Vraag een succesvolle ondernemer of die wel eens een boek leest en je zult 99 van de 100 keer ‘ja’ horen. Tai Lopez (investeerder, marketeer, consulent en filmproducent) leest elke dag één boek en adviseert iedereen om minimaal 150 boeken te selecteren die je in je leven wilt hebben gelezen.

Elon Musk (Tesla, PayPal en SpaceX) leest regelmatig. Mark Zuckerberg van Facebook lees om de week een boek en topbelegger Warren Buffett leest minimaal 500 pagina’s per dag. Wat hebben deze succesvolle ondernemers gemeen? Ze blijven zich continu ontwikkelen en vergaren iedere dag weer nieuwe kennis door boeken te lezen.

Als er een moment is dat jij als (online) ondernemer denkt alles te weten, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, want dan stopt je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer jij de concurrentie voor wilt blijven en de beste wilt worden in jou vakgebied dan is het belangrijk dat je blijft leren. Het lezen van boeken is een van de beste manieren om dat te doen.

Hieronder lees je enkele voordelen van het lezen van een boek en waarom het zo belangrijk is. Of dit nu puur is ter ontspanning of dat je je graag wilt verdiepen in een speciaal onderwerp. Aanvullend staan 5 inspirerende boeken van succesvolle ondernemers die wellicht van waarde kunnen zijn voor jou.

Meer kennis opdoen

Door regelmatig te lezen kom je steeds meer te weten. Uiteraard zijn er dingen waar je niks mee doet of niet toepast nadat je het hebt gelezen, maar je kunt beter te veel, dan te weinig lezen. Je wordt er dus simpelweg slimmer van.

Wil jij je ontwikkelen op gebied van marketing? Meer weten over psychologie? Op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen? Wil je je woordenschat een boost geven? Dit kan je allemaal doen door boeken te lezen. Zoek het onderwerp met de toevoeging ‘boek over’ op in Google en kijk welk boek je interessant vindt.

Geen tijd voor? Een dag heeft 24 uur. Laten we zeggen dat je daarvan 8 uur slaapt, 8 uur voor werkzaamheden nodig bent en 4 uur voor overige zaken (douchen, eten, drinken, reizen, etc.) Dan blijft er nog 4 uur over voor andere dingen.

Van deze 4 uur kan je altijd wel een half uur tot een uur per dag reserveren om een boek te lezen. Of in ieder geval enkele pagina’s. Zet de wekker op je telefoon of ga eens lezen voordat je gaat slapen. Je zult merken dat je ook nog profiteert van een betere nachtrust doordat je lichaam meer ontspant.

Goed voor je geheugen

Lezen helpt je om je geheugen te trainen. Het is een oefening voor de hersenen om ze in goede shape te houden. Bij mensen die hun hele leven regelmatig boeken blijft de hersencapaciteit langer goed dan mensen die dit niet doen.

Ook heeft het een positief effect op je concentratievermogen. In een samenleving waarin vrijwel iedereen een smartphone heeft en waar de technologie steeds meer de overhand neemt, worden we bloot gesteld aan een overvloed aan prikkels.

Logisch dat je snel bent afgeleid. Maar je kunt je concentratievermogen trainen. Hoe? Je raad het al: boeken lezen. Hoe beter je je aandacht vast weet te houden, des te beter je er in wordt. Focus je wel volledig op de inhoud van je boek, dus zet je smartphone op stil, de tv uit en creëer een omgeving voor jezelf waarin je je goed kunt concentreren.

Bredere woordenschat

Hoe meer je leest, hoe meer woorden je leert. Weet je de betekenis van een woord niet, zoek het woord dan op. Wanneer je veel leest, ontwikkel je een bredere woordenschat. Bijkomend voordeel is dat je de juiste spelling leert van woorden. Wil je een taal leren? Ga dan eens een boek in die taal lezen. Dit werkt soms beter dan een cursus.

Ervaar minder stress

Lezen zorgt ervoor dat rustiger wordt in je hoofd en dat je gedachten niet alle kanten opdwalen. Door je volledig te richten op je boek, houd je andere gedachtes buiten de deur. Na een lange werkdag is lezen ideaal om te ontspannen en zorgt het voor een betere nachtrust, daalt je hartslag en komt dit ten goede aan de kwaliteit van je nachtrust.

Persoonlijke ontwikkeling

Boeken lezen draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Psychologisch gezien lijkt leeservaring veel op een echte ervaring. Je leeft mee met de auteur van het verhaal (bijvoorbeeld de autobiografie van een succesvolle ondernemer). Je bent betrokken bij de besluiten die ze nemen en de problemen die ze overwinnen. Daarmee vergroot je je fantasie.

5 inspirerende boeken van ondernemers

1. How to Win at the Sport of Business (Mark Cuban)

Mark Cuban, ook wel bekend van onder meer de ‘Shark Tank’ waar ondernemers hun business idee of product kunnen pitchen om een investering aan te trekken van een van de succesvolle ondernemers uit de Shark Tank jury. Hij deelt in dit boek zijn ervaring en zakelijke kennis in zijn eerste gepubliceerde boek.

Met behulp van het beste materiaal van zijn populaire blog ‘Maverick’ heeft Cuban zijn berichten over het bedrijfsleven en het leven verzameld en bijgewerkt om een ​​catalogus van voorkennis te bieden over wat er nodig is om een ​​bloeiende ondernemer te worden.

How to win at the sport of business is een soort manifest dat hij in 2011 heeft geschreven om zijn verhaal te delen en andere ondernemers te inspireren een soortgelijk pad te volgen en niet ontmoedigd te raken. Je zult ontdekken hoe Mark Cuban van zijn passie voor basketbal een bedrijf maakte en hoe je in business je concurrentie voor kunt blijven.

2. Think and Grow Rich (Napoleon Hill)

Dit boek van Napoleon Hill is een boek over succes en geluk. Hill schrijft dat iedereen ideeën en talenten heeft. In het boek beschrijft Hill een sterke visualisatie techniek die succesvolle mensen toepassen.

Henry Ford, Tony Robbins, Cristiano Ronaldo en Oprah Winfrey zijn een paar bekende namen die verbeeldingskracht hebben ontwikkeld, waardoor zij in hun carrières veel succes hebben weten te behalen. Naast verbeeldingskracht noemt Napoleon Hill de kracht van zelfsuggestie.

Deze techniek gaat er van uit dat ‘je bent wat je denkt’. Volgens Hill moet je jezelf aanleren om negatieve invloeden niet meer toe te laten en actief werken aan je positieve gedachten.

3. The 10X Rule (Grant Cardone)

In ‘The 10X Rule’ leert ondernemer Grant Cardone je hoe je succes kunt behalen, ongeacht je achtergrond, opleidingsniveau of persoonlijke connecties. Volgens Cardone komt succes voort uit tien keer harder werken dan wie dan ook en leren domineren.

De 10X regel is een instructieboek over hoe je de drive, discipline en ambitie kunt verkrijgen die nodig is om te slagen. Cardone toont ook aan waarom de mensen vast komen te zitten in hun acties en hoe je de 10X regel tot een discipline maakt. Ontdek waar je wilt beginnen en hoe je elke actie opvolgt om gigantische resultaten te bereiken.

Maak succes een manier van leven en neem geen genoegen met middelmaat. Extreme succes valt per definitie buiten het bereik van normale actie. In plaats van je te gedragen als iedereen en genoegen nemen met gemiddelde resultaten, onderneem je keiharde actie met de 10X regel. Verwijder hoop en geluk op zakelijk gebied en ga voor enorm succes.

4. Mindgym, sportschool voor je geest (Wouter de Jong)

Wouter de Jong laat in zijn boek zien hoe je in 12 weken je mentale conditie kunt verbeteren. Je leert hoe je met meer aandacht kunt leven, beter omgaat met tegenslagen, de band met familie, vrienden en collega’s kunt versterken en hoe je een positievere mentaliteit ontwikkelt.

De Mindgym-methode combineert wetenschappelijke inzichten met praktische oefeningen en staat vol anekdotes, citaten en interessante weetjes.

Dit boek geeft (zelfs voor de meest nuchtere onder ons) technieken om stressvolle of moeilijke momenten te verlichten, en om meer te kunnen genieten van de mooie momenten in het leven. De Jong laat zien waarom succes niet gelukkig maakt, maar geluk je wel succesvoller maakt.

5. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt (Dale Carnagie)

Deze wereldwijde bestseller verscheen voor het eerst in 1936, maar is tijdloos en nog steeds zeer relevant. Het heeft miljoenen mensen geholpen, zowel op zakelijk gebied als privé. Volgens Dale Carnegie komt succes voornamelijk door het vermogen om ideeën te uiten, leiderschap te tonen en enthousiasme op te wekken bij anderen.

Hij leert je drie technieken om met mensen om te gaan, zes manieren om jezelf geliefd te maken, twaalf stappen om mensen te overtuigen en negen manieren hoe je mensen kunt veranderen zonder ergernis op te wekken. Op praktische wijze en aan de hand van anekdotes leer je hoe je ervoor zorgt dat mensen zich gewaardeerd en belangrijk voelen.

Overigens kan je deze boeken ook bestellen als e-book variant wanneer je liever geen paperback wilt. Voordeel ten opzichte van een paperback is dat het vaak goedkoper is. Het nadeel is dat je via een boek dingen meestal beter onthoudt en aantekeningen kunt maken.

Doe je voordeel er mee en begin in ieder geval met lezen over onderwerpen waar jouw interesses liggen. Zelf heb ik meerdere e-books geschreven over verschillende online verdienmodellen waarmee je simpel kunt starten. Ook al heb je geen technische kennis of ervaring! Benieuwd? Bekijk de gratis startersgidsen hier >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *