gaat met behulp van computerkracht. Speciale hardware wordt hiervoor gebruikt. Deze hardware apparaten dienen een bepaalde ‘wiskunde puzzel’ op te lossen om een munt te kunnen minen.

De eerste miner die deze puzzel oplost, creëert een nieuw blok op de blockchain. In ruil voor al dit rekenwerk en het oplossen van deze puzzels, krijgt de miner de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid cryptomunten toe te voegen. In andere woorden, de miner krijgt crypto’s als beloning voor het oplossen van het rekenprobleem en het toevoegen van een block aan de blockchain.

De puzzel die dient te worden opgelost is namelijk zo ingewikkeld dat het alleen kan worden opgelost door deze te raden. De hardware produceert daarom in een heel rap tempo random antwoorden in de hoop dat de wiskundige puzzel wordt opgelost en men de beloning krijgt. Hoe meer computerkracht men heeft, hoe meer kans er is om de wiskundige puzzel op te lossen. Om die reden zijn er veel mining pools.

Bitcoin halvering

Wanneer de ‘chain of blocks’ groeit, wordt de moeilijkheidsgraad van de rekenproblemen steeds hoger. Als het steeds moeilijker wordt, dan worden Bitcoins schaarser (en zal de waarde stijgen) omdat miners meer moeite moeten doen en om die reden meer elektriciteit verbruiken bij het oplossen van de puzzels.

Om de zeldzaamheid te behouden wordt na een x aantal blocks, de hoeveelheid uit te keren Bitcoins gehalveerd. Waar een miner eerst 4 Bitcoin als vergoeding kreeg voor het oplossen van een block, zal dit later nog maar 2 Bitcoin opleveren. En weer duizenden blocks verder nog maar 1, enzovoort.

Het halveren blijft net zo lang doorgaan tot op den duur het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoins is bereikt. Voor het minen van andere cryptomunten heb je andere software nodig en worden er andere regels gehanteerd in verhouding tot bijvoorbeeld halvering, inflatie, deflatie en het maximaal aantal tokens.

Bitcoin versus Altcoin mining: wat is winstgevender?

In de afgelopen jaren is de populariteit van Bitcoin enorm toegenomen en zijn er gigantische Bitcoin mining operaties gemaakt. De grootste staan in IJsland, Venezuela en China.

Als gevolg hiervan is het vinden van een blok heel erg lastig geworden voor de meeste miners. Wie nu nog winstgevend bitcoins wil gaan minen heeft gespecialiseerd mining apparatuur nodig.

Met het minen van altcoins kan aardig worden verdiend. Natuurlijk heb je wel flink wat geld nodig om te investeren in het apparatuur, maar als alles op de juiste manier is geïnstalleerd verdien je het zo weer terug.

Wanneer je geïnteresseerd bent in de winstgevendheid van altcoin mining kan je op whattomine.com een overzicht vinden van het verschillende mining apparatuur en de munten die daar het beste mee kunnen worden gemined.

populariteit crypto
De belangrijkste redenen waarom cryptocurrency zo populair is >>

Mining pools

Een mining pool bestaat uit een groep miners die de mining inkomsten samen delen. De miners bundelen als het ware hun computerkracht zodat de kans groter wordt dat zij samen een block kunnen vinden. Iedere miner krijgt een beloning naar de ‘hashpower’ (rekenkracht van de computer).

Wanneer een van de miners een block weet te vinden dan deelt het vanzelf de beloning met de andere miners uit de pool. Door bij een mining pool te gaan wordt de kans dus flink groter dat je een constante stroom aan inkomsten krijgt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om alleen te gaan minen maar dat is vaak een stuk minder winstgevend dan wanneer je deelneemt in een mining pool.

Voorbeelden van mining pools:

 • AntPool (25% marktaandeel)
 • BTC.TOP (11% marktaandeel)
 • BTC.com (10% marktaandeel)
 • Bixin (8% marktaandeel)
 • F2Pool (6% marktaandeel(

Cloud mining

Cloud mining is transparant en maakt het mogelijk dat iedereen geld kan verdienen met mining. Door te investeren in cloud mining huur je mining hardware van een onderneming.

Het cloudmining bedrijf beheert alles voor je. Zo kan je dus investeren in mining en rustig je winsten zien toenemen, zonder dat je daar verder ook maar iets voor hoeft te doen! Een leuk initiatief, maar ruikt dat niet naar oplichting?

De cryptowereld stikt van de oplichters. Overal worden zogenaamde crypto bedrijven uit de grond gestampt die weer een graantje willen mee pikken. Daarom kan het lastig zijn om te bepalen wie nu een echte cloud mining dienst aanbiedt of wie iemand blij maakt met een dode mus.

Een cloudmining bedrijf die een betrouwbare cloud mining dienst aanbiedt vind je hieronder door op de link te klikken. Let op: voordat je geld investeert in cloud mining danwel cryptocurreny, is het aan te raden om altijd zelf eerst grondig onderzoek te doen.

Genesis Mining

Genesis Mining bedient ruim 2.000.000 klanten wereldwijd. Bieden meer dan 10 te minen cryptovaluta’s aan door middel van 6 belangrijke mining-algoritmen en hebben al meer dan 100 miljoen transacties uitgevoerd.

Klik hier om Genesis Mining te bezoeken >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *