Short en Long zijn veelgehoorde termen die worden gebruikt bij beleggen. Er bestaat wel eens verwarring over wat ze inhouden, maar na het lezen van dit artikel weet je precies wat deze beleggingsmethodes betekenen.

Wat betekent short gaan

Short gaan is het verkopen van beleggingsproducten die je niet bezit, om ze later voor een lagere prijs terug te kopen. Op deze manier kan je profiteren van een daling van de beurskoers. De belegger verwacht dan dat het aandeel in waarde daalt en kan door middel van deze strategie profiteren van een waardedaling.

Short gaan is een manier om winst te maken bij een dalende koers. Je profiteert dan van beleggingsproducten die in waarde dalen.

Wanneer de belegger de aandelen later weer terugkoopt dan is het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs de winst of verlies. Je kunt zowel short gaan op aandelen als obligaties. Natuurlijk is het ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten als opties en futures (derivaten).

Een voorbeeld

Stel: Adidas komt met nieuws naar buiten dat ze een stuk minder trainingspakken gaan produceren dan het afgelopen kwartaal. We verwachten nu dat de koers gaat dalen en gaan short op het aandeel Adidas.

De koers is op dat moment €300. We lenen een aandeel Adidas en verkopen het direct voor de actuele koers van €300. De voorspelling van een daling komt uit: het aandeel Adidas zakt. Wanneer de koers op €250 staat, kopen we het aandeel terug. De bank die ons het aandeel leende krijgt zijn Adidas-aandeel terug en we betalen hiervoor €5 aan de bank voor het lenen.

De bedragen in dit voorbeeld zijn fictief, maar dit is wel hoe short gaan werkt. Simpel gezegd verwacht je een daling in de koers en leen je het aandelen (je hebt ze zelf niet in bezit), maar kunt hier dus wel een leuke winst mee behalen. Met het voorbeeld zouden we €45 winst hebben gemaakt op één aandeel.

Indien het aandeel daalt naar €250 is je winst €45 per aandeel (€ 300-€250-€5). Je kunt immers de aandelen weer terugkopen voor een lager bedrag. Als het aandeel zou stijgen naar €320, dan leid je dus een verlies van €20 per aandeel wanneer je je positie sluit. Je dient immers een hoger bedrag te betalen dan waar je ze voor had verkocht.

Zitten er kosten aan short gaan?

Elke broker hanteert weer andere bedragen voor short gaan. Bij brokers voor actieve beleggers zitten de kosten veelal verwerkt in de spread. Dat is een klein verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Ook wel de bied- en laatprijs genoemd. Bij een spread ligt de koopprijs altijd wat hoger dan de verkoopprijs. Dat verschil in prijs is de winst voor de broker.

Hoe groot deze spread is, verschilt per broker en beleggingsproduct. Overigens kan de populariteit van een product invloed hebben op de spread. Vaak gaat het om centen en niet hele hoge bedragen. De spread is altijd duidelijk zichtbaar en hoewel de spread niet zo groot is, tikken al die transacties voor een broker met veel gebruikers natuurlijk wel aan.

Voordelen short gaan

 • Flexibiliteit
  Je kunt namelijk niet alleen winst maken door een stijgende koers, maar ook met een dalende.

 • Snel rendement behalen
  De snelheid bij dalende koersen vrij hoog. Een dalende koers gaat over het algemeen gepaard met snelle koersverschillen en een hoge volatiliteit. Hierdoor is het mogelijk om snel rendement te maken.

 • Hedgen
  Dit is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dek je het marktrisico (deels) af.

Nadelen short gaan

 • Dividend
  Dividend is winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Als je een shortpositie hebt in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment dividend uit in de periode dat je short zit, dan dien jij het ‘bruto’ dividend te betalen. Vanzelfsprekend gaat het dividend van de koers af en verandert er per saldo weinig.

 • Rente
  Je betaalt rente om aandelen te shorten. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan dag op dag verschillen aangezien dit een spel is van vraag en aanbod.

 • Verlies
  Het verlies dat je kunt leiden is onbeperkt. Als je een long positie inneemt kan je namelijk alleen de inleg verliezen. De prijs kan tenslotte niet lager zakken dan €0. Terwijl bij een shortpositie je verlies theoretisch gezien oneindig is. In theorie kan een aandeel namelijk ongelimiteerd blijven stijgen.

Voor welke belegger is short gaan interessant?

Short gaan op aandelen werkt net iets anders als het kopen van aandelen. In principe is het juist het tegenovergestelde van aandelen kopen, maar de risico’s zijn groter. Je kunt per slot van rekening meer verliezen dan je inleg.

Daarom even aandacht voor het volgende: short gaan in aandelen bevat risico’s en vereist veel kennis en beleggingservaring. Laat je daarom vooraf goed informeren en doe zelf onderzoek over de werking en risico’s van verschillende financiële instrumenten.

winstgevend leren beleggen
Winstgevend leren beleggen >>>

Wat betekent long gaan

Long gaan is een populaire beleggingsmethode. De verhouding is ongeveer 70/30. Wat inhoud dat van de 100 beleggers 70 long gaan en 30 short. Bij een long positie koop je een beleggingsproduct (aandeel, grondstof, indexfonds, valuta, etc.). De belegger gaat er hierbij vanuit dat de koersen zullen stijgen.

Wanneer je long gaat verwacht je dat de prijs van een aandeel stijgt en verdien je geld zodra de koers daadwerkelijk stijgt. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: bij een dalende prijs verlies je geld als de koers zakt.

Hefboom-effect

Long gaan is verstandig als de koers zich in een opwaartse trend bevindt. Wanneer de koers vooral stijgt in een bepaalde periode, is het een goed moment om te kopen. Timing speelt hier een essentiële rol. Wat long gaan een unieke methode van beleggen maakt, is het effect van de zogenoemde hefboom.

Simpelweg is de hefboom een factor waarmee de inleg vermenigvuldigd wordt. Een hefboom maakt het mogelijk om met een relatief klein bedrag een grotere investering te doen. Hierdoor kan je in sterkere mate profiteren van schommelingen in de koers.

Een hefboom wordt altijd weergeven als een verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:50. Dit getal geeft de multiplier aan. Een hefboom van 1:50 betekent dat je voor elke eigen ingebrachte euro een belegging plaatst van 50 euro. Met een bedrag van €500 kan je dan €25.000 beleggen. Hierdoor kan je dus grotere investeringen doen.

Voordelen long gaan

 • Markten bewegen zich over het algemeen opwaarts
  Uit het verleden blijkt dat de aandelenindex elke vijf jaar ongeveer dezelfde rendementen laten zien. Markten beweging zich vaak opwaarts. Als je long gaat is er dus een positief rendement te behalen op de lange termijn ondanks tussentijdse schommelingen.

 • Minder kosten
  Als belegger hoef je minder aan instapkosten en andere fees te betalen, dan iemand die continu actief is op de beurs. Je hoeft namelijk maar één keer in te stappen en daardoor ben je minder geld kwijt dan wanneer je meerdere keren instapt.

 • Minder risico
  Long gaan brengt over het algemeen minder risico’s met zich mee, omdat het gericht is op de lange termijn en men niet continu in-en uit de markt stapt met het oog op snelle winsten.

Nadelen long gaan

 • Koersen kunnen snel dalen
  Omdat koersen snel en onverwachts kunnen dalen, kan het zomaar gebeuren dat je belegging van de een op andere dag een stuk minder waard wordt. Terwijl een stijging in waarde wel weer maanden of zelfs jaren kan duren. Koersstijgingen gaan bijna altijd trager dan dalingen. Daarentegen zijn ze wel vaak langduriger.

Voor welke belegger is long gaan interessant?

De belegger die long gaat is op zoek naar kansrijke aandelen om deze aan te kopen. Deze beleggers worden enthousiast van een stijgende beurskoers, want dan wordt het gekochte aandeel meer waard. De belegger die long gaat verdient simpelweg geld bij een stijging en verliest geld bij een daling.

‘Long’ beleggers investeren in aandelen waarvan zij geloven dat ze zullen stijgen en vermijden de aandelen waarvan zij geloven dat ze zullen dalen. Zij zullen pas aandelen kopen als ze het gevoel hebben dat een aandeel is ondergewaardeerd.

Trading Navigator Methode Review
Trading Navigator Methode Review: Geld Verdienen Op De Beurs >>

Short versus Long strategie

De afgelopen jaren hebben short en long strategieën betere rendementen opgeleverd met een lagere volatiliteit dan de brede aandelenmarkt. Toch blijven de strategieën historisch gezien achter bij de brede aandelenmarkt tijdens sterke rally’s, zoals in de bull-markt van de late jaren ’90 tot begin jaren 2000.

Voor veel (particuliere) beleggers is onderwerping aan de aandelenmarkt juist een een belangrijke reden om te beleggen. Desalniettemin, leveren de aandelenmarkten niet altijd mooie rendementen (zoals we de afgelopen jaren hebben meegemaakt).

De volatiliteit op de aandelenmarkten zal hoogstwaarschijnlijk nog een tijd aanhouden aangezien de wereld nog wordt geconfronteerd met belangrijke macro-economische risico’s. De drie grootste marktrisico’s bestaan onder andere uit:

 • De hoge schulden in Europa
 • Het lage rente klimaat
 • Politiek in de Verenigde Staten die conflicten veroorzaken (handelsbelemmeringen bijvoorbeeld)

Volatiliteit is een indicator die de mate van beweeglijkheid van aandelen, indexen en valuta’s aangeeft. De beweeglijkheid van aandelen is interessant om te bekijken, omdat het laat zien hoe ‘rustig’ of ‘onrustig’ de beurs is.

In de onzekerheid in de wereldeconomie en de financiële markten zijn extreme gebeurtenissen niet alleen mogelijk, de kans is ook aanwezig dat ze echt gebeuren. In een poging om te waken tegen extreme gebeurtenissen is het verstandig dat beleggers een strategie voeren die het neerwaartse risico matigt.

Long-short strategieën werden voornamelijk gebruikt door gevorderde beleggers, zoals grote Amerikaanse banken. De term long en short worden echter steeds populairder onder particuliere beleggers.

Reden is dat de ’traditionele’ strategieën worstelen om tijdens een periode van daling nog een positief rendement te behalen. Daarom zijn long/short strategieën steeds meer toegankelijk.

In 2016 behoorde het MountainShield Capital Fund tot het beste long/short beleggingsfonds van Nederland, met een netto rendement van maar liefst 22,94% winst.

Samengevat kan een long/short strategie je helpen het rendement op beleggingen te verhogen in moeilijke marktomstandigheden, maar ook vooral om het aantal mogelijke risico’s te beperken.

Hoe zou jouw vermogen groeien wanneer je jaarlijks meer dan 20% rendement maakt? Gebruik de Trading Navigators om je hiermee te helpen. Klik hier voor meer informatie >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *