24 uur per dag 7 dagen per week geld verdienen met je eigen affiliate marketing website. Het is de droom van iedere affiliate marketeer: kunnen werken waar én wanneer je wilt!

Hoewel er veel verschillen bestaan tussen de succesfactoren van affiliates vertonen toch veel strategieën soortgelijke kenmerken. Dit succes begint altijd met het vinden van de juiste, winstgevende niche.

Maar wat is nu precies een winstgevende niche? Hoe ga jij een niche voor jouw business vinden waar je goed mee kunt scoren? Hoe zit het met SEO om nog goed te kunnen scoren in de zoekresultaten van Google?

In dit artikel leer je waar je rekening mee moet houden bij het vinden van de perfecte niche. Alvorens we hier dieper op in gaan, ontdek je waar een winstgevende niche in elk geval aan moet voldoen. Ten slotte is niets zo belangrijk als het doen van vooronderzoek voor jouw affiliate niche.

Marktconcurrentie binnen niches

Een groot deel van de affiliate marketing websites zijn verspreid over een beperkt aantal categorieën. Om maar even een paar van deze populaire te noemen:

 • Gezondheidsproducten, zoals afslanken, receptenboeken of fitness gerelateerd
 • Hobby (doe-het-zelf producten of tuinieren)
 • Adult, zoals gok- en datingsites
 • Financieel (aandelenmarkt, cryptomunten, verzekeringen )

Op geen enkele plaats vind je zoveel campagnes van niche websites als van de bovengenoemde categorieën. Toch zie je nog steeds vaker dat mensen een affiliate website opstarten uit een van deze groepen.

Logischerwijs zou je denken dat het niet verstandig is om een affiliate website te starten in een van deze groepen. Eenvoudigweg omdat er al zoveel websites zijn die hetzelfde doel nastreven als jij, namelijk zoveel mogelijk commissies verdienen. Deze grote concurrentie heeft nadelige gevolgen:

 • Veel zoekwoorden raken verzadigd binnen Google vanwege de hoge concurrentie. Dit houdt in dat het steeds moeilijker (haast onmogelijk) om met sterke zoekwoorden te blijven ranken.
 • Je toegevoegde waarde wordt minder doordat je amper nieuwe content toevoegt binnen jouw markt. Wat maakt jouw verhaal onderscheidend van de honderden die er al te vinden zijn op het internet? Waarom is jouw tekst veel beter en interessanter voor je bezoekers?
 • Weinig invloed op het product dat je promoot. Als jij geen grote speler wordt in de markt dan zal je nooit een samenwerking aan kunnen gaan met de verkoper van het product. Dit lijkt misschien niet interessant, maar dergelijke samenwerkingen kunnen meer opleveren dan alleen verkopen.

Opbrengst van de affiliate campagne

Wanneer je alle ‘bekende’ niches tegen elkaar wegstreept, blijven er ineens veel minder opties over dan dat je op voorhand dacht, niet waar?

Het is te eenvoudig om naar de top 50 campagnes binnen PayPro (of elk ander affiliate netwerk) te kijken om de niche te bepalen waar jij jouw affiliate website voor zou willen opzetten. Er zijn namelijk nog veel meer platformen waar soortgelijke samenwerkingen mogelijk zijn.

Afgezien van het feit dat je goed de concurrentie in de gaten moet houden, mag je de winstgevendheid van de niche niet vergeten. Je kan namelijk nog zo’n goede niche hebben gevonden met weinig concurrentie, maar als het uiteindelijk niet veel oplevert per product, dan is het alsnog niet interessant.

Kijk dus goed naar de winstgevendheid van je niche. Dit kan ook sterk verschillen per branche, want het verkopen van een e-book over gezonde smoothies levert beduidend minder op iemand aanbrengen bij een online broker.

Wees gretig om nieuwe kansen te ontdekken

Eenieder heeft zo zijn eigen methodes om een goede affiliate niche te vinden. Geen methode is perfect! Maar een van de dingen dat wel goed werkt: kijk goed naar wat opkomend is, oftewel vind de ‘hype’.

Dit kost veel tijd en energie, maar zal je op de lange termijn meer opleveren. Je moet weliswaar continu opzoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Kortom: wees gretig om nieuwe kansen te ontdekken.

Hypes zijn namelijk ideaal voor affiliate websites. Je kunt met een website op een gehyped onderwerp om verschillende redenen uitstekend ranken, onder meer omdat:

 • Je minder last hebt van algemene concurrentie. Er is minder concurrentie op het zoekwoord en maar weinig affiliate websites zijn speciaal voor dit onderwerp ontwikkeld.
 • Websites die recentelijk zijn opgezet hebben net zoveel autoriteit en inhoud als die van jou. Je kunt dus op korte termijn ervoor zorgen dat jouw affiliate site sterker wordt qua inhoud, lay-out, etc.
 • Afgezien van Google kan je ook op andere kanalen meeliften in de hype. Plaats jouw website in comments rondom deze hype of ga de samenwerking aan met andere websites die actief zijn in jouw niche.

Manieren om interessante niches en producten te vinden

Het internet is ontzettend groot, maar biedt tevens gigantisch veel mogelijkheden. Dit houdt in dat er ook veel gebruikers zijn die op zoek zijn naar een bepaald product waar maar beperkt aanbod voor is, maar hoe ga jij ontdekken waar zij naar op zoek zijn?

Een manier hoe de meer ervaren affiliate marketeer dit doet is door te kijken op platformen en diverse forums van de ‘algemene niche’ waar zij in geïnteresseerd zijn. Heb jij interesse in de nieuwste hebbedingetjes en zou jij een dergelijk affiliate product willen verkopen?

Kan je die vraag met ‘ja’ beantwoorden dan luidt het advies om nog veel meer in de wereld van gadgets te duiken. Reddit bijvoorbeeld biedt een bron aan informatie op dit gebied. Dit is een plek waar de allernieuwste gadgets en de laatste trends worden besproken.

Ditzelfde geldt voor onderwerpen gerelateerd aan gezondheid. Is er een griepepidemie gaande of hebben veel mensen laatst van bepaalde symptomen? Dan kan je hier op inspelen door juist hierop te scoren. Google-technisch kan je met een affiliate site veel nieuwe bezoekers binnenhalen als je maar weet wat er speelt en welke nieuwste hypes er zijn.

Tools als ‘Google trends’ en ‘Google shopping insights’ zijn bruikbaar om hier onderzoek naar te doen. Echter, richt de laatste tool zich voornamelijk op de Amerikaanse consument, waardoor de resultaten minder relevant lijken voor de Nederlandse gebruiker, maar veel trends in de Verenigde Staten komen overeen met die van ons.

Tips voor het vinden van een winstgevende affiliate niche

De eerste tip voor het vinden van een winstgevende niche is om te kijken of er internet marketeers zijn die bereid zijn om te betalen voor advertenties in deze markt. In gewone termen houdt dit in dat wanneer je veel concurrentie ziet van adverteerders binnen een niche, de markt zeer winstgevend is.

Advertenties op Google zijn eenvoudig te vinden, zoals aangetoond in de onderstaande afbeelding.

winstgevende niche

Controleer of affiliate marketeers betalen voor advertenties

Nog een tip voor de winstgevendheid binnen een niche is om te kijken of affiliate marketeers betalen voor advertenties om verkeer naar hun sites te krijgen.

Als je een advertenties ziet van een affiliate binnen een bepaalde nichemarkt, dan weet je dat de commissies voldoende zijn om het geïnvesteerde geld in de advertenties te compenseren. Dit is dan jouw beste aanwijzing als affiliate marketeer om de potentiële winstgevendheid te bepalen.

Als je meer affiliate websites wilt vinden, zoek dan op ‘jouw niche-onderwerp reviewed’ en ‘jouw niche-onderwerp vergelijken’, bijv. reviews digitale camera, huidverzorgingsproducten vergelijken, enzovoort.

Doe online onderzoek om trends te vinden

Je wilt er niet te laat achter komen dat de interesse in het product of dienst dat jij wilt promoten snel aan het afnemen is nadat jij je website gebouwd hebt. Lees tijdschriften, pak de krant en doe onderzoek op het internet om de laatste trends en ontwikkelingen te achterhalen.

Als we bijvoorbeeld de online dating markt er bij pakken (een van de populaire niches), dan blijkt uit diverse onderzoeken dat de datingbranche in de Verenigde Staten is gegroeid met een jaarlijkse stijging van bijna 5% en dat het gaat om een markt van maar liefst 2 biljoen.

Zoals gezegd waaien veel trends vanuit de VS over naar Nederland en zal dit dus in de toekomst een groeiend markt blijven. Niet voor niets zie je op televisie zoveel reclame spotjes over dating sites.

Wanneer we ‘Google trends’ er bij pakken en kijken naar de top 3 onderwerpen waar momenteel het vaakst op wordt gezocht: tinder dating, tinder en best dating app. Nu je dit weet kan je wellicht kijken of Tinder een affiliate programma heeft en kan je hun dienst promoten.

Veel vraag, weinig concurrenten

Cruciaal voor echte winstgevendheid is om een niche-onderwerp te vinden die relatief veel vraag naar is, maar beperkte concurrentie. Om te kijken naar de vraag en aanbod van een onderwerp kan je gebruik maken van de gratis tool van Google Zoekwoord Planner.

De crux is om zoekwoorden te achterhalen waar veel zoekvolume op is per maand (>1.000) en waarbij de concurrentie normaal, maar het liefst laag is. Dus wanneer je op een zoekterm 10-100 resultaten krijgt en de concurrentie hoog is, dan is het niet verstandig om deze zoekterm op te nemen in je artikel.

In dat geval zal je op zoek moeten gaan naar betere zoektermen. Speel hier ook een beetje mee. De zoekwoord planner van Google geeft overzichtelijk het zoekwoord- en verschillende suggesties weer. Daarnaast krijg je inzicht in de maandelijkse zoekresultaten en het niveau van de concurrentie. Bovendien is de tool gratis!

Dus mocht je na een paar resultaten denken dat er geen mogelijkheden meer zijn om een niche website op te zetten, leg je laptop dan even weg en probeer op een later moment betere zoektermen te achterhalen. Je zult zien dat er altijd mogelijkheden zijn om een niche nieuw leven in te blazen.

Kies zorgvuldig en neem de tijd voor je affiliate niche

Winstgevende niches zullen zich allemaal toeleggen rondom een behoefte die altijd vervuld zou moeten worden voor de bezoeker. Ondanks de concurrentie die er absoluut is, focus je op een niche binnen een grote markt wat ervoor gaat zorgen dat je sneller bovenin de zoekresultaten van Google komt.

Daarnaast is het belangrijk om een zo’n groot mogelijke website met relevante inhoud op te zetten omtrent één specifiek thema. Ga all-in, bedenk zoveel mogelijk onderwerpen waar je over kunt schrijven en die waardevol zijn voor bezoekers.

Als je momenteel nog moeite ondervind bij het opzetten van een goede affiliate website, stel jezelf dan de volgende vragen om een lijst met potentiële onderwerpen voor je site op te stellen:

 • Heb je ergens een bepaalde passie voor?
 • Weet je ergens bijzonder veel van af of ben je ergens goed in?
 • Heb je een bepaalde hobby of interesse?
 • Wat zeggen vrienden over jou waar jij goed in bent?
 • Wat heb je geleerd in je werk, hobby’s en qua levenservaring?
 • Welke problemen heb je in het verleden opgelost? Of welke problemen denk je gaan op te lossen?

Beantwoord deze vragen voor jezelf nauwkeurig en dan zal je merken dat het een stuk makkelijker wordt om een onderwerp te kiezen waar je affiniteit mee hebt. Op lange termijn zal dit je ook helpen in het proces, omdat je schrijft over onderwerpen waar je verstand van hebt en waar je meerwaarde kunt bieden voor je bezoeker.

Succes bij kiezen van jouw winstgevende affiliate niche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *