Wanneer is de laatste keer geweest dat jij in jezelf hebt geïnvesteerd? En met investeren bedoel ik niet nieuwe kleding, een nieuw horloge of een andere bank. Materialistische dingen zijn leuk, maar waarschijnlijk heb je zelf ook wel ervaren dat de nieuwigheid er vrij snel af is en dat je er op korte termijn al gewend aan raakt.

Met investeren in jezelf bedoel ik bijvoorbeeld het volgen van een (online) training, cursus, workshop, masterclass, door te netwerken of door het lezen van boeken van succesvolle ondernemers.

Kortom, meer kennis opdoen en jezelf als persoon ontwikkelen, zodat je dit later kunt toepassen om andere mensen te helpen, een betere baan te krijgen, sportprestaties te verbeteren of om je bedrijf verder te laten groeien.

Lees ook: boeken lezen voor je persoonlijke ontwikkeling

In principe heeft een investering in jezelf een positief effect op alles: mindset, relaties, sport en vriendschappen. Nou ja, die laatste kan er ook voor zorgen dat bepaalde vriendschappen verwateren, want als jij besluit om tijd voor jezelf vrij te maken en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, dan kunnen sommige ‘vrienden’ dat ervaren als egoïstisch. Maar éh, als die persoon liever elke week in de kroeg zit dan moet je er juist trots op zijn dat jij een ander pad kiest.

Uiteindelijk zorgt investeren in jezelf er voor dat je meer vrijheid ervaart en succesvoller wordt. Neem zelf de controle over situaties en laad je geluk of succes niet afhangen van anderen. Vertrouw niet langer op anderen, met het idee dat het wel goed komt. Je bent zelf verantwoordelijk! Op die manier kan je werken aan wat voor jou echt belangrijk is.

webinar
Hoe werkt een online training, webinar, workshop of internet masterclass?

Wat is een investering in jezelf?

Wanneer je financieel onafhankelijk bent of het op een ander vlak al ‘gemaakt’ hebt, dan heb je de mogelijkheid om in jezelf te investeren. Bullshit! Als je succes hebt kan je misschien sneller geld vrij maken om je door te ontwikkelen, maar het hoeft absoluut geen reden te zijn om je niet te ontwikkelen met een beperkt budget.

Jezelf op de eerste plaats zetten heeft meer met je mindset te maken dan met je financiële mogelijkheden. Hoe iemand in zichzelf investeert verschilt per persoon, maar in essentie is het niets meer dan waardering hebben voor jezelf en tijd en energie vrijmaken om jezelf te verbeteren. Nu, over een week, maand, jaar, etc. Stap voor stap jezelf ontplooien.

Het belang van doelen

Hoe zit het met jouw doelen? Wil je €500 per maand meer verdienen? 5 kilo spiermassa opbouwen of wil je heel goed worden in een speciaal vakgebied? Wat het ook is, zet ze op papier! Splits ze uit in jaar, maand, week en zelfs dag doelen zodat je dag-in-dag-uit weet waarvoor je het doet.

Wanneer je dit niet doet dan loop je de kans om in die oh zo gevaarlijke ‘waan van de dag’ terecht te komen. Opstaan, douchen, ontbijten, werken, naar huis gaan (sporten?), eten, Netflix, slapen en de volgende dag weer precies hetzelfde.

Het geheim om je doel te bereiken bestaat slechts uit 1 woord: doorzetten!

Om te kunnen groeien heb je doelen nodig voor jezelf. Denk goed na wat je wilt en waarom je het wilt. Bepaal vervolgens welk doel de meeste prioriteit heeft en welke het minste. Maak bijvoorbeeld een lijstje en rangschik ze. Nu weet je waar je het eerste aan gaat werken en kan je deadlines stellen.

Zelfvertrouwen opbouwen

Zal iemand in jouw geloven (investeren) als je niet in jezelf geloofd? Nee, natuurlijk niet. Daarom is dit een van de belangrijkste dingen om te doen: zelfvertrouwen opbouwen. Zelfs wanneer dingen niet gaan als gepland, zorgt zelfvertrouwen ervoor dat je er op de juiste manier mee om gaat.

Neem de volledige verantwoordelijkheid en erken als je iets fout doet of er naast zit. Probeer in oplossingen te denken en schuif niet dingen van je al als in de zin van: ‘dat is niet mijn probleem’ of ‘daar heb ik niet voor gezorgd’. Wanneer je de verantwoordelijkheid neemt over de situatie zul je zien dat je zelfvertrouwen groeit.

Heb je een business en wil je groeien, maar durf je geen klanten te bellen? Want ondanks dat jij overtuigd bent van je product of dienst, de klant is dit niet als die niet van jou bestaan af weet. Uit ervaring weet ik dat koude acquisitie (+ koud bellen) niet het leukste is om te doen, maar het is wel belangrijk om met ‘potentiële klanten’ in contact te komen.

En ondanks dat er een stemmetje in je hoofd zegt: ‘ik probeer het over een half uur wel’ of ‘misschien moet ik morgen maar bellen’ dat zijn belemmeringen die ervoor zorgen dat je in je comfortzone blijft. Maar helaas gaan door ontwikkelen en comfortzone niet samen, dus zal je jezelf over die drempel heen moeten helpen.

