Laat ik gelijk maar met de deur in huis vallen: wanneer je producten wilt aanbieden op het platform van bol.com heb je een geldig, geregistreerd ISBN of EAN- nummer nodig. Dankzij deze unieke nummers kunnen alle producten op bol.com van elkaar worden onderscheiden.

Vaak bestaat er nog verwarring in hoeverre deze nummers van elkaar verschillen, oftewel welk nummer gebruik je voor welk product(en)? Na het lezen van dit artikel weet jij het verschil tussen een ISBN- en EAN- nummer. Aan het eind krijg je nog twee links waar je officiële EAN-codes kunt aanvragen, zowel voor Belgische als Nederlandse ondernemers.

https://youtu.be/ids1hpYbx8w
VOLG HIER DE GRATIS TRAINING EN LEER HOE JE SUCCESVOL KUNT VERKOPEN VIA BOL.COM >>>

Wat is een ISBN-nummer?

ISBN is de afkorting voor: International Standard Book Number. Het is een unieke code die specifiek aan boeken is toegekend. Ook het Nederlandstalige Internationaal Standaard Boeknummer komt voor als verklaring voor de afkorting.

Boeken kunnen van elkaar worden onderscheiden door middel van het ISBN-nummer. Hierdoor wordt het makkelijker om bestellingen, voorraden en betalingen te verwerken. Een ISBN-nummer bestaat uit cijfers waardoor ze makkelijk kunnen worden genoteerd als streepjescode.

Door het registreren van een ISBN-nummer zorg je dat alle informatie over het boek bij elkaar blijft, zoals de titel, auteur, verschijningsdatum tot cover. Webshops, boekwinkels en bibliotheken kunnen daarmee het boek snel en eenvoudig vinden. Kortom, een ISBN maakt de uitgave uniek en vindbaar.

Wie vraagt het ISBN-nummer aan?

De uitgever vraagt een ISBN aan (in Nederlands taalgebied). Vrijwel iedereen kan een ISBN aanvragen. De aanvrager is als het ware de uitgever van de aangevraagde ISBN. De uitgever is (inhoudelijk) verantwoordelijk voor het boek. Vragen en bestellingen komen dan bij de uitgever terecht.

Hoe ziet een ISBN er uit?

De identificatiecode bestaat uit 13 cijfers. Alle ISBN-nummers beginnen met 978. Vervolgens volgt een landcode. Voor Nederland is deze landcode 90 (of 94). Daarna volgt het deel dat verwijst naar de uitgever. De lengte van het uitgeversnummer verschilt per uitgever. Meestal zijn dit 3 cijfers.

Des te meer boeken een uitgever verwacht uit te geven, des te korter het uitgeversnummer en hoe meer nummerposities er overblijven om aan uitgegeven boeken te kunnen koppelen.

Om een ISBN-nummer volledig te maken eindigt deze altijd met een controlegetal. Dit is afkomstig van de vorige reeks en wordt door systemen gebruikt om te controleren of de code geldig is en dus goed is gelezen. ISBN wordt in Nederland beheerd door het Centraal Boekhuis, dat ook een groot deel van de distributie van boeken in ons land regelt.

De 5 delen van het ISBN-nummer: 9789492493255

  1. EAN-code voor ISBN: bestaat uit 3 cijfers en geeft aan dat het om boeken gaat binnen de EAN-standaard. Op dit moment is dat 978.
  2. Land code: dit deel benoemt het taalgebied. De groepsaanduiding voor Nederland is 978-90 en voor Vlaanderen 978-94.
  3. Prefix code: begincode van het ISBN. De aanduiding voor de uitgeverij.
  4. Publicatie of titelaanduiding: identificeert een bepaalde titel.
  5. Controlecijfer: het cijfer aan het einde van een ISBN dat de rekenkundige juistheid garandeert. Invoerfouten kunnen hiermee worden opgemerkt.

Voorbeeld van een ISBN-nummer: 978 94 9249 325 5

verkopen via bol
in 5 simpele stappen je product online op het partnerplatform van bol >>

Wat is een EAN-code?

EAN is de afkorting voor: Eurpean Article Number, ook wel streepjescode genoemd. Dit is is een uniek 13-cijferig nummer dat aan een specifiek bestaand artikel is toegekend. Alle artikelen die op bol.com worden verkocht, hebben een EAN-code (of ISBN-nummer in geval voor boeken).

Hoe kom je aan een EAN-code? Als je artikel al verkocht wordt op het verkoopplatform van bol.com dan kun je het al bestaande EAN-nummer van dit artikel gebruiken. Deze kun je vinden op de productpagina van het artikel bij bol.com bij de productinformatie. Bovendien staat het EAN-nummer vaak onder de streepjescode van een artikel.

Wordt je artikel nog niet aangeboden op bol.com, dan zal je een EAN-code moeten kopen. In je verkoopaccount ga je onder ‘artikelen’ naar ‘mijn artikelen’ en klik je vervolgens op de blauwe knop ‘voeg artikel toe’. Je kunt nu zoeken op EAN- of ISBN nummer om te kijken of het artikel al wordt aangeboden op bol.com.

EAN-code

Wanneer vraag je een EAN-code aan?

Goederen die zijn geïmporteerd of zelfgemaakte meubels hebben vaak geen EAN-nummer en kun je dus alleen op je eigen webshop aanbieden. Met EAN- codes heb je de mogelijkheid om je verkoopkanaal uit te breiden naar het platform van bol.com. Hierdoor vergroot je je bereik en omzet, omdat bol.com miljoenen potentiële klanten bedient.

EAN-codes voer je in tijdens het opmaken van de content, zoals is te zien op de bovenstaande afbeelding. Wanneer je een ‘nieuwe’ code invoert dan komt er te staan: ‘Het artikel met EAN ‘60138……..’ staat nog niet in onze productcatalogus.

Je bent de eerste die dit product gaat verkopen op bol.com. Nu kun je een productnaam en categorie toewijzen. Vervolgens vul je alle productinformatie in en je en je product is binnen enkele minuten online en te koop op bol.com.

Hoe ziet een EAN-code er uit?

Een EAN-code bestaat uit een 13-cijferig nummer dat aan een artikel is toegekend. Je kunt gebruikmaken van een bestaand EAN als het artikel dat je wil aanbieden identiek is aan het bestaande artikel in het assortiment bij bol.com.

Het nummer is gekoppeld aan een specifiek artikel en kan dan ook alleen worden gebruikt voor dat artikel. Het is dan ook niet mogelijk om een EAN opnieuw te gebruiken. Wijzig je het artikel of een productkenmerk, zoals de kleur, dan dien je hiervoor een andere EAN-code te gebruiken en dit opnieuw aan je aanbod toe te voegen in het verkoopaccount.

De 4 delen van de EAN-code:

  1. Systeem code: 87 betekent dat GS1 Nederland dit nummer heeft uitgegeven. Andere landen hebben een ander getal (België nummer 54). Startgetal 87 zegt overigens niet dat dit artikel in Nederland is gemaakt.
  2. Aansluitnummer: vervolg van het nummer, 11500 bijvoorbeeld, is het nummer dat de aanvrager krijgt. De systeemcode en het aansluitnummer samen worden het ‘bedrijfsnummer’ genoemd.
  3. Artikel code: daarna is het nummer de code voor een bepaald artikel. Codes die veel op elkaar lijken kunnen toch hele verschillende producten zijn.
  4. Controlecijfer: het laatste cijfer, een 0 bijvoorbeeld, is het controlegetal. In geval dat als een streepjescode is beschadigd dient dit als hulpcijfer.

Voorbeeld van een EAN-code: 87 10400 31114 0

EAN-codes aanvragen

Wil je een nieuw artikel verkopen via bol.com, maar beschik je nog niet over EAN-codes? Dan kun je deze zelf kopen via:

  • GS1 (voor Nederlandse partners)
  • GS1 (voor Belgische partners)
tips om je verkopen een boost te geven
Lees ook: 18 tips om je verkopen via bol.com een boost te geven >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *