Op de beurs gaat het aanzienlijk beter dan met de spaarrentes. Dus dan lijkt de stap voor beginners om te gaan beleggen snel gemaakt. Maar ja, hoe pak je dit aan?

Allereerst even een voorbeeldje van de waarde van je investering als je 25 jaar geleden was begonnen met sparen of wanneer je je geld had belegd.

Begin jaren 90 kreeg je nog een hoge rente van soms meer dan 8 procent. Maar daarna daalde de spaarrente al snel naar 2 à 3 procent eind jaren 90, en zelfs minder dan 1 procent nu. Gemiddeld had je in die periode van 25 jaar een rente ontvangen van zo’n 3 procent.

Waarde spaargeld

Stel dat je begin januari 1993 was begonnen met sparen en elke maand €25 (omgerekend is dat zo’n 55 gulden) had gespaard, wat was je spaargeld dan nu waard geweest?

  • Na 5 jaar: €1.620
  • 10 jaar: €3.510
  • 15 jaar: €5.715
  • 20 jaar: €8.275
  • 25 jaar: €11.270

Je inleg in de gehele periode bedroeg €7.500, namelijk €25,- iedere maand, 25 jaar lang. Dit lijkt misschien een mooi rendement, maar onthoud ook dat de koopkracht van je spaargeld als gevolg van de inflatie veel minder is geworden. De inflatie bedroeg sinds 1993 gemiddeld 2,5% per jaar, zodat die €25,- (of omgerekend 55 gulden) uit dat jaar maar iets meer dan €14 waard is.

Waarde belegging

Wat als je dat geld in diezelfde periode in Nederlandse aandelen had gestoken. 25 jaar lang een maandelijkse inleg van €25,-. Welk bedrag zou je dan op je beleggingsrekening hebben staan?

  • Na 5 jaar: €1.920
  • 10 jaar: €4.985
  • 15 jaar: €9.875
  • 20 jaar: €17.680
  • 25 jaar: €30.130

Het uiteindelijke rendement ligt iets lager. Bij deze berekening is de inflatie namelijk niet mee gerekend en de kosten die je als belegger aan de bank afdraagt voor het beheren van je portefeuille is buiten beschouwing gebleven. Echter, kan je die kosten tegenwoordig beperken tot zo’n 0,5%, waar dat vroeger minimaal 2% was. Het rendement bij beleggen is dus een stuk aantrekkelijker dan wanneer je alleen je geld op een spaarrekening zou zetten.

Gemiddelde rente sparen in een periode van 25 jaar: kleine 3%
Gemiddelde rendement van beleggen: zo’n 10%

Lees ook: beleggen in aandelen, de voor- en nadelen >>

Oké nu je dit weet, gaan we terug naar de basis. Jij wilt voor het eerst gaan beleggen of ETF Beleggen? Waar moet je dan allemaal rekening mee houden en hoe maak je de juiste verantwoorde keuzes? Hieronder geven we je enkele tips die je toe kunt passen om succesvol te kunnen beleggen.

Beleggen kan je namelijk zo moeilijk (of makkelijk) maken als je zelf wilt. Je kunt je vanzelfsprekend richten op ingewikkelde en risicovolle producten, zoals warrants, futures en turbo’s, maar je kunt het ook simpel houden. Als je net begint als belegger, dan is het handig als je een stok achter de deur hebt. Dus gebruik deze tips wanneer je serieus aan de slag wilt met beleggen.

7 tips voor beginnende beleggers

beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners tip 1: beleg alleen met geld dat je kunt missen

Net als in het dagelijkse leven kan het met beleggingen soms anders uitpakken dan je op voorhand dacht. Misschien heb je het geld volgende maand of met een jaar wel nodig voor een reparatie aan je auto, een nieuwe droger of spaar je voor een vakantie. Als je belegt met al het geld dat je voor dit soort uitgaven op zij zet, dan loop je het risico dat je straks in natte kleding loopt of in je achtertuin moet kamperen. Beleg dus alleen met geld dat je écht kunt missen!

Beleggen voor beginners tip 2: focus op de lange termijn

Aangezien je te maken kunt krijgen met tegenvallers, heb je tijd nodig om dit te herstellen. Des te korter de termijn, des te kleiner de kans dat dit lukt. Dit houdt in dat als je beleggingshorizon maar vrij kort is, je meer risico zou moeten nemen om een bepaald rendement in die periode te behalen.

‘Een beleggingshorizon is de periode waarin het beschikbare vermogen belegd kan worden en niet aangewend hoeft te worden voor andere zaken. De beleggingshorizon verschilt dus per persoon en per belegging’.

Wanneer je langer vooruit kijkt, dan kun je ook een groter deel van je geld in risicovollere beleggingen, zoals aandelen stoppen. Een gevolg van denken op de lange termijn is dat je waarschijnlijk minder risico wil nemen.
Succesvolle en defensieve bedrijven die al enkele jaren bestaan zijn dan ook de meest voor de hand liggende keuze voor lange termijn beleggers.

Beleggen voor beginners tip 3: breng spreiding aan

Als je al je geld inzet op één paard, dan ben je wel heel afhankelijk van de prestaties hiervan. Misschien heb je wel inderdaad net een fantastisch aandeel te pakken, dat een hoger rendement behaald dan alles andere, maar ook al heb je uitgebreid onderzoek gedaan naar het bedrijf en de koers, er kan altijd iets onverwachts gebeuren waar je geen invloed op hebt (handelsbelemmeringen, derde wereldoorlog, etc.).

Een goed praktijk voorbeeld is het dieselschandaal van Volkswagen, waarin ze illegale software in dieselvoertuigen deden, zodat ze bij de laboratoriumtests schoner leken dan ze in werkelijk