Wat is een vastgoedfonds en welke zijn er?

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds die investeert in allerlei soorten vastgoed. Hierbij kun je denken aan grond, gebouwen en andere vastgoedprojecten. Het fonds verdient geld met deze projecten. Bijvoorbeeld door de huur of de verkoop van gebouwen. Een particulier kan van dit voordeel proeven door aandelen te kopen in het fonds. Beleggen in een vastgoedfonds brengt uiteraard ook risico’s met zich mee. Zodra het fonds grote verliezen lijdt, deel jij hier immers ook aan mee. Door de juiste keuzes te maken en de markt goed in de gaten houden, kun je dit risico echt tot het minimum beperken.
deneme bonusu veren siteler 2024
Maar welke vastgoedfondsen zijn er? En hoe maak je de juiste keuze?

Waar focust het vastgoedfonds zich op?

Er zijn verschillende soorten vastgoedfondsen beschikbaar. Het kan dan ook best lastig zijn om een keuze te maken. Het is verstandig om hierbij vooral naar de huidige markt te kijken. Waar is op dit moment veel vraag naar? Momenteel zien we bijvoorbeeld dat er een enorme woning schaarste is. Hierdoor is er veel vraag naar nieuwe (huur)woningen. Als jij momenteel belegt in een vastgoedfonds die investeert in woonhuizen, dan is de kans groot dat hij erg succesvol zal zijn.

De meeste vastgoedfondsen richten zich slechts op één type vastgoed. Dit kunnen panden voor bedrijven zijn, maar ook winkelcentra of echt enkel woonhuizen. Houd bij het maken van jouw keuze rekening met de huidige situatie. Zie je bijvoorbeeld dat kantoorpanden bij jou in de buurt juist een beetje leeglopen? Omdat er merendeels vanuit huis wordt gewerkt? Dan is het minder aantrekkelijk om te investeren in een fonds dat in kantoorpanden investeert. Goed om hier dus rekening mee te houden.

Beursgenoteerde- en niet beursgenoteerde vastgoedfondsen

Dan maken we ook nog onderscheid tussen beursgenoteerde- en niet beursgenoteerde vastgoedfondsen. Bij beursgenoteerde vastgoedfondsen kijken we vooral naar groot opgezette fondsen die meestal lokaal of zelfs wereldwijd opereren. Ze beleggen in vastgoed met behulp van aandelen en obligaties die ze op de beurs kopen. Het geld dat dit opbrengt, kan vervolgens weer geïnvesteerd worden in vastgoed. Belangrijke kanttekening is dus dat hun succes ook volledig afhangt van de beurs. Voordat je in een dergelijk vastgoedfonds investeert is het dan ook goed om te kijken hoe de belegging wordt verspreid en waar het fonds allemaal actief is.
bonus veren siteler
Dan zijn er ook nog niet beursgenoteerde fondsen in Nederland actief. Zij halen hun inkomsten niet uit winst op de beurs, maar volledig uit huurinkomsten. Groot voordeel is dat ze zo dus over een stabiel inkomen beschikken. Hierdoor ligt het risico lager. Ook voor de investeerders. Bovendien is het eenvoudiger om hiermee je risico’s te spreiden en in verschillende sectoren te investeren. Deze fondsen zijn meestal actief in verschillende projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *