Zodra je met affiliate marketing begint ontkom je niet aan een affiliate link. Deze link zorgt ervoor dat precies traceerbaar is via welke affiliate de verkoop bij de adverteerder afkomstig is.

Een affiliate link is een unieke link die je krijgt via het affiliate netwerk. Dit is meestal een URL waarin op het einde een code staat die betrekking heeft op al jouw promotie activiteiten.

Hoe kom je aan zo’n code? Deze kun je opvragen bij het affiliate netwerk. Dit netwerk meet precies via welke affiliate links een verkoop heeft plaatsgevonden en waar het commissie bedrag naar over kan worden gemaakt.

Affiliate links krijg je via het affiliate netwerk. Zij zorgen er voor dat alles goed meetbaar is en dat je als affiliate je commissie ontvangt.

Lees hier hoe je je aanmeld bij het affiliate netwerk >>

Passief inkomen opbouwen dankzij het internet? Ontdek hier het #1 verdienmodel >>

Voorbeeld van een affiliate link

Als we naar het affiliate netwerk van PayPro gaan en in het campagne overzicht een campagne selecteren, dan zie je alle informatie over het product en eventueel bijbehorend promotiemateriaal dat wordt aangeleverd door de adverteerder.

voorbeeld affiliate campagne

Meestal zien affiliate links er niet ‘professioneel’ uit en zijn vaak erg lang. Voor de Afslank Receptenbijbel in het bovenstaande voorbeeld is dat: https://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/19725.

voorbeeld affiliate link

Het eerste getal na receptenbijbel/ staat voor de verkoper. Het getal daarna 19725 voor de affiliate. Zo weet het netwerk precies vanaf welke affiliate de verkoop afkomstig is en hoe de bedragen worden verdeeld.

Kortom, via affiliate links weet het affiliate netwerk hoe de verkoop heeft plaatsgevonden. Op deze manier is het proces goed meetbaar zodat elke partij uiteindelijk het geld krijgt wat hij of zij verdiend heeft.

Affiliate link verbergen?

Een affiliate link verbergen noemen we in online marketing termen ook wel cloaken. Door affiliate links te cloaken, krijg je een korte, nette link en weet de bezoeker niet dat het om een affiliate link gaat.

Nu valt de link in het voorbeeld van PayPro nog mee, maar als je kijkt naar die van Daisycon of TradeTracker dan is dit soms een hele waslijst en oogt niet mooi.

Echter is Google niet zo gecharmeerd van commerciële links. Omdat de structuur van deze links veelal hetzelfde zijn (bij Daisycon bijvoorbeeld: http://ds1.nl/c/?..), zijn deze links snel te herkennen door Google. Wanneer je veel gebruik maakt van affiliate links op je website, dan is het mogelijk dat Google dit afstraft en je website organisch lager komt.

Cloaken kan hier een oplossing voor zijn. Met cloaken voorkom je dat Google je affiliate links indexeert en zorg je er voor dat Google je website niet als affiliate website ziet. In feite verberg je met cloaken je link voor de zoekmachine.

Hoe werkt cloaken?

Wanneer je een website hebt die draait op WordPress, dan kun je vrij eenvoudig je links cloaken. Dit kan je doen door middel van de plugin Pretty Links. Via deze plugin kun je de affiliate link (target URL) en de ‘mooiere’ link opgeven. Oftewel, de link die de bezoeker te zien krijgt.

Daarnaast kan je een ‘no-follow-link’ opgeven door ‘nofollow this link’ aan te vinden bij de SEO options. Op deze manier volgt Google je link niet. Druk nu op ‘save’ en je plaatst de affiliate cloak link op je website. Als je er nu op klikt, dan merk je dat je direct naar je affiliate link wordt doorverwezen.

Lees ook: starten met affiliate marketing? Voorkom beginnersfouten met deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *