Iedereen heeft wel eens moment, dag of week dat het tegenzit en je motivatie laag is. Volledig begrijpelijk, maar het zal je vermoedelijk wel meer opleveren als je de motivatie er in houdt.
Echter, kan een gebrek aan motivatie je tegenhouden om de stappen te zetten in de juiste richting. Dit wil je voorkomen en daarom lees je in dit artikel hoe je intrinsiek gemotiveerd blijft en krijg je 5 tips om de motivatie hoog te houden.
Motivatie is de brandstof die nodig is om de menselijke motor in gang te houden.
Zig Ziglar
Gebrek aan motivatie?
Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Het heeft invloed op de richting, intensiteit en volharding van menselijk gedrag. Hedendaags wordt er veel aandacht besteed aan termen als motivatie, mindset en ambitie.
Als je even niet productief bezig bent, dan wordt je gelijk al bestempeld als ongemotiveerd om ambitieloos. Is dat terecht? Nee, zeker niet. Wees daarom niet teveel bezig met wat iemand ziet als motivatie, maar focus op jezelf.
Een gebrek aan motivatie kan een belemmerende rol spelen in het dagelijkse leven wanneer je dit ervaart. Denk bijvoorbeeld aan de impact die een gebrek aan motivatie heeft op je studie, werk of in een persoonlijke relatie.
Resultaten kunnen variëren van slechte cijfers tot van school gestuurd worden. Je kan je promotie mislopen of zelfs ontslagen worden bij tegenvallende prestaties. Je kan ruzie krijgen met je businesspartner of je geliefde, doordat je niet voldoende motivatie hebt om er een positieve draai aan te geven. Het is dus taak om dit op te lossen.
Intrinsieke vs. extrinsieke motivatie
Motivatie kan je opsplitsen in intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Logischerwijs ontstaat extrinsieke motivatie vanuit externe bron, bijvoorbeeld vooruitzicht op een beloning.
Intrinsieke motivatie
Zoals gezegd komt intrinsieke motivatie vanuit de persoon zelf. Het is heel belangrijk dat wanneer je iets wilt bereiken, je jezelf kunt motiveren. Dit heeft een positief effect op je creativiteit, doorzettingsvermogen en periode waarin je resultaten gaat behalen. Deze vorm van motivatie is moeilijker om vast te houden, maar is op de lange termijn heel waardevol.
Extrinsieke motivatie
Motivatie die afhankelijk is van externe factoren is extrinsieke motivatie. Vooruitzicht op een beloning, bonus of een straf bij een bepaalde handeling is hier een voorbeeld van. Het komt dus niet voort vanuit jezelf. Het voordeel van extrinsieke motivatie? Je kan iemand direct motiveren. Maar het werkt alleen als de uitkomst gunstig uitpakt voor de ontvanger.
Jezelf blijven motiveren?
Er zijn mogelijkheden om jezelf te motiveren. Het speelt een essentiële rol in de psychologie en daarom zijn er ook veel theorieën over. Een van de bekendste theorieën is de zelfbeschikkingstheorie. Deze theorie bestaat uit drie elementen: autonomie, verbondenheid en competentie. Wanneer deze drie elementen in balans zijn bereik je intrinsieke motivatie.
Autonomie
Autonomie houdt in dat je zelf de controle en vrijheid hebt in de keuzes die je maakt. Je kunt zelfstandig werken en toewerken naar een doel. Dit wil niet zeggen dat je alles alleen moet doen, maar dat je er wel zelf over kunt beslissen.
Competentie
Het vermogen dat je hebt om taken uit te voeren. Mensen verlangen naar de behoefte om de dagelijkse taken te beheersen en meer te leren. Bovendien gaat competentie om de behoefte en de drang de beste te willen zijn. Inspelen op persoonlijke ontwikkeling en positieve feedback stimuleren dit. Zo stimuleer je de intrinsieke motivatie.
Verbondenheid
Sociale verbondenheid is een psychologische basisbehoefte van de mens. Als mens heb je de behoefte aan soortgenoten, vrienden of gelijkgestemden. Het hebben van de juiste mensen om ons heen is van grote invloed op hoe we ons voelen.
Het gevoel om ergens bij te horen, heeft grote invloed op het gevoel. Het gevoel dat je samen ergens voor aan het strijden bent. Samen werk je toe naar het hogere doel.
5 manieren om de motivatie vast te houden
Deze 5 tips kunnen nog extra bijdragen om ervoor te zorgen dat je de motivatie vasthoudt.
1) Geloof in jezelf
Als jij niet in jezelf gelooft, dan doet iemand anders dat ook niet. Dit heeft ook alles te maken met je zelfbeeld. Soms kan het helpen om letterlijk tegen jezelf te zeggen: ‘Ik kan het!’. Hardop dus. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar doe het elke ochtend en je zult merken dat het positief resultaat heeft. Blijf gemotiveerd en overzie het grote geheel.
2) Stel doelen op
Doelen bieden richting en geven je focus. Wat wil je bereiken, binnen welke termijn en wanneer verwacht je succes? Hoe omschrijf je succes? Formuleer je doelen SMART. Wat houdt dit in? Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Voorbeeld SMART doelstelling: ‘binnen nu en 3 maanden wil ik 50 inschrijvingen op mijn nieuwsbrief’.
3) Blijf hongerig
Blijf hongerig om te leren jezelf te verbeteren. Leer jij elke dag bij? Wat het ook is wat je bij leert, als je elke dag iets nieuws leert, motiveer je jezelf steeds om het geleerde in praktijk te brengen. Daarbij voel je je zelfverzekerder als je veelvuldig nieuwe kennis opdoet. Zoek je passie! Probeer je graag nieuwe dingen uit? Doe dat dan vaker. Als je gelooft in wat je doet, dan geniet je er meer van. Wanneer je ergens van geniet, presteer je beter, wat goed is voor je motivatie.
4) Duf uitdagingen aan te gaan
Ga uitdagingen aan. Treed buiten je comfortzone en laat je niet tegenhouden om nieuwe dingen uit te proberen. Ben je ergens bang voor? Doe het toch! Misschien gaat het niet zoals je het verwacht, maar door het toch te doen, leer je het meest. Krijg je daar achteraf spijt van? Nee, want je kunt alleen spijt krijgen van de dingen die je niet hebt gedaan.
5) Neem tijd om te ontspannen
Gun jezelf de tijd om te relaxen. Met name op dit soort momenten kun je nadenken over hoe je er voor staat en bekijken wat wel en niet goed ging. Doe dit zo objectief mogelijk. Misschien wil je gaan mediteren of aan yoga doen om tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat je juist lekker oldskool naar de gym wilt. Anyway, ontspanning is belangrijk!
Geen excuses meer!
Je hebt nu geen excuses meer om niet gemotiveerd te zijn. Neem actie en zorg ervoor dat je dingen weer wilt doen en dat je er vol voor gaat! Heb jij nog tips op gebied van motivatie? Laat ze dan even achter in de reacties onder dit artikel!