Een eigen business runnen, niet meer afhankelijk zijn van een baas en veel geld verdienen zijn veelgehoorde redenen om te starten als ondernemer. Toch zijn er meerdere redenen te bedenken om ondernemer te worden.

Iets voor jezelf waar jij al jouw creativiteit en energie in kunt steken? Voor veel mensen blijkt dit nog een ’te grote’ stap. Aangezien je vast wel wat redenen kunt verzinnen om niet voor jezelf te beginnen, zijn er ook genoeg redenen om wel een eigen bedrijf te starten.

Daarom krijg je in dit artikel enkele goede argumenten om te starten als ondernemer, waar jij waarschijnlijk nog niet eerder aan had gedacht.

Starten als ondernemer: CEO van je eigen bedrijf

Misschien wel de grootste reden om voor jezelf te beginnen, is dat je eigen baas bent. Je hoeft geen rekening meer te houden met een baas boven je die verteld wat je moet doen. Je bepaald namelijk zelf hoe je je dag in deelt en wat je wilt. Dit gaat wel gepaard met verantwoordelijkheid, omdat je zelf alles gaat regelen.

Je hebt niet alleen zelf de touwtjes in handen, je doet ook iets wat je echt leuk vind en waar je passie ligt. In plaats van dat het werk je uitput, geeft het werk energie. Ben jij een echte leider en geen volger? Dan kun je veel meer werkgeluk halen uit een eigen onderneming dan uit een loondienst functie.

Starten als ondernemer: blijven leren

Als ‘online’ ondernemer ben je een echte duizendpoot. Ben jij leergierig? Dan is een bedrijf starten echt iets voor jou. Er komen veel aspecten bij een eigen bedrijf kijken. Je zult nieuwe vaardigheden opdoen en oude gewoontes perfectioneren.

Denk aan het inzetten van effectief time management, organiseren, plannen, presenteren, administratie, het ontwikkelen van een merk en het maken en verbeteren van een website.

Allerlei vaardigheden die van belang zijn voor jouw business en voor je persoonlijke groei. Van al deze nieuwe vaardigheden die je ontwikkelt en vaardigheden die je weet te verbeteren, heb je je hele leven profijt van.

Starten als ondernemer: werken voor eigen resultaat

Verantwoording dragen voor een (online) business betekent dat je bepaalde dingen zelf voor elkaar moet krijgen. Met andere woorden: je kunt elke werkdag dusdanig besteden dat jouw werkzaamheden uiteindelijk de door jou gewenste resultaten zullen opleveren.

Starten als ondernemer: nieuwe uitdagingen

Jouw onderneming was jouw idee, dus jij bepaalt in feite hoe jij en de onderneming zich verder gaan ontwikkelen. Succes kent geen grenzen, dus negeer restricties en ga op zoek naar nieuwe manieren om winst en plezier te maken.

Als starter kom je zeker voor nieuwe uitdagingen te staan die je misschien wel nooit zou ervaren in loondienst. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten en bijhouden van financiën. Het inhuren en aansturen van personeel of freelancers en het doen van marktonderzoek.

starten als ondernemer
Lees ook: eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal, hoe doe je dat?

Starten als ondernemer: zelfdiscipline

Een eigen bedrijf betekent dat je zo nu en dan deadlines moet halen. Je kunt dagelijks jouw uren zelf indelen, dus het is zaak om doeltreffendheid en discipline te ontwikkelen dat nodig zal zijn om dingen op tijd af te krijgen.

Als zelfstandig ondernemer moet je meestal diverse petten kunnen opzetten. Het staat vast en zeker niet op je visitekaartje, maar de kans is groot dat je straks zowel manager als onderzoeker, boekhouder, marketeer en schrijver bent. Zo nu en dan een andere rol spelen kan jou weer een flinke dosis nieuwe energie geven.

Starten als ondernemer: vermijden van woon- werkverkeer

Wanneer de rit naar jouw huidige werk één uur of langer duurt, dan kun je per dag twee uur besteden aan iets waar je mogelijk meer plezier aan beleefd. Door als starter eerst vanuit huis te werken, bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld.

Als online ondernemer heb je hier helemaal geen last van. Het enige dat je nodig bent is een laptop en internetverbinding en je kan al beginnen met geld verdienen.

Starten als ondernemer: financiële vrijheid

Ondernemen gaat niet alleen over (meer én meer) geld verdienen. Evenzo belangrijk is het houden van de regie over jouw financiële toekomst. Je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem, je kunt namelijk jouw vermogen voor later ook opbouwen via je eigen bedrijf.

Wil jij winstgevend leren beleggen (in nog geen 10 minuten per week) om vermogen op te bouwen voor later? Klik hier voor meer informatie en meld je aan voor de gratis training! Let op: na het volgen van de online training profiteer je van een flinke korting op het hele programma.

Is ‘online’ ondernemen een aantrekkelijk perspectief, maar vind je jouw huidige baan nog te leuk om op te zeggen of wil je de zekerheid van een vast inkomen houden? Dan zou je kunnen overwegen om eerst part-time een bedrijf te starten.

Op deze manier kan je rustig bouwen aan je business en je activiteiten uitbreiden. Daarbij is het wel zaak om goed bij te houden hoeveel uren je besteed aan je onderneming, zodat dit niet uit de hand loopt. Dit geldt trouwens ook voor full-time ondernemers. Het runnen van een eigen business moet natuurlijk wel leuk, gezond en uitdagend blijven!

Wanneer je als ondernemer meer tijd en energie in je bedrijf steekt, kun je hier flink van profiteren, wat naast meer geld ook meer voldoening oplevert.

Ondanks dat de eerste jaren vooral in het teken staan van investeren (tijd en/of geld), zal je hier vroeg of laat van profiteren. Wanneer je eigen baas bent zijn de financiële mogelijkheden oneindig.

Als je in loondienst bent en je werkt harder, zal je aan het einde van de maand nog steeds hetzelfde loon krijgen (tenzij het bedrijf waar je voor werkt gebruik maakt van een bonussysteem). In veel gevallen is dit helaas geen vetpot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *