Wanneer je een winstgevende affiliate website wilt opzetten, zijn er veel zaken waar je rekening mee dient te houden. En wat is bijvoorbeeld een goede nichemarkt om je op te focussen? In dit artikel lees je er meer over.

Marktonderzoek doen

Kies een product of dienst waarvan je weet dat het populair is, waar veel vraag naar is en die winstgevend is. Hier kom je achter door marktonderzoek te doen. Kijk of er veel concurrentie is binnen jou branche en of het bedrijf waar jij voor gaat promoten uniek is binnen de markt.

Bepaal wie je doelgroep is en maak gebruik van de Google Keyword Tool om te achterhalen op welke zoektermen veel gezocht wordt. Realiseer je wel dat het moeilijker is om direct te gaan ranken op zoektermen die populair zijn. Focus je op long tail zoekwoorden zodat je sneller bezoekers krijgt.

Lees ook: verschil tussen short- en long tail zoekwoorden

Pak het professioneel aan

Het is belangrijk om je website professioneel aan te pakken. Iedereen heeft hier zo zijn eigen opvattingen over, maar wat in ieder geval belangrijk is, is dat je een gebruiksvriendelijk content management systeem (CMS) kiest, zoals WordPress.

Hoe je WordPress eenvoudig installeert lees je in dit artikel >>

Wanneer je website live staat, dan wil je ook dat het goed te onderhouden is. Veel affiliates kiezen voor het WordPress CMS, omdat dit genoeg mogelijkheden biedt. Een sterk webdesign, de mogelijkheid om product datafeeds te importeren, gebruiksvriendelijk beheer en niet te vergeten een hoge ranking in Google.

Verhoog je vindbaarheid

Om de vindbaarheid in de zoekmachines te verhogen, en dan met name in Google aangezien zij 90% marktaandeel hebben, is het belangrijk dat je waardevolle content schrijft.

Als je bezig bent met een blog en regelmatig nieuwe artikelen schrijft dan is de kans groot dat je al beter wordt gevonden in de zoekresultaten. Zorg hier ook voor als je andere sites beheert. 

Blogs kan je ook prima delen op sociale media kanalen, als Facebook, Twitter of Instagram om de vindbaarheid aan te scherpen. Je kan daarnaast ook linkjes plaatsen die verwijzen naar jouw website of andere relevante websites of blogs die actief zijn in dezelfde branche.

winstgevende - concurrentie voorblijven
Lees ook: hoe word je succesvol als affiliate marketeer?

Zorg voor een strak webdesign

Waar zou een bezoeker zich meer vertrouwd bij voelen: een simpele website met alleen maar tekst of een website met een strak webdesign, overzichtelijke pagina’s en een goede link-structuur? Juist, het tweede.  Zorg dus dat je website er niet alleen professioneel uitziet, maar ook goed werkt.

Zet je links bijvoorbeeld op een goede plek in de teksten die leiden tot een betere conversie. Link building is ontzettend belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Daarom is het slim om extra teksten te schrijven en daarmee naar je eigen site te verwijzen. Deze teksten plaats je dan op blogs of sociale media.

Zaken die je beter kunt vermijden  

Net zoals er tips zijn over wat je juist wel moet doen, zijn er ook zaken die je beter kunt vermijden. Het zou namelijk zonde van je tijd zijn als je zomaar begint met affiliate marketing zonder marktonderzoek gedaan te hebben.

Geen vooronderzoek doen of geen duidelijk doel voor ogen hebben is funest voor iedereen die met affiliate marketing geld wil verdienen. Als je het niet serieus aanpakt en niet zorgt voor een professionele website, dan kan je wel vergeten dat je veel bezoekers gaat krijgen.

Dubbele content

Eén van de meest gemaakte fouten en meest onderschat op het gebied van affiliate marketing is het niet schrijven van unieke teksten. Dit kan erg nadelig zijn voor je posities in Google. Wil je iets schrijven over een bepaald onderwerp? Beschrijf dit dan echt in je eigen woorden.

Koop geen backlinks

Omdat vaak de nadruk wordt gelegd op de hoeveelheid backlinks, zijn er steeds meer partijen die backlinks kopen. In de meeste gevallen betalen zij voor een grote hoeveelheid links die naar hun website doorverwijzen, maar vaak blijkt dit niet goed uit te pakken.

Ten eerste gaat het bij linkbuilding niet om het aantal links, maar om de kwaliteit en relevantie van de links. Het probleem is dat de kwaliteit van gekochte backlinks vrijwel altijd slecht is. Ook al betaal je maar 25 euro voor 500 backlinks, deze hebben weinig meerwaarde voor je positie in Google.

Je kunt daarom veel beter kwalitatief goede links plaatsen door bijvoorbeeld aan blogs te schrijven in dezelfde niche. Als een goed bezochte website naar jouw website of product linkt, dan zal dit op de lange termijn gunstig zijn voor je positie in de zoekresultaten. En dit is het belangrijkste voordeel van kwalitatief goede links: extra bezoekers doorverwijzen naar jouw website.

Begin niet te groot

Begin niet te groot als je start met affiliate marketing. Veel mensen willen gelijk hun affiliate website zo uitgebreid mogelijk maken, maar vaak geldt: hoe simpeler je het houdt, hoe succesvoller je wordt.

Heb je je website uitbesteed of werk je samen met een online marketing bureau die jouw campagnes beheert, stel dan een plan van aanpak op en bespreek dit geregeld. Op termijn kan je de website altijd nog uitbreiden met nieuwe functionaliteiten of WordPress plug-ins.

Wees geduldig en neem de tijd

Als je nog maar kort geleden bent begonnen met affiliate marketing, dan is de kans klein dat je al gelijk veel gaat verdienen. Een professionele site is niet al gelijk goed vindbaar: je zult aan het begin een gering aantal bezoekers krijgen en dus ook weinig inkomsten.

Wanneer je website vaker wordt bezocht, dan creëer je vanzelf een sneeuwbaleffect. Met affiliate marketing kan je starten met een klein budget, waar je uiteindelijk veel resultaat mee kan behalen. Wees geduldig, blijf relevante artikelen plaatsen en geef je affiliate website de tijd om te scoren.

Een nichemarkt kiezen

Verder is het van belang om een goede nichemarkt te kiezen als je een affiliate site wilt beheren. Nichemarkten kennen namelijk minder concurrentie, waardoor jij eerder gevonden zal worden.

Niet elk product is populair en wordt evenveel naar gezocht op het internet. Wat de beste niche is, is moeilijk te zeggen, maar er zijn zeker genoeg mogelijkheden en populaire niches. Veel mensen zoeken tegenwoordig op gezondheidsartikelen, goedkope vliegtickets of mode producten.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld marketingproducten en e-books populair. Als je in deze niches slim weet te linken, dan kan je hier goed geld mee verdienen. Bedenk ook goed bij jezelf waar vraag naar is. Zoals eerder aangegeven: kies een branche, product of dienst waar je affiniteit mee hebt.

Kijk naar de winstgevendheid van je niche en doe onderzoek naar wat elke bezoeker je gemiddeld oplevert. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijk. Plus dit geeft je ook motivatie om door te zetten wanneer je niet direct resultaat ziet.

winstgevende niche markt

Iedereen heeft zo zijn eigen tactiek om een goede affiliate niche te vinden. Geen methode is perfect, maar ondervindt wat voor jou werkt en kijk kritisch naar wat opkomend en populair is in de markt.

Dit kost je waarschijnlijk meer tijd en energie, maar kan je op de lange termijn zoveel meer opleveren. Je dient hiervoor steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe kansen, oftewel wees gretig om te ontdekken wat er nog niet of nauwelijks is.

Hypes zijn ideaal voor affiliate websites. Wanneer je een website hebt op een ‘gehyped’ onderwerp, dan kan je deze uitstekend ranken in de zoekresultaten.

  • De concurrentie op het zoekwoord(en) is laag
  • Websites die hier recent voor zijn opgezet, hebben net zoveel autoriteit en content als jouw website. Je kunt er dus in korte tijd voor zorgen dat je goed bouwt aan jouw affiliate site. In een jonge markt is dit nu eenmaal een stuk makkelijker dan in een verzadigde markt
  • Behalve in Google, kan je op andere kanalen meeliften in de hype. Plaats je website in comments rondom deze hype of ga samenwerken met andere websites in je markt

Misschien wel de belangrijkste eis voor het kiezen van een goede niche: oprechte interesse in de niche. Affiliate marketing werkt alleen als jij ‘werkt’. Je dient een bezoeker echt te kunnen overtuigen het product of dienst te gebruiken en vaak werkt dit alleen als jij zelf 100% achter het product staat.

Voorbeelden van affiliate niches

In principe is er voor vrijwel elke markt wel een goed affiliate aanbod samen te stellen. Toch hebben sommige markten wellicht meer kans van slagen dan anderen.

Daarom krijg je hieronder enkele voorbeelden van een aantal niche affiliate branches waar goede resultaten mee te behalen vallen.

Gezondheid

De gezondheidsmarkt zal altijd winstgevend zijn omdat mensen constant op zoek zijn naar producten om af te vallen en om hun gezondheid te verbeteren.

Vanuit affiliate perspectief is het zeer interessant om in de gezondheidsmarkt te zitten, omdat er producten tussen zitten die een flink prijskaartje hebben. Denk aan fitness apparatuur, zoals een krachtstation of een hometrainer.

Stel je hebt een affiliate website waarmee je divers fitness apparatuur promoot met een gemiddelde verkoopprijs van €250,- en een commissie van 10%, dan ontvang je al €25,- wanneer iemand op jouw affiliate link klinkt en het product koopt.

Producten die met sport en fitness te maken hebben doen het vaak goed. PayPro biedt bijvoorbeeld in de categorie ‘gezondheid’ veel van dit soort producten aan.

campagne overzicht PayPro

Het voordeel van digitale gezondheidsproducten is dat ze één keer zijn gemaakt door de verkoper en er bij elke verkoop alleen een mail met een Pdf-bestand hoeft te worden verzonden. Vandaar dat de commissie bij deze producten ook hoger zijn.

Bij Tradetracker kan je je aanmelden voor de campagne van drogist.net en een specifiek product kiezen waar je een website voor bouwt. Ook dit kan leuke conversies opleveren. Er zijn genoeg voorbeelden van producten die je kan promoten in de gezondheidsmarkt:

  • Afslankproducten
  • Receptenboeken
  • Fitness programma’s
  • De overgang

Zakelijke markt

Een andere categorie wat deel maakt van affiliate niches is de zakelijke/financiële markt. Deze markt bestaat uit onderwerpen die te maken hebben met het verdienen van geld of het behouden van geld. Mensen willen altijd geld verdienen maar willen ook weten hoe je geld moet behouden.

Als jij een leuke niche weet voor de zakelijke markt kan dit je zeker conversies opleveren, omdat ondernemers nou eenmaal ook niet alles zelf weten en daarom echt wel openstaan voor kennis van anderen. Een online cursus, e-book of een fysiek boek kan daarom heel goed gepromoot worden.

Er zijn verschillende manieren om (extra) vermogen op te bouwen. Enkele mogelijkheden:

Hier zijn ook genoeg digitale producten voor om te promoten, zoals een online training ‘leren beleggen’ of een ‘rapport pensioensparen’. Wanneer jij als affiliate je focust op een doelgroep die op zoek is naar manieren om online geld te verdienen, dan richt je je op een van deze categorieën:

geld verdienen categorieën

Dating

De dating industrie is een erg populaire niche voor veel affiliate marketeers en daar is een hele goede reden voor. Het hebben van een relatie is één van de basis behoeften van de mens en daardoor zal er altijd vraag naar zijn.

Het is een ontzettend grote industrie. Er zijn dan ook teveel niches binnen datingsites om echt een goede algemene dating affiliate site te hebben.

Daarom moet je je onderscheiden, zoals een datingsite voor 65 plussers, vegetariërs of voor medische professionals. Ondanks de hoge concurrentie, kan het interessant zijn. Juist omdat relaties aangaan een van de basisbehoeften is. 

Google maar eens op ‘online dating affiliate programma’, dan heb je gelijk allerlei datingsites, affiliate netwerken of affiliate websites die de netwerken beschrijven. Dit biedt volop mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *