Zodra je geld hebt geïnvesteerd in cryptomunten dan is het belangrijk om deze ook te beveiligen. Hackers kunnen er met slimme trucjes voor zorgen dat ze toegang krijgen tot jouw wallet met als gevolg dat ze jouw crypto’s stelen. En dan zou je niet de eerste zijn, want dit als al veel mensen overkomen.

Los van hackers is het ook mogelijk dat je computer crasht en dat je kunt fluiten naar je cryptomunten. Dit is ontzettend zuur, maar er zijn gelukkig manieren om dit te voorkomen. Een van de manieren om Bitcoin en altcoins te beveiligen is door middel van een hardware wallet.

Starten met investeren in crypto? Leer hoe je de beste cryptomunten vindt zelfs zonder kennis, ervaring of kapitaal. Meld je hier aan voor de gratis training >>

Problemen voorkomen

Allereerst is het aan te raden om je cryptomunten nooit langer dan één dag op een exchange te laten staan. Om al deze problemen te voorkomen ben je beter af om je Bitcoin of andere altcoins veilig offline op te slaan. Deze opslag methode noemen we ook wel cold storage. Omdat deze methode compleet offline is loop je geen risico’s om gehackt te worden.

Een hardware wallet kopen is hiervoor een oplossing en is een vorm van cold storage. Het belangrijkste doel van een hardware wallet is om ervoor te zorgen dat jouw private key, de sleutel die data bevat over je cryptocurrency, geheel geïsoleerd is van de computer, die indien verbonden met het internet altijd gevoelig zijn voor hacks.

Het grote voordeel

Een hardware wallet slaat geïsoleerd van je computer of telefoon jouw private key op. Het grote voordeel van een hardware wallet is dat wanneer je toegang nodig hebt tot je crypto’s je dan eenvoudig je hardware wallet kunt koppelen aan een computer. Doordat de hardware wallet een eigen chip heeft en de computer beperkt toegang tot het apparaat heeft loop je geen risico’s met mogelijke malware op je pc.

bitcoin wallet
Lees ook: kritiek van banken op Bitcoin

De kluis om je crypto’s op te slaan

De hardware wallet is ook wel spreekwoordelijk ‘de kluis om je crypto’s op te slaan’. Met een usb-kabel sluit je hem aan op de pc en installeer je er de Bitcoin wallet op. Duur? Nou, je hebt ze al vanaf €15 per stuk. Op de hardware wallter kan je Bitcoin storten waardoor het offline wordt opgeslagen.

Deze wallet bevat een moderne veiligheidstechnologie die Bitcoin en altcoins beschermen. Zoals gezegd heb je ze al vanaf €15, maar ze zijn er uiteraard ook duurder. Hoe beter ontwikkeld de beveiligingstechniek hoe meer je betaald. Hardware wallets zijn open source. Dit houdt in dat iedere hack-poging direct wordt opgepakt door de programmeurs die aan de wallets werken.

Als je waarde hecht aan jouw cryptocurrency dan is het absoluut de moeite waard om de veiligheid hiervan te garanderen voor een relatief klein bedrag. 

Daarnaast is het belangrijk om een hardware wallet met een schermpje te hebben. Waarom? Het is niet alleen handiger, maar biedt ook extra bescherming. Het toont immers belangrijke details van de wallet en met het scherm kan je jezelf verifiëren. 

Telebankieren?

De hardware wallet is te vergelijken met telebankieren waarmee je online betalingen kunt valideren. Voor elk bedrag dat je overmaakt dien je met de hardware wallet de transactie goed te keuren. Dit komt omdat alle private keys versleuteld op dit apparaat staan opgeslagen. 

Wat is een wallet?

Een wallet kun je downloaden op de pc, tablet of mobiel. Hiermee kun je Bitcoin en andere crypto bewaren, versturen of ontvangen. Drie componenten bepalen of iemand eigenaar is van een wallet. Dit zijn je digitale sleutels (de public en private keys), je wallet adres en je digitale handtekening.

De public key is afgeleid van de private key en is nodig om transacties goed te keuren. De public key kun je voor het gemak even vergeten. Het adres is weer afgeleid van de public key, deze kun je vergelijken met een IBAN nummer. Deze kun je veilig aan mensen geven om een bedrag op te storten, met alleen een adres kun je niets van een wallet afhalen. 

Verschil tussen een wallet en een hardware wallet

Het verschil tussen een normale wallet en een hardware wallet is dat deze volledige isolatie geeft tussen jouw private key en een device zoals, de pc of mobiel. Door deze isolatie is een hardware wallet niet gevoelig voor hacks of virussen.

Bovendien is het mogelijk om met een hardware wallet transacties te verifiëren. Als je een transactie doet met je hardware wallet dan moet je het adres nog controleren op het scherm om te kijken of dit adres klopt. Hiermee voorkom je dat je de crypto’s naar een verkeerde persoon stuurt. Ook voorkom je zo een mogelijke aanval van een hacker die kwaadwillig een adres aanpast tijdens het doen van een transactie.

Daarnaast dien je te weten dat jouw cryptomunten niet zelf op de wallet staan. De hardware wallet bevat enkel en alleen jouw private key die onderdeel uitmaakt van jouw wallet. De transactie geschiedenis van je wallet met de totaalbalans staat weer opgeslagen op de blockchain.

Veel hardware wallets zorgen ervoor dat jij ook een hard-copy back-up maakt van jouw private key. Mocht de hardware wallet kapot gaan dan heb je nog altijd toegang tot jouw valuta via de hard-copy back-up waar jouw private key op staat.

harware wallet
Lees ook: private keys en public keys

2 bekende hardware wallets

Bekende wallets die de moeite waard zijn om te bekijken: 

  • Trezor (€79) Dit is de eerste hardware wallet en de meest betrouwbare manier om je Bitcoins en altcoins op te slaan en te beheren.
  • Ledger Nano S (€59) Deze wallet is uitgegeven door het bedrijf Ledger. Je kan er Bitcoin, Ethereum en andere Altcoins op opslaan en beheren.

Hoe nu verder zodra je een hardware wallet hebt?

  • Maak een nieuwe wallet aan of importeer een bestaande wallet
  • Kies een viercijferige pincode en bevestig deze op je wallet
  • Stel je recovery sentence in op de wallet
  • Download de benodigde applicaties voor de PC
  • Zet de crypto’s door middel van deze applicaties op de wallet

Later kun je heel eenvoudig de cryptomunten weer van de hardware wallet afhalen. Plugt de wallet in je computer, logt in- en via de PC wallet kan je de crypto’s weer verkopen

Nog even de voordelen van een hardware wallet

  • Bescherming tegen hackers en virussen
  • Veilig en interactief in gebruik
  • Optie om meerdere crypto’s op de wallet op te slaan en te beheren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *