Wil je graag beleggen of beschik je al over een beleggingsportefeuille? Hoe dan ook, het is soms te verleidelijk om die fraaie verhalen van anderen te geloven die enorme winst hebben behaald.

Toch is het belangrijk dat je niet alleen weerbaar bent tegen invloeden van buitenaf, maar het is ook essentieel om je beleggingen te beschermen tegen je zelf en emoties die er bij komen kijken.

Hieronder lees je enkele tips die je kunnen helpen om veilig(er) te beleggen.

Trap niet in gladde praatjes

Nog altijd worden veel beleggers (dus ook Nederlandse beleggers) benaderd door partijen die mooie en veelbelovende aanbiedingen doen. Om te voorkomen dat je in de praktijken van oplichters trapt, is het goed om in het achterhoofd te houden dat wanneer iemand je zomaar benaderd met een aanbod, het niet veilig is.

Op de website van Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan je controleren of de partij die het aanbod doet ook over de nodige vergunningen beschikt. Trap verder ook niet in signaalaanbieders. Deze aanbieders beloven tegen vergoeding ‘de gouden tip’ te geven en spiegelen daarbij vaak onrealistisch hoge winsten voor.

Vermijd onduidelijke beleggingen

Risico’s en rendementen gaan feitelijk altijd hand in hand samen. Wordt een rendement van 7% beloofd? Dan betekent dit dat je veel risico loopt bij lage rentes. Als die risico’s niet meteen duidelijk zijn, dan is dat zeker een reden om een belegging te wantrouwen.

Waar moet je aan denken als we gaat om investeringen met een hoog risico? Te denken valt aan beleggingen in verre landen, exotische producten en producten die beperkt verhandelbaar zijn of een combinatie hiervan.

Verantwoord beleggen is spreiden

Wanneer je al je geld inzet op één belegging, dan ben je niet veilig bezig. Spreid echter je geld over diverse beleggingscategorieën en eventueel over verschillende producten. Zo voorkomen je dat je een groot deel, of je hele vermogen, kwijt bent met één tegenvaller.

Kies een belegging dat bij je past

Het is belangrijk dat je begrijpt waarin je belegt. Vergelijk het als het kopen van een huis. Daar plan je meestal zelf ook een of meerdere bezichtigingen om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van wat je koopt.

Plan je geen bezichtiging in, dan is de kans groot dat het huis toch niet helemaal aan de verwachtingen voldoet of wellicht kom je er al gauw achter dat je eigenlijk te veel hebt betaald.

Wees je er goed van bewust dat de belangen van financiële dienstverleners niet altijd uitmonden in goedkope producten voor beleggers.

Zorg er daardoor voor dat het beleggingsproduct bij je past, zowel qua risicospreiding als kennis over je belegging. Blijf ook kritisch tegenover aanbiedingen van beleggingsproducten.

verantwoord beleggen

Discipline en zelfkennis

Om succesvol te kunnen beleggen mag discipline en zelfkennis zeker niet ontbreken, want deze twee eigenschappen heb je absoluut nodig. Allemaal hebben we in bepaalde mate te doen met beperkingen, denk aan angst of hebzucht, waardoor beleggen minder veilig wordt. Ken jezelf! Dit kan namelijk betekenen dat je beter niet zelf beslissingen omtrent beleggen kunt nemen.

Verantwoord beleggen met de Trading Navigator: eenvoudige software die je helpt om geld te verdienen op de beurs.

Ga niet zo met iedere aanbieder in zee

Om te bepalen of een aanbieder wel te vertrouwen is, kan je een aantal checks doen. Je kunt bij de AFM controleren of een beleggingsonderneming wel een AFM-vergunning heeft en dus in Nederland beleggingsdiensten mag verlenen of activiteiten mag uitoefenen.

Daarnaast kan je checken of een financiële professional in bezit is van een DSI-registratie. DSI verstrekt keuremen aan effectenspecialisten, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs, vastgelegd in een openbaar register, en verzorgt het tuchtrecht voor de financiële sector.

Is hij of zij DSI-gecertificeerd? Dan weet je dat hij of zij regelmatig wordt getoetst op integriteit, kennis en vakbekwaamheid. Overigens kunnen ook het DSI en de AFM niet 100% garanderen dat een aanbieder eerlijk en betrouwbaar is.

Wees kritisch op de kosten

Om veilig en verantwoord te beleggen moet je ook een oogje in het zeil houden wat betreft de kosten die je maakt. Het gevolg van kosten op het uiteindelijke rendement is immers een stuk groter dan je vermoedelijk denkt.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Aanbieders spiegelen je vaak successen uit het verleden voor. Echter, zijn deze lang niet altijd betrouwbaar. Een bekend gezegd luidt niet voor niet: ‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’.

Eveneens blijken de meeste professionele beleggers niet in staat jaar op jaar de markt te verslaan. Zeker niet als je ook rekening moet houden met de kosten van dienstverleners. Als het partijen wel lukt, kan dit een kwestie van geluk zijn.

Verder is het zo dat aanbieders nogal eens wat zaken verbloemen. Zo tonen ze vaak alleen de best presterende portefeuilles aan en geen gemiddelde resultaten. Of ze laten alleen prestaties zien uit de jaren dat de markt flink steeg.

Visie voor de lange termijn

Ondanks deze tips om veiliger en verantwoord te beleggen, gaat beleggen altijd samen met marktrisico. Het komt op zijn tijd wel eens voor dat markten als geheel inzakken en een belegger een groot deel van de waarde van zijn beleggingen verliest.

Beleg je voor een periode van vijf jaar? Er is een kans aanwezig dat je beleggingen over vijf jaar minder waard zijn dan nu, maar iemand die belegt voor een periode van twintig jaar heeft meer tijd en is om die reden minder vatbaar voor teleurstellende periodes.

Afgezien van de flinke beweeglijkheid van de beurs zijn aandelen gemiddeld, over een langere periode, altijd gestegen. En als je periodiek belegt en eens in de zoveel tijd aandelen bijkoopt, dan profiteer je juist van tijdelijke afwaarderingen op de beurs.

Beleg je op de lange termijn, dan hoeft je dus eigenlijk ook niet veel te handelen. Want wanneer je veel handelt, dan is de kans groter dat je geld verliest. Niet alleen heb je te maken met veel transactiekosten, maar mensen blijken ook erg slecht te zijn in het timen van de markt.

Zie ook: de voor- en nadelen van beleggen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *