Studeren en voor jezelf beginnen valt dit wel te combineren? Mocht je je afvragen of er een ideaal moment is om te beginnen met ondernemen, nee dat is er niet. Ondernemen is ook niet leeftijdsgebonden, want een goed business idee blijft een goed idee of je nu 16 of 46 bent.

Steeds meer studenten zetten hun kennis en talenten in om te beginnen als ondernemer, freelancer of zzp’er. Dit kan een mooie stap zijn naar een ambitieuze carrière na je studie of een serieuze inkomstenbron tijdens je studie.

Hoe rooskleurig het er ook uit ziet, laat je van te voren goed voorlichten over alle details die er bij komen kijken. Niet iedereen is ten slotte een geboren ondernemer.

In dit artikel gaan we in op praktische zaken, zoals studiefinanciering en kinderbijslag (niet heel interessant, maar wel relevant), en ook hoe je je goed voor bereid en op welke manier je school en je eigen bedrijf het beste kunt combineren.

De reden(en) waarom je voor jezelf begint

Je hebt de ambitie om voor jezelf te beginnen of je weet het al zeker. Wellicht zit ondernemen in je genen, hebben je ouders een zaak, heb je een hobby waar je anderen mee kunt inspireren of ben je handelaar puur sang. Wat je redenen ook zijn, het is van belang om hier bij stil te staan.

Ondanks dat het een uitdaging is om voor jezelf te beginnen tijdens je studie, komt er veel bij kijken. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je veel informatie over het starten van je eigen bedrijf en kun je een test doen om te kijken of het ondernemerschap iets voor jou is.

studeren en voor jezelf beginnen
Lees ook: een internet business opzetten in een paar stappen

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom heb je als startende ondernemer een plan nodig. Je hoeft geen boek te schrijven, maar een kort ondernemersplan van 2 A4’tjes met daarop wat je gaat aanbieden, wie je ideale klant is, je uurtarief of prijzen, marketing, omzetprognose en hoe je je gaat onderscheiden ten opzichte van je concurrenten.

Lees ook: hoe onderscheid je je ten opzichte van de concurrentie?

Hoe gaat je bedrijf heten? Ga je te werk als freelancer, dan kan je je eigen naam gebruiken. Kies je voor een webshop, bedenk dan een pakkende bedrijfsnaam die past binnen je branche. Hoeveel uur ga je besteden aan je business en wat is een goede planning voor jou als student?

Welke kansen en bedreigingen zie jij in de markt en wat is jouw unique selling point (USP)? Een businessplan helpt je om een vliegende start te kunnen maken en biedt sturing in de beginfase. Zoek ook contact met andere jonge ondernemers. Wellicht ken je er al een paar en anders vind je ze eenvoudig via een regionaal netwerk voor ondernemers.

Heb je ook al nagedacht over een logo of website? Is je bedrijf zichtbaar en vindbaar via social media en zoekmachines? Met een goede voorbereiding verhoog je ongetwijfeld je kans op een succesvolle start!

Hoe ga je studeren en ondernemen combineren?

Veel studenten kiezen tijdens hun studie periode voor een bijbaan die makkelijk te combineren is, bijvoorbeeld in avonduren vakken vullen bij een supermarkt, call-center werk of deur-aan-deur verkoop. Ga je naast je studie ondernemen houd er dan rekening mee dat dit een intensievere combinatie is.

Naast je goed voorbereiden, zoals het schrijven van een businessplan, is het verstandig duidelijke afspraken te maken met je school. Voordeel is dat je flink in jezelf investeert (studeren en ondernemen) en school heeft daar ook belang bij. Wel is er een verschuiving merkbaar in het aantal studenten die gaan ondernemen en scholen passen zich hierop aan.

Lees ook: waarom is het zo belangrijk om in jezelf te investeren?

Bij veel hogescholen heb je al de mogelijkheid om tijdens je afstuderen een scriptie te schrijven voor je eigen bedrijf. Win-win, want behalve dat je je studie afrond, stel je ook nog eens een plan op die voor jezelf veel toegevoegde waarde heeft. Overleg met je studie(afstudeer)begeleider of decaan en informeer welke mogelijkheden er zijn binnen jouw school op gebied van ondernemerschap.

Wat er mogelijk is verschilt per school, maar door goed te overleggen weet je in ieder geval wat je opties zijn. Leg de afspraken ook vast en maak voor jezelf een maand- en jaarplanning. Als je een keer beperkt in je tijd zit met bijvoorbeeld tentamens, dan kan je hier rekening mee houden.

Ga geen nieuwe werkzaamheden aannemen als je net in een drukkere periode op school zit. Als je werkt als consultant informeer je klanten dan ook wanneer je ruimte hebt. Stel daarnaast ook medestudenten op de hoogte, want wellicht kunnen ze je helpen met zaken en geven ze je wat ruimte als je aan een opdracht werkt. Met een overzichtelijke planning en door goed te communiceren zorg je voor een goede balans tussen je studie en je business.

Het financiële plaatje

Wanneer je als student begint met je eigen bedrijf, dan profiteer je beste van wat financiële voordelen. Waarschijnlijk heb je nog geen hypotheek, kinderen en wellicht woon je nog thuis. Zaken die je meer financiële vrijheid geven dan iemand die met een hypotheek en kinderen start als ondernemer.

Noteer wat je allemaal qua geld nodig denkt zijn voor je bedrijf. Kun je starten vanaf je laptop of heb je kantoorruimte nodig? Opslag? Voorraad wat je moet in kopen of heb je een bepaalde machine nodig om te kunnen beginnen? Maak een financiële planning, eventueel met een balans waar je bezittingen, schulden en eigen vermogen op staan.

Verder kan je nog denken aan een zakelijk rekening. Ga je factureren naar klanten of betalen ze jouw via je webshop? Voor een webshop heb je een online betaalsysteem nodig. Wanneer je klanten facturen stuurt heb je bijvoorbeeld een boekhoudprogramma nodig, zoals e-boekhouden.nl.

In beide gevallen werk het dus anders. Je bank kan je hierin adviseren. Ben je minderjarig en maak je €1.266 of meer winst per kwartaal? Dan heeft dit invloed op de kinderbijslag die jouw ouders ontvangen. Het maakt daarbij niet uit of je nog thuis woont of als op kamers zit.

Je ouders krijgen tot jouw 18e kinderbijslag. Wanneer jij voor je 18e verjaardag dus € 1.266 netto of meer per kwartaal verdient vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Toch belangrijk om te bespreken met je ouders.

e-commerce business opzetten
Stappenplan om te beginnen met verkopen via bol.com >>

Gunstige regelingen

Afhankelijk van jouw financiële mogelijkheden is het handig om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor een financiële regeling of lening met gunstige voorwaarden. Informeer bij je school of en hoe zij studerende ondernemers financieel ondersteunen.

De overheid stimuleert namelijk het jonge ondernemerschap naast je studie met diverse regelingen. Maak desnoods een afspraak met je ouders of voogd bij de bank. Wanneer op zoek bent naar een lening, dan vertellen ze je of je eventueel in aanmerking kunt komen voor een gunstige regeling.

Studiefinanciering

Per 1 september 2015 is ‘het nieuwe leenstelsel’ van kracht. De basisbeurs voor HBO-en Universiteit is sindsdien afgeschaft, het maandelijkse bedrag dient voortaan geleend te worden bij DUO. Dit stelsel geldt voor studenten die per 1 september 2015 voor het eerst studiefinanciering krijgen voor een bachelor- of masteropleiding. 

Los van de meer negatieve aspecten aan dit leenstelsel, heeft deze nieuwe regeling ook een belangrijk voordeel: als student mag je nu onbeperkt bijverdienen. De grens van hoeveel je mag bijverdienen per kalenderjaar is voor deze groep studenten afgeschaft. Als startende, studerende ondernemer hoef je dus geen rekening meer te houden met hoeveel omzet je maakt. Dit is een groot verschil met het oude stelsel waar je ongeveer € 14.000 mocht bijverdienen.

Als je over die grens heen bent, dan zal je het teveel ontvangen bedrag aan studiefinanciering terug moeten betalen. Je betaalt uiteraard niet meer terug dan dat je aan studiefinanciering hebt ontvangen in dat kalenderjaar. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer details over bijverdienen naast je studie.  

Bedrijf starten onder 18

Als je nog minderjarig bent en naast je studie of zelfs middelbare school een bedrijf begint, dan dien je ook nog rekening te houden met allerlei andere regels. Je hebt bijvoorbeeld toestemming van je ouders nodig om je in te schrijven bij de KvK én ook heel belangrijk: je hebt een handlichting nodig. Dit is het toekennen van bevoegdheden aan een minderjarige.

Stappenplan: bedrijf starten onder 18

Studeren en ondernemen

Los van deze praktische zaken, wil je natuurlijk vooral focussen op waar jij goed in bent: ondernemen en business vooruit brengen. De combinatie met een studie zal niet altijd even makkelijk zijn. Simpelweg omdat aan beide kanten verplichtingen zitten waar je rekening mee moet houden.

Een dag heeft 24 uur en dus is het aan jou de taak om hier qua tijd een goede balans in te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier hebt in het hele proces. Merk je dat je studeren en ondernemen toch lastig vindt? Noteer voor jezelf waarom je echt wilt ondernemen en wat voor jou van belang is.

social media marketing agency
Social Media Marketing Bureau beginnen [zeer geschikt voor jonge ondernemers]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *