Lijfrente komt vrij: wat zijn nu de mogelijkheden? 

 

Lijfrente is bedoeld om op belastingvriendelijke wijze een aanvulling op je pensioen te creëren. Dit wordt ook wel gebruikt om eerder te kunnen stoppen met werken. Het fijne van lijfrente is dat het belastingtechnisch erg gunstig is. Op het moment van het sparen hoef je namelijk nog geen belasting over het geld te betalen. Dit gebeurt pas zodra de lijfrente pensioen vrijkomt. Het voordeel dan is dat je, wanneer je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, ook minder belasting hoeft te betalen. 

Is lijfrente opbouwen verstandig? 

 

Het is voor veel mensen vaak niet te beseffen dat ze er na hun pensioen flink op achteruit zullen gaan. Het pensioen beslaat meestal slechts een deel van het oorspronkelijke inkomen. Gemiddeld vallen mensen ongeveer 30 procent terug op wat ze nu verdienen. Soms is dat zelfs nog meer. Hoewel je op de pensioengerechtigde leeftijd ook in aanmerking komt voor een AOW, betekent dit nog vaak dat mensen financieel erg krap komen te zitten. Als je dit van tevoren al weet, zou je lijfrente kunnen gebruiken ter aanvulling op je pensioen. Zo creëer je een buffer om aangenamer te kunnen leven of zelfs eerder te stoppen met werken. Daarnaast biedt het dus ook belastingtechnisch veel voordelen. 

 

Lijfrentes zijn ook zeer interessant voor zzp’ers die zelf geen werkgeverspensioen opbouwen. Zo creëren ze zelf een extra inkomen naast hun AOW. 

Welke mogelijkheden zijn er al de lijfrente vrijkomt? 

 

Als de lijfrente vrijkomt, heb je verschillende mogelijkheden om deze te laten uitkeren. We bespreken hieronder de meest gebruikte opties: 

 

Je AOW en pensioen maandelijks laten aanvullen 

 

Dit is de meest gekozen optie. Hierbij kies je ervoor om je AOW en pensioen maandelijks aan te laten vullen. Dit kan gedurende een bepaalde periode, maar ook je hele leven lang zijn. Het fijne hiervan is dat je zo niet direct een groot bedrag krijgt waarmee je zuinig moet zijn, maar dat je elke maand simpelweg een aanvulling krijgt op je pensioen en AOW. Hierdoor zit je ruimer bij kas dan wanneer je alleen afhankelijk was geweest van de AOW en het pensioen dat je had opgebouwd. Bovendien betaal je dan ook minder belasting in één keer. 

 

Overbruggingslijfrente 

 

De overbruggingslijfrente wordt wellicht minder vaak gekozen, maar is tegelijkertijd wel een zeer bijzondere vorm van lijfrente en biedt vele voordelen. Dit is vooral geschikt voor mensen die eerder willen stoppen met werken. Die door omstandigheden niet meer kunnen of willen werken. Ze ontvangen dan nog geen pensioen of AOW, maar kunnen er wel al voor kiezen om hun lijfrente te ontvangen. Er gelden wel zeer specifieke regels om in aanmerking te kunnen komen voor de overbruggingslijfrente. Vraag hier dus naar om er zeker van te zijn dat dit voor jou mogelijk is. 

 

Lijfrente afkopen 

 

Dan is het ook nog mogelijk om de lijfrente af te kopen. Hierbij laat je het totale bedrag in één keer uitkeren. Toch is dit niet de aantrekkelijkste optie. Zeker niet fiscaal gezien. Als je het bedrag namelijk direct geheel laat uitkeren, betaal je hier ook in één klap veel belasting over. Ook betaal je een boete aan de Belastingdienst. De kosten kunnen dan ook heel snel hoog oplopen. 

 

Als de lijfrente vrijkomt en je niet goed weet wat voor jou de beste optie is, is het altijd aan te bevelen om een financieel adviseur in te schakelen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *