Nieuwelingen op de crytomarkt beginnen meestal laagdrempelig. In veel gevallen investeren ze wat geld in de bekendere coins, zoals de Bitcoin of Ethereum en kopen deze bij bekende partijen als BTC direct of Litebit.

Dit is makkelijk en eenvoudig, want Litebit bijvoorbeeld beschikt over wallets die jouw coins netjes bewaren. Na een tijdje beginnen de koersen te stijgen en ben je gemotiveerd om nog wat meer aan te kopen. Je gaat wat dieper in op de materie en begint artikelen te lezen over crypto’s. De interesse wordt groter en je krijgt meer oog voor andere munten, de zogeheten altcoins.

‘Afgezien van de Bitcoin, zijn er nog honderden andere cryptocurrencies. De verzamelnaam van deze coins noemt men alternatieve coins, of in het kort altcoins’.

crypto-parels
crypto parels link

De onderscheiding van Altcoins

Wat deze digitale munten nu onderscheidt van Bitcoin en Ethereum verschilt echter per coin. Enkele coins worden door een aparte branche gecreëerd. Ripple is bijvoorbeeld ontwikkeld door het bankwezen en zo biedt Rentberry een gedecentraliseerd platform voor het (ver)huren van woningen.

Andere coins hebben geen kenmerkende doelgroep, maar onderscheiden zich weer op technisch gebied van Bitcoin en Ethereum. Hier kan je denken aan technieken die het makkelijker maken om op te kunnen schalen en Proof of Stake.

De voordelen van Proof of Stake zijn dat er geen doelloze berekeningen meer hoeven worden uitgevoerd om een block aan te maken. Dit voorkomt een hoop verspilling van energie en zorgt er voor dat een cryptomunt veel kosten efficiënter gaat worden.

Maar zodra je hebt besloten om te investeren in altcoins is natuurlijk de hamvraag: Welke coin moet je hebben? Dit is zeker niet eenvoudig laten we dat voorop stellen. De markt van cryptomunten is zeer beweeglijk en dus onvoorspelbaar. Desondanks zijn er wat indicatoren en tips die je kunnen helpen om de juiste coins te kiezen!

Koers, marktkapitalisatie en beschikbare cryptomunten

Allereerst is de historische koers van een coin erg belangrijk voor het moment dat je besluit om in te stappen. Als de waarde de afgelopen week met 250% is gestegen, dan is het aannemelijk dat er ook weer een (kleine) correctie zal plaatsvinden en dus kan je misschien beter even wachten met investeren.

Echter, hoeft de korte termijn historie niet altijd iets te zeggen over de waarde van een coin op de lange termijn, maar het is wel van essentieel belang voor het moment van aankoop. Dit kan je namelijk een hoop extra coins opleveren voor hetzelfde inleg bedrag.

Buiten de koers is marktkapitalisatie (de cryptocurrency waarde van een bedrijf) en de hoeveelheid beschikbare munten van belang. Het is handig als je weet dat van veel munten er maar een beperkt aantal zijn. Dit is ook goed, want het creëet schaarste

beweeglijke markt cryptocurrency
Lees ook: beweeglijke markt met veel mogelijkheden (cryptocurrency)

Als we bijvoorbeeld de marktkapitalisatie van Bitcoin vergelijken met die van Ripple. De marktwaarde van Bitcoin is ongeveer 6 keer zo groot als die van Ripple. Bitcoin heeft een maximum aantal coins van 21 miljoen, waarvan nu 17,5 miljoen in omloop zijn. Ripple daarentegen heeft een maximum aantal coins van 100 miljard, waarvan er nu circa 40% in omloop zijn.

Stel dat er naar verhouding net zo veel Ripples als Bitcoins in omloop zouden zijn, dan ze de marktwaarde van Ripple meer dan 2 keer zo hoog moeten zijn. We gaan er vanuit dat de Bitcoin vooralsnog de populairste cryptomunt blijft, dus daardoor is het niet logisch als de koers van Ripple snel vele malen zal verveelvoudigen.

Een ander goed voorbeeld is Litecoin, (tevens gebaseerd op de blockchain-technologie, waar de bitcoin ook op is gebouwd) met een maximum van 84 miljoen coins waarvan er momenteel 60 miljoen in omloop zijn. Met een marktwaarde van circa 3 miljard lijkt hier dus nog meer groeipotentie in te zitten.

Misschien vind je dit ook interessant: Crypto Parels. In dit portfolio worden de 40 cryptomunten met de meeste potentie gepresenteerd. Dit zijn munten die nog erg klein zijn en waar maar weinig mensen van weten dat ze bestaan. 

Controleer de whitepaper en het team achter de cryptomunt

Een whitepaper is een document dat beschrijft hoe overheidsbeleid, een technologie, en/of product een specifiek probleem oplost. Witboeken worden gebruikt om de lezer van objectieve relevante informatie te voorzien die wordt gebruikt voor het nemen van een beslissing.

In de whitepaper vindt je het complete plan van een cryptomunt uitgelegd. Hoe werk de coin? Welk probleem lost het op en hoe wordt het gebruik van de coin gezien? Van vrijwel elke coin is het whitepaper wel te vinden op het internet.

Je hoeft niet van a tot z de geschiedenis of het verloop van de koers uit je hoofd te kennen, maar in grote lijnen is het wel belangrijk dat je weet waar je in investeert. Dat je begrijpt wat de coin inhoudt en dat je achter je plan staat.

Ben je van mening dat een coin een ‘probleem’ verhelpt dat helemaal geen probleem is, dan moet je je sterk afvragen of dit wel de coin is waar jij geld in wilt steken.

Verder geldt zoals altijd: wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Als voorbeeld nemen we Bitconnect (BCC) welke een gemiddeld rentepercentage beloofd van ongeveer 1% per dag.

Dit is verre van realistisch en zal niet houdbaar zijn op de lange termijn. Het heeft dan ook veel weg van een piramidespel, dan een waardevolle cryptomunt, dus wees hier voorzichtig mee.

Bitconnect is namelijk een online systeem, gebouwd op de belofte dat hun software, een mysterieuze trading bot, slim speculeert in bitcoins. Deelnemers in Bitconnect kopen eerst bitcoins, ruilen die in voor Bitconnect munten en ‘lenen’ dat geld weer aan de trading bot, voor een ‘zogenaamde’ gegarandeerde rente van 1% per dag.

Let daarnaast op het team achter de cryptomunt. Het team vindt je vaak in de whitepaper op de website van de coin. Waar bestaat het team uit? Zitten er mensen in met veel ervaring? Hebben ze ervaring met andere cryptomunten, en zo ja welke? Vergeet niet om een paar teamleden te Googelen en eventueel hun LinkedIn pagina te bekijken.

De lange termijn planning

De lange termijn planning van een coin is kortgezegd de ‘roadmap’ Deze is heel belangrijk! De roadmap vindt je in veel gevallen op de website van de desbetreffende coin. Hier staan op zijn minst enkele prestaties in.

Aan de hand van deze prestaties (mijlpalen) zou je een goede inschatting kunnen maken van wanneer de waarde zou kunnen stijgen. Als voorbeeld pakken we de token ‘Aeternity’, die nog op het Ethereum netwerk draait.

De AE-token die nog op het Ethereum blockchain draait wordt omgezet in een coin op een eigen Aeternity blockchain, wat vele voordelen biedt.


‘Aeternity is een compleet nieuwe blockchaintechnologie waarbij meer komt kijken dan bij Ethereum. Aeternity is opgezet om een functioneel en schaalbaar platform te zijn dat door duizenden mensen tegelijkertijd gebruikt kan worden’.

Je zou op een mogelijke koersstijging kunnen anticiperen door ruim voor die lancering AE’s aan te schaffen. Ook als je naar de roadmap kijkt zie je dat er veel ontwikkelingen gaande zijn, en meestal is dat een positief teken!

Voordat een cryptomunt op een handelsplatform komt

Als een cryptomunt op een handelsplatform komt, dan leidt dit bijna altijd tot een flinke koersstijging. Dit kan je vanuit twee kanten bekijken. Aan de ene kant besluiten exchanges zorgvuldig wanneer ze een coin toevoegen, dus het is een bevestiging wanneer een coin potentie heeft.

Aan de andere kant neemt door de toevoeging van de coin op het platform het handelsvolume toe. Het biedt gebruikers van die exchange de mogelijkheid de coin nu ook te kopen, met een verdere stijging qua populariteit en met een koersstijging als gevolg.

Tip: kies bij voorkeur een coin die nog niet op veel populaire exchanges is te verkrijgen (zoals Binance, Bittrex of Litebit), maar waar wel het nieuws speculeert dat dit op ‘korte’ termijn gaat gebeuren.

investeren in crypto's

Lees ook: Waar moet ik op letten voordat ik ga investeren in crypto’s >>

Volg officiële social media kanalen

Hoe kom je er dan achter wanneer een exchange plannen heeft om een specifieke coin toe te voegen? Een handige manier hiervoor is om de officiële social media kanalen van een coin te volgen, zoals het Twitter account en in sommige gevallen ook Facebook of LinkedIn. Maar als je de grote massa echt voor wilt blijven, dan zal jet het nog een stapje hoger moeten zoeken in media als Reddit en Fora.

Misschien ook interessant om mee te beginnen: bitcointalk.org, het grootste forum op het internet, gerelateerd aan alles wat met cryptocurrency te maken heeft. Als je googelt op informatie over een coin, dan kom je vaak bij de grote bron van informatie uit. Ontwikkelaars praten zelf ook vaak mee in topics, wat het heel interessant maakt.

Een andere bron aan inspiratie (en natuurlijk informatie) is Reddit. Op dit kanaal kan je je abonneren, zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws en updates. De homepage kan nogal druk en onoverzichtelijk over komen, maar kijk hier doorheen en gebruik de zoekbalk bovenin om interessante informatie te vinden.

Dan hebben we ook nog Telegram, een app die je kunt downloaden op je mobiel. Deze app vind je in de Google Play Store of in de App Store (iPhone). Het verschilt niet veel van WhatsApp, maar het grote verschil is dat je op Telegram kunt abonneren op bepaalde chatgroepen die gerelateerd zijn aan de coin waar jij in geïnteresseerd bent.

Het kan zelfs al interessant zijn om alleen maar groepen te volgen, zonder dat je hierin zelf actief deelneemt. Ook zijn er groepen die beheerd worden door bots en automatisch nieuws over een specifieke coin posten. Denk hier aan bijvoorbeeld Dash News.

Investeer niet meer dan je bereid bent te verliezen

Dat de koersen enorm kunnen stijgen en dalen hebben we allemaal aan den lijve ondervonden. Kijk bijvoorbeeld naar Ethereum en Dash in 2017. Maar om juist die coin te vinden die tientallen keren over de kop gaat, dat is nog niet zo makkelijk. Wees je er altijd van bewust dat je je geïnvesteerde geld ook (gedeeltelijk) kwijt kunt raken.

Investeer daarom niet meer dan je bereid bent te verliezen. En bovendien, ben je bewust van de risico’s en hoe je hier op in kunt spelen. Ga nooit all-in op één cryptomunt, maar stel een portfolio samen met meerdere coins.

En bovenal, ben je bewust van de risico’s en hoe je deze kunt verkleinen! Wij raden aan om niet all-in te gaan in één digitale munt, maar om een portfolio samen te stellen met meerdere coins. Een goede spreiding is de beste strategie om je risico’s te beperken.

Hoe investeer je in een cryptomunt?

Willen investeren is één ding, maar het ook echt doen is een tweede. Het kopen van Bitcoin en altcoins is mogelijk via diverse betrouwbare partijen. Wanneer je wilt investeren in meerdere cryptocurrencies dan is Litebit zeker een aanrader.

Zij bieden namelijk meer dan 50 van de bekendste coins aan waardoor je handig alles op één platform kunt kopen en verkopen. Daarnaast bieden ze voor het grootste gedeelte van hun portfolio Wallets aan, zodat je aangekochte cryptomunten makkelijk en veilig worden opgeslagen.

Cryptocurrency-Masterclass
begin-met-cryptocurrency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *