Warren Buffett, inmiddels 88 jaar, is al jarenlang de bekendste Amerikaanse belegger en investeerder. Hij is oprichter en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway en daarnaast is hij ook grootaandeelhouder van merken als Coca-Cola, Gillette en Kraft Heinz. Warren Buffett is een legende in de beleggingswereld. Met zijn vermogen van ruim 85 miljard dollard is hij één van de rijkste personen ter wereld.

De aanpak van Buffett laat zich misschien nog het best omschrijven als ‘boerenverstand beleggen’, oftewel beleggen met je gezonde verstand. Het kopen van goede aandelen wanneer die in de aanbieding zijn. Heel wat van de inzichten en concepten van Buffett zijn op het eerste gezicht zo simpel dat ze amper de moeite waard lijken.

Verwissel echter niet simpel met zinloos. De in de basis simpel ogende concepten hebben Buffett, door er consistent aan vast te houden, tot ’s werelds rijkste belegger gemaakt. Buffett beschikt over een vermogen van tientallen miljarden dollars. Dit vermogen zal grotendeels naar goede doelen worden nagelaten.

It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently

Warren Buffett

Een paar feitjes over Warren Buffet: ’s werelds beste belegger aller tijden

Warren Buffett werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, Nebraska en wordt gezien als de beste belegger aller tijden. En niet geheel toevallig geldt eveneens dat Buffett de rijkste man is ter wereld. Een interessant gegeven voor iemand die zelf weinig waarde hecht aan geld en voor wie beleggen niet meer is dan een spel.

Buffett geeft niets om bijzondere wijnen of dure diners. Kostbare maatpakken doen hem ook niks. Hij woont nog steeds in een ‘gewone’ straat in Omaha, in hetzelfde huis dat hij in 1958 kocht. En hij rijdt nog altijd zelf in zijn tweedehands auto.

Van jongs af aan was Buffett al ondernemend, maar hij bouwde zelf eigenlijk nooit een groot bedrijf op. Desondanks deed hij een geweldige uitvinding. Decennialang investeren in ‘goede bedrijven tegen goede prijzen’. Waardoor hij toch soort mede-eigenaar is van heel veel bedrijven. Hierdoor is hier uitgegroeid tot een van de rijkste personen ter wereld.

De drie basis ingrediënten

Voor buitengewone financiële rijkdom is een drietal ‘basisingrediënten’ vereist:

  1. Structureel hoog rendement
  2. Lage beleggingshorizon
  3. Fors startkapitaal

Het structureel hoge rendement dat Buffett heeft behaald, vloeit voort uit een gedegen value investering strategie waarbij consequent geïnvesteerd wordt in: (ja daar is die weer) ‘goede bedrijven tegen goede prijzen’. De rendementen die Buffett over de afgelopen decennia realiseerde, bedroegen jaarlijks ruim 20%. Eerder lagen zijn rendementen nog hoger.

Warren Buffet

Dat Buffett al op elfjarige leeftijd zijn eerste aandelen kocht, maakte dat hij over veel tijd beschikte om van het zogenaamde ‘rente op rente’ effect te profiteren. Albert Einstein schijnt, het fenomeen dat geld exponentieel in waarde kan toenemen, ooit eens het achtste wereldwonder te hebben genoemd.

Een bedrag van €1,- gedurende 30 jaar geïnvesteerd tegen 6% levert een bedrag op van €5,74. Bij 10% rendement is de opbrengst met €17,45 al het driedubbele. Bij een jaarlijks rendement van 20% is €1,- na 30 jaar uitgegroeid tot maar liefst €237,-.

Voor Warren Buffett zou de totale investeringsperiode nog aanzienlijk langer blijken te zijn. Maar één ding ontbrak voor de jonge Buffett nog: een fors startkapitaal. Het besluit van Buffett om in 1956 met een zogeheten ‘investment partnership’ (een soort gesloten beleggingsfonds) van start te gaan, zou ook deze laatste omissie verhelpen.

Buffett rekende hierbij een jaarlijkse vergoeding van 25% op het door hem behaalde extra resultaat, boven een percentage van 6% jaarrendement. Bij minder dan 6% rendement zou Buffett geen enkele vergoeding ontvangen.

Bij hogere rendementen zou zijn vergoeding snel kunnen oplopen, hetgeen ook het geval was. Hierdoor verwierf Buffett al binnen enkele jaren een aantrekkelijk startkapitaal.

Berkshire Hathaway ‘ondergewaardeerd’

Een van de aandelen die Buffett begin jaren zestig als ondergewaardeerd beoordeelde was Berkshire Hathaway, een enigszins saaie textielproducent. Vanwege de grote mate van onderwaardering kocht Buffett zoveel aandelen dat hij uiteindelijk meerderheidsbelang verkreeg. Buffett kreeg al snel door dat met de productie van katoenartikelen zelf nauwelijks te verdienen viel.

Berkshire Hathaway werd na verloop van tijd dan ook van onrendabele textielproducent omgevormd tot Buffett’s persoonlijke investeringsplatform, dat uiteindelijk tot één van ’s werelds grootste bedrijven zou uitgroeien. Waar aandelen Berkshire Hathaway in 1965 een koers noteerde van circa €15,- is enkele jaren terug de grens van €100.000 bereikt.

Wie in 1965 voor 10.000 dollar aandelen Berkshire Hathaway kocht, zou aan het einde van de eeuw 50 miljoen dollar bezitten. Eenzelfde investering in de S&P 500 zou nog geen half miljoen dollar opleveren.

Our favorite holding period is forever

Warren Buffett

De aanpak van Warren Buffett

Opvallend in de strategie van Buffett is dat vrijwel alle aandacht uitgaat naar individuele bedrijven en niet zozeer naar macro-economische factoren. Potentiële beleggingskandidaten dienen bij Buffett over duurzame competitieve voordelen te beschikken, zoals sterke merknamen (denk aan Coca-Cola), netwerkeffecten (zoals Microsoft) of patenten (Pfizer).

Alleen bedrijven met duurzame competitieve voordelen kunnen ook op lange termijn een bovengemiddelde winstgevendheid vasthouden. Zogeheten ‘commodity-bedrijven’. Bedrijven die zich vrijwel niet van hun concurrenten kunnen onderscheiden, zijn voor Buffett als belegging niet interessant.

In Buffett’s benadering worden risico’s beperkt door diepgaande kennis te hebben over een beperkt aantal bedrijven in portefeuille. Dit in plaats van risicobeperking door middel van excessieve spreiding zoals gehanteerd wordt door veel beleggingsfondsen.

Het toepassen van technische analyse (het beoordelen van aandelen op basis van grafieken van historische koersgegevens en marktinformatie) vindt Buffett maar niets en ook van ingewikkelde financiële formules wil hij niets weten. Tussen het overnemen van volledige bedrijven en het kopen van aandelen van bedrijven bestaat in de visie van Buffett eigenlijk geen verschil.

Hij beoordeelt het succes van zijn beleggingen op basis van de operationele resultaten die zijn bedrijven over een periode van verschillende jaren laten zien. Op langere termijn zal de beurskoers van een bedrijf de operationele ontwikkelingen volgen. Of de beurskoers na een week, maand of zelfs na een jaar na aankoop gestegen is, is voor Buffett niet relevant.

I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful

Warren Buffett

Koersbewegingen van individuele aandelen aandelen hebben voor Buffett slechts één functie: deze bieden hem de kans aandelen goedkoop te kopen wanneer deze te ver gedaald zijn, of om te verkopen wanneer de intrinsieke waarde van een bedrijf overschreden wordt. Over het algemeen geldt dat Buffett zijn aandelen lang, zeer lang vasthoudt. Zijn huidige aandelenbelang in Coca-Cola kocht hij na 1987 en zijn aandelen van ‘The Washington Post’ verwierf hij in 1964.

trading navigator methode review
Software die je helpt om geld te verdienen op de beurs >>>

Waar begint je zoektocht naar winstgevende aandelen?

Veel beleggers zijn op zoek naar ondergewaardeerde aandelen, maar hebben nauwelijks enig idee hoe en waar te zoeken. Alvast een hint: met het continu in de gaten houden van wat de grootste stijgers en dalers van de dag zijn, schiet je niet veel mee op. Hieronder lees je de belangrijkste criteria waar Warren Buffet rekening mee houdt voor het selecteren van zijn aandelen.

Te begrijpen bedrijven

Buffett belegt alleen in bedrijven die hij kan begrijpen. Ook wil hij een goed beeld hebben van hoe zo’n bedrijf er over langere tijd zal uitzien. Zijn grote aandelenbelang in Coca-Cola valt ook in dit kader te bezien. En vandaar ook dat Buffett nooit belegde in technologieaandelen, die hij niet begreep.

Heel wat beleggers blijken nauwelijks enig idee te hebben van de activiteiten van bedrijven waarin zij zelf geïnvesteerd hebben. Buffett belegt uitsluitend in ‘simpele bedrijven’ die bijvoorbeeld cola (Coca-Cola) of scheermesjes produceren. (Gillette) of kranten uitgeven (The Washington Post). Te begrijpen bedrijven dus.

Sterke competitieve positie

Buffett’s aandacht gaat vervolgens vooral uit naar die bedrijven die beschikken over een sterk competitieve positie, bijvoorbeeld doordat zij beschikken over een sterke merknamen, schaal- of distributievoordelen of patenten. Bedrijven met sterk competitieve posities zijn beter voorspelbaar en kennen veelal een hoge winstgevendheid. En zo’n hoe winstgevendheid komt de aandeelhouder uiteindelijk weer ten goede.

Groei van omzet en winst

Groei van de omzet en winst binnen een competitief voordeel blijkt vaak zeer waardevol. Buffett merkte hierover eerder eens op: ‘Stel een beleggingsportefeuille samen met bedrijven waarvan de gezamenlijke winsten in de loop der tijd naar boven tenderen en de waarde van uw portefeuille zal (op termijn) volgen’.

Niet te veel schulden

Het hebben van veel schulden maakt dat een bedrijf gevoelig wordt voor externe omstandigheden. Buffett kiest ervoor te beleggen in bedrijven die in staat zijn al hun schulden binnen enkele jaren volledig af te lossen.

Aandeelhoudersvriendelijk management

De meest onderschatte competentie van Buffett is misschien nog wel het inschatten van mensen. Nog nooit is ook maar één voorzitter van de tientallen bedrijven die Buffett overnam, overgestapt naar een concurrent.

Wanneer het management zich alleen richt op omzet, in plaats van op winst, en zichzelf torenhoge vergoedingen toekent, wees dan gewaarschuwd.

Misschien vind je dit ook interessant: tips om veilig en verantwoord te beleggen >>

De vijf bovengenoemde aandachtspunten zijn met het verrichten van de nodige research in veel gevallen vrij goed uit te werken. Vooral onderzoek verrichten is dus het advies. Wanneer je continu bedacht bent op het bestaan van interessante bedrijven, dan zal je er in de loop van de tijd waarschijnlijk, bijna onopgemerkt, nog heel wat tegenkomen.

En wanneer je de nodige bedrijven hebt gevonden die aan alle punten voldoen, dan dien je vanzelfsprekend nog aandacht te hebben voor de prijs ervan (waardering). Maar je bent nu al een heel stuk verder dan de belegger die nog steeds voor de tv zit, om te zien of de lijst van grootste stijgers en dalers het laatste uur alweer is veranderd…

It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price

Warren Buffett

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *