ICO is een afkorting voor ‘initial coin offering’ en wordt toegepast door beginnende bedrijven die een eigen cryptocurrency willen lanceren.
Dit kan worden gezien als een andere manier van crowdfunding dat buiten het ’traditionele’ financiële systeem is ontstaan. Dit model is populair onder veel crypto projecten en bedrijven die een snelle start willen maken.
Tijdens een ICO wordt geld ingezameld voor de ontwikkeling van een nieuwe coin of token. Je krijgt dus de kans om als één van de eersten coins van een nieuw crypto-project te bezitten.
In deze blogpost lees je hoe een ICO werkt, hoe je kunt investeren in ICO’s en of er risico’s aan verbonden zijn.
Hoe werkt een ICO?
Een ICO is vooral bedoeld om geld op te halen om een crypto project of bedrijf te starten. Zo’n ICO is meestal een periode van minimaal een week waarin gebruikers de mogelijkheid hebben om in ruil voor Ether of Bitcoin, cryptocurrency aan te schaffen voor het nieuwe project. Feitelijk krijg je dus in ruil voor geld de eerste crypto’s die voor het project bestaan.
Bedrijven en een Initial Coin Offering
Waarom gebruiken bedrijven een Initial Coin Offering? Door middel van ICO zijn startende bedrijven in staat om een bepaald budget te krijgen (wat ze mogen besteden) puur gebaseerd op een idee, dat wel of niet is getest in de markt.
Veel kleine bedrijven, niet gevestigde bedrijven, zullen het op eigen kracht veelal niet redden. Traditionele financierders (zoals banken) gaan waarschijnlijk geen lening verstrekken aan een startups alleen op basis van een whitepaper. Vooral het ontbreken van regulering in de cryptowereld houdt zulke instellingen tegen.
Alhoewel nieuwe bedrijven de meerderheid van ICO’s vormen, vinden er op moment enkele veranderingen plaats. Enkele gevestigde namen zien steeds meer in hoe waardevol ICO’s zijn en de kracht van decentralisatie van cryptocurrency.
Diverse bedrijven gebruiken ICO’s om hun nieuwe blockchain projecten te uit te brengen als een manier om kapitaal binnen te halen of om het bedrijf te decentraliseren. Dit principe wordt ook wel met een mooi ‘reverce ICO‘ genoemd.
ICO vs IPO: wat is het verschil?
Er bestaat nog wel wat onduidelijkheid over het verschil tussen een ICO en een IPO. IPO is de afkorting voor Initial Public Offering. Via een IPO dienen bedrijven belasting te betalen, en dit geld ook voor mede investeerders. Verder geeft een IPO een aandeel in het bedrijf (net als bij een BV of NV).
Een ICO daarentegen biedt alleen de mogelijkheid een aandeel te hebben in het specifieke project. Bedrijven die een IPO uitbrengen dienen tegenwoordig nog aan meer regels én strengere eisen te voldoen dan bedrijven met een ICO.
Ethereum & ICO
Misschien wel een van de meest toegankelijke applicaties op het smart contract systeem van Ethereum is het vormen van een simpele token (los van Ether) die je kunt versturen en ontvangen middels de Ethereum blockchain.
Om die reden is Ethereum een populair platform met een breed arsenaal aan ICO’s en projecten. Ethereum is zeer succesvol als gedistribueerd platform voor crowdfunding.
The DAO is wellicht het meest opmerkelijke voorbeeld van de potentie van Ethereum’s smart contracts. Dit bedrijf haalde in 2016 voor 100 miljoen Amerikaanse dollars aan Ether op. De investeerders omtvingen DAO tokens in ruil voor Ether, die hun eigen marktwaarde hadden en waarmee de token holder kon participeren binnen het bestuur van The DAO. Echter, werd het bedrijf gehackt, waardoor het project een behoorlijke klap kreeg te verduren.
Financieren met behulp van een token op het Ethereum netwerk, bleek al gauw ondersteuning te bieden voor een nieuwe en succesvolle voortbrenging van diverse crowdfunding projecten.
Wat zijn de risico’s van een ICO?
Er komen nog scams voor, omdat ICO’s nog niet zijn gereguleerd. Verschillende tactieken worden al gebruikt voor het opzetten van zulke scams, dus het is van belang dat je zelf goed research doet voor je ‘veel’ geld in een ICO investeert.
Voor ‘oplichters’ is het heel eenvoudig om een website op te zetten, wat namen te bedenken en zogenaamd een team te verzinnen achter een cryptomunt. Meestal maken ze ook meerdere accounts aan op forums om mensen over te halen om geld te investeren in hun ICO. Zodra deze mensen voldoende geld binnen hebben op hun wallet, verdwijnt de munt en is iedereen zijn of haar geld kwijt.
Hoe winstgevend zijn ICO’s?
Voor veel investeerders bleken ICO’s een winstgevende investering te zijn. Neem als voorbeeld het Ethereum project: één Ether kostte tijdens de ICO in 2014 ongeveer 30 dollar cent. De prijs voor deze token steeg half januari 2018 naar ruim 1.400 dollar. Een winst van maar liefst 4.666%.
Zo zijn er nog meerdere voorbeelden van tokens te noemen die volledig door het dak zijn gegaan na een ICO. Jammer genoeg zijn er ook projecten die het minder goed of zelfs heel slecht hebben gedaan. Het is daarom belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen voor je gaat investeren in een project.
Waar moet je rekening mee houden bij een Initial Coin Offering?
Van de vele projecten zitten er ongetwijfeld veel tussen die niet van de grond komen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je niet in een ICO moet investeren. Het is van belang dat je ook bepaalde zaken goed let. Zodra je hier op inspeelt verklein je de kans dat je geld verspilt in een nutteloze investering.
Is het team betrouwbaar?
Wie is het team achter de ICO? Wie zijn de ontwikkelaars? Wat voor opleiding of achtergrond hebben ze? Hebben ze ervaring met projecten? Hoe zit het met hun netwerk? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen of het team betrouwbaar is en of het project kans heeft om te slagen.
Staat de whitepaper online?
Je kunt alleen oordelen over een project als je zoveel mogelijk informatie hebt. Lees daarom altijd eerst de white paper (als deze online staat!) Wat is het plan van de munt? Wordt er echt een probleem opgelost, of zijn het mooi weer praatjes die niet worden ondersteund met cijfers?
Nieuwe insights (maar vertrouw op jezelf)
Ga nooit mee in de mening van anderen. Of het nou experts zijn, vrienden familie of kennissen. Doe altijd je eigen research. Dat geldt in principe voor alle investeringen die je doet. Dit betekent niet dat je niet moet kijken wat anderen zeggen, want het kan je altijd nieuwe insights geven, maar vertrouw altijd op jezelf.
Hoeveel coins worden verdeeld onder investeerders?
Iedere ICO dient van te voren aan te geven hoe de verdeling is van het aantal coins. Hoeveel coins worden verdeeld onder investeerders, het team en de oprichters? Als deze verdeling zo is dat het merendeel naar de oprichters gaat, dan zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen.
Daarnaast is het goed om te weten of er vooraf een maximaal aantal munten is vastgelegd. Als dit niet het geval is, dan kan het team snel nieuwe coins produceren wat nadelig is voor de waarde. Zoek dit uit! Informeer ook naar het team. Reageren ze snel op jouw vragen? Houden ze de community op de hoogte en zijn ze eenvoudig te bereiken?
Lange termijn investering of snel verkopen?
Des te sneller je na aankondiging investeert, des te meer coins je ontvangt. Dit kan in enkele gevallen oplopen tot een bonus of korting van 20-25%. Vele verkopen hun coins gelijk zodra deze te verhandelen zijn op de openbare markt.
Daardoor daalt de prijs van de currency. Voor je besluit om te investeren is het van belang om na te gaan of dat in jouw geval ook kan gebeuren of dat het een investering is voor de lange termijn.
Dit zijn enkele belangrijke punten waar een goede initial coin offering aan moet voldoen om als ‘veilig’ te worden gezien. Het kan uiteraard voorkomen dat een ICO wel veilig is, maar niet aan een van deze punten voldoet.
Investeren in een ICO is niet geheel zonder risico’s, maar deze risico’s kan je inperken door duidelijk antwoord te krijgen op één of meer van deze vragen.
Lees ook: smart contracts [wat betekent het precies en hoe gaat het in zijn werking]