En vergeet niet: alles is mogelijk, zolang je er zelf maar in geloofd!

investeren in jezelf
Creëer een succesvolle mindset >>

Wees creatief

Vertrouw op jezelf én de keuzes die je maakt in het leven. Sta niet toe dat de mening van iemand anders jou beperkt in je keuzes. Ieder persoon heeft een mening, maar zou je financieel advies aannemen van een dakloze of voetbaltechnieken bespreken met iemand uit de kelderklasse? Denk het niet… Laat je daarom niet beïnvloeden, vertrouw op je gevoel.

Doe eens wat anders dan de menigte. Tijdens mijn hbo-studie commerciële economie heb ik veel marketing en sales lessen gehad. Iedere student krijgt dezelfde stof, maakt dezelfde soort projecten, voert dezelfde verkoop gesprekken en volgt dezelfde richtlijnen. Allemaal heel basic en volgens ‘het boekje’ van docenten die ook gewoon maar hun boterham verdienen met les geven. Niks ten nadele van hun, maar het is vaak weinig waar je in de praktijk echt iets mee kunt.

Oftewel, alles wat je tijdens een opleiding leert is vaak binnen je comfortzone. Wees creatief en kruip daarbuiten. Als 99% van de mensen een bepaald pad bewandeld hoeft dit niet te betekenen dat jij dit ook moet doen. Zeker niet als je weet dat er meer in je zit en dat je dingen anders kunt aanpakken.

Als een stem van binnen zegt ‘je kunt niet schilderen’ schilder dan, en de stem zal tot zwijgen gebracht worden.

Vincent van Gogh

Een van de ondernemers waarvan ik vind die dat uitstekend doet is Joel Beukers. Joel is eigenaar van Clean Nutrition en verkoopt voedingssupplementen, zoals eiwitpoeders en pre-workout. Met zijn vele slogans zoals ‘scoopie erbij’ ‘voor GOUD’ en ‘je hebt marketing en je hebt marketing’ heeft hij een groot publiek weten te bereiken.

Zijn video’s bevatten altijd veel humor, maar zitten vaak ook vol goede tips over voeding & lifestyle. Zelfs de lamborghini waar die nu in rijdt heeft hij over nagedacht, want hier zit een marketinggedachte achter. Kijk maar naar de gouden wrap en de slogans op de auto. Pure branding! Check hieronder de video om te kijken hoe Joel in zichzelf heeft geïnvesteerd.

https://www.youtube.com/watch?v=sj9FN4-StWE

Kennis die je toepast

Kennis vergaren is leuk, maar die kennis is de praktijk toepassen is nog veel leuker. Want één keer per jaar meedoen aan de nationale IQ test of dagelijks voor de tv zitten en dapper antwoorden mee lullen tijdens een quiz is tijdverspilling.

Bepaal voor jezelf op welk gebied jij wilt ontwikkelen en investeer daarin. Wil je je eigen administratie kunnen doen? Begin dan een curcus boekhouding. Wil je Spaans spreken? Download een app als Memrise om het rustig in je eigen tempo te leren. Leren beleggen? Volg dan een online training van een expert.

Je kunt het zo gek niet bedenken, maar overal is een methode voor om kennis op te doen, maar onthoud dat het van belang is dat je die kennis in de praktijk toepast. Verdiep je in onderwerpen waar je meer van wilt weten en koppel hier een leermethode aan dat bij jou past.

Positief denken

Het is heel makkelijk om ergens een negatieve lading overheen te gooien, maar de meest succesvolle mensen weten overal een positieve wending aan te geven.

Zodra een negatieve gedachte opspeelt kan het helpen om daar direct een positieve tegenover te zetten. Als je een persoon bijvoorbeeld niet mag zal je daar je redenen voor hebben, maar diegene zal ongetwijfeld positieve eigenschappen hebben. Focus je daar op!

Geef om jezelf: eet gezond, sport regelmatig en zorg voor ontspanning. Je hoeft het roer niet direct 360 graden om te gooien, maar als je al wat meer op je calorie-inname let en zorgt dat je minimaal één keer per week een uur extra sport zet je alle stappen in de juiste richting. Zeker ontspanning zoals bijvoorbeeld een spelletje spelen ter ontspanning kan bijdragen aan een ontspannen gedachte en positieve denkwijze.

Netwerken

Hoe vaker je gaat netwerken, hoe beter het gaat. Ook dit is een vorm van investeren in jezelf, want door te netwerken ontmoet je weer nieuwe mensen die nu of op lange termijn van waarde kunnen zijn.

Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen.

Netwerken doe je trouwens niet alleen met mensen die je nog niet kent, maar ook met mensen waarmee je dagelijks werkt. Zorg dat je echt een goede relatie met hen krijgt, investeer hierin en het kan je een hoop opleveren.

Omring je met gelijkgestemde mensen. Dit is super waardevol aangezien je dezelfde ambities hebt en elkaar kunt motiveren om het maximale eruit te halen.

Misschien vind je dit ook interessant: hoe onderscheid je je ten opzichte van de concurrentie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *