Positieve mindset ontwikkelen

Iedereen wil wel veel geld verdienen of een mega imperium opbouwen. Soms lees je van die fantastische verhalen van een jongen die met een krantenwijk is begonnen en tien jaar later multimiljonair is.

Is dit echt mogelijk of gewoon een sprookje? Ik kan je alvast verklappen dat het vaker gebeurt dan je denkt! Zeker in deze tijden zijn er talloze mogelijkheden om veel geld te verdienen.

Ook jij kunt veel geld verdienen! Het ligt het er maar net hoe graag je het wilt en waar je ambities liggen. Veel geld verdienen gaat in ieder geval gepaard met de juiste mindset hebben om je doelen te bereiken.

Lees hier enkele tips om de juiste mindset te creëren om succesvol te worden. Of dit nu is om meer voldoening te halen uit je baan of dat je een eigen business wil starten. Het begint met je mindset!

Download gratis: e-book ‘binnen 21 dagen meer geluk, voldoening en discipline’ >>

Winstgevende mindset

Weet wie je bent en ontwikkel de punten waar je goed in bent. Vaak weten we precies waar we niet zo goed in zijn en focussen we ons op het verbeteren van die minder sterke kanten.

Van jongs af aan is je op school geleerd om hard te werken aan de vakken waar je minder goed in was. Algemene kennis en bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen is uiteraard niks mis mee, maar wat heb je daar op de lange termijn aan?

Tip 1: weet waar je interesses liggen

Het is veel belangrijk om te weten waar je interesses liggen, wat je sterke kanten zijn en hoe je daar nóg beter in kunt worden. Door met de dingen bezig te zijn die je tof vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Het is namelijk beter om aan iets te werken waar je energie van krijgt en gemotiveerd van raakt.

Neem jezelf en je doelen serieus. Als jij iets wilt bereiken en je gaat er 110% voor dan kun je het ook. Denk dus niet: ik probeer het, en zie wel waar het schip strand. Als je echt iets wilt zeg dan tegen jezelf: ik kan het, hoe dan ook!

If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work untill you die – Warren Buffett

Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt bereiken. Benoem dit concreet en houdt het simpel. Zet op papier hoe jouw doel er over een jaar uit ziet, en over twee of drie jaar. Waarom wil je dit bereiken en wat is jouw motivatie erachter?

Wat zijn je korte termijn doelen, want drie jaar is nog ver. Maak het specifieker, want te grote voornemens of doelen werken niet motiverend. Creëer subdoelen om verder te werken, waardoor je gemotiveerd blijft. Uiteindelijk heeft dit een positief effect op je mindset.

Bedenk daarnaast hoe je dit wilt gaan bereiken. Waar moet de focus op liggen en welke activiteiten moet je doen om dit voor elkaar te krijgen? Zijn er belemmeringen? Zie dit als een uitdaging om weer dichter bij je doel te komen. Zodra je een duidelijk plan hebt ga ervoor en onderneem actie!

Het verschil tussen succesvolle mensen en niet succesvolle mensen is de motivatie. Een succesvolle business hebben kost veel tijd, energie en doorzettingsvermogen.  Je zult gerichte keuzes moeten maken om het doel te bereiken dat je voor jezelf gesteld hebt. Daarom is het belangrijk om altijd gemotiveerd te blijven.

Ook al heb je mindere periodes of loopt het financieel even niet lekker, denk aan je doelen en waarvoor je het doet. In principe kan iedereen bereiken wat die wil, maar alleen de persoon met de juiste motivatie komt er echt!

Waarom je iets graag wilt hangt dus samen met je motivatie. Deze motivatie kunnen we onderscheiden in extrinsieke en intrinsieke motivatie. Hoewel het onderscheid vaak niet zo duidelijk is, probeer ik hieronder een duidelijk voorbeeld te geven wat het verschil is en waar je je op moet focussen.

mindset trainen

Extrinsieke en intrinsieke motivatie

Iemand die vooral werkt om geld of status, is extrinsiek gemotiveerd. Tegelijkertijd speelt er bij zo iemand een duidelijke intrinsieke motivatie om geld te verdienen of status te verkrijgen. Deze persoon is namelijk intrinsiek gemotiveerd om voor zijn gezin te zorgen of om veel geld te verdienen.

Als iemand een spelletje speelt puur om te winnen en minder omdat die het spel leuk vindt, dan is dit vooral een vorm van extrinsieke motivatie. De beloning zit hem in het winnen. Maar waarom? Ook hier zit een intrinsieke motivatie achter.

Of het nu gaat om je werk, om een dieet enkele weken vol te houden of een online business op te bouwen, in al deze gevallen is het beter om vol te houden op basis van je intrinsieke motivatie en geeft dit uiteindelijk meer voldoening.

Tip 2: jezelf intrinsiek motiveren

Wanneer had je voor het laatst plezier in je werk? Haal jij nog voldoening uit die avonden in de sportschool? Je kunt jezelf weer intrinsiek motiveren door te bedenken wat je motivatie was om ermee te beginnen.

Wat wilde je er op voorhand mee bereiken en heb je dat al bereikt? Stel voor jezelf doelen om die doelen te bereiken. Dat helpt om het vol te houden. Natuurlijk gaat het soms al snel over extrinsieke factoren als je doel met sporten is om bijvoorbeeld 5 kilo af te vallen.

Maar vaak is deze extrinsieke motivatie bedoeld om de intrinsieke motivatie concreet te maken. Jij sport, omdat je fitter wil worden en gezonder wilt leven. Door die intrinsieke motivatie om te zetten in iets meetbaars kun je daar voldoening uit halen.

Wat ook helpt is om mensen te betrekken bij jouw doelen. Vooral mensen die graag samenwerken kunnen intrinsiek gemotiveerd blijven door met anderen samen naar doelen toe te werken.

Belangrijk is dat je realiseert dat iedereen anders is. Misschien vind je het niks om allemaal doelen op te stellen en bekijk je het liever van dag tot dag. Probeer hierin wel een balans te vinden.

Tip 3: stel doelen op

Toch zijn doelen ontzettend belangrijk. Dus als je ze niet op papier zet, zorg dan in ieder geval dat ze goed in je hoofd zitten en dat je er dagelijks aan denkt. Je kunt zeggen ‘ik wil rijk worden!’

Maar daar zit nog geen plan of realistisch doel achter. Financiële doelstellingen worden daarom vaak SMART getoetst: een doel moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.

 • Specifiek
  Is de doelstelling duidelijk? (wat, waarom, wie, waar en hoe)
 • Meetbaar
  Is het behalen van de doelstelling meetbaar? (hoeveel, hoe is dit vast te stellen)
 • Acceptabel
  Is de doelstelling relevant en wordt deze geaccepteerd door betrokkenen?
 • Realistisch
  Het doel moet uitdagend zijn, maar wel haalbaar. Hoe kan de doelstelling worden gehaald?
 • Tijdgebonden
  Wanneer moet het doel bereikt zijn? Welke planning hoort hierbij?

Hierbij gaat het om dat je een doel stelt wat haalbaar is, binnen jouw mogelijkheden ligt en ook te meten is. Bijvoorbeeld: Binnen nu en twee jaar wil ik de winst van mijn webshop met 30% vergroten door social media campagnes in te zetten.

Meer weten over hoe je SMART doelen stelt? Bekijk dan dit artikel >>

Tip 4: vraag om advies

Er zijn  zoveel verschillende manier om geld te verdienen, maar de meest voorkomende zijn eigen bedrijven, zowel online als fysieke winkels, investeren en beleggen in aandelen. Kijk naar jouw kwaliteiten om te zien wat bij je past.

Belangrijk hierin: vraag om advies. Het heeft weinig zin om als een kip zonder kop een bedrijfje op te richten of geld ergens in te stoppen. Financieel advies van een mental coach of collega ondernemer kan bijzonder waardevol zijn om jezelf te ontwikkelen. Bovendien voorkom je dan veelgemaakte fouten.

advies vragen

Tip 5: zet elke maand geld opzij

Dit is een zeer belangrijke stap om te beginnen met geld verdienen. Als je op dit moment een goede baan en hebt en je weet dat je in de toekomst voor je zelf wilt beginnen, zet dan elke maand geld op zij.

Zet dit op je spaarrekening en maak een berekening wat je nodig dient te hebben voor je eerste investering. Is dit bijvoorbeeld €6000,-? zorg dan dat je twee jaar lang €250,- per maand spaart.

Kom niet eerder aan je spaarrekening voordat je dit bedrag er op hebt. Kan je dit bedrag niet missen? Verspreid het bedrag dan over 30 of 40 maanden. Dit maakt niet zoveel uit, als je op een gegeven moment maar je eerste investering kunt doen. Dat is de eerste stap om succesvol te worden.

Tip 6: wees niet te hebberig

Zoals veel andere dingen heeft geld een verslavende werking. Als je eenmaal van hebt geproefd, wil je steeds meer. Het is belangrijk om jezelf te blijven en niet te hebberig te worden.

Mensen die te hebberig raken, veranderen vaak in onaangename personen die alleen nog maar meer geld nastreven. Vergeet niet dat je intrinsieke motivatie dan verandert naar extrinsiek.

Weet dat er niet altijd maar meer geldt bij hoeft. Na een tijdje maakt zeker meer geld niet gelukkig. Belangrijk is dat je iets doet waar je je ei in kwijt kan en waar je dagelijks energie van krijgt.

Sta daarom open voor je omgeving en familie. Als zij zeggen dat je teveel met geld bezig bent of met je bedrijf, luister hier dan naar en vergeet niet te genieten van je tijd met familie en vrienden!

Wil je een groei-mindset ontwikkelen, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Het onderstaande programma leert jou hoe jij in elke situatie kunt domineren. Deze bewezen methode heeft al meer dan 200 mensen geholpen om een positievere mindset te ontwikkelen en gelukkiger in het leven te staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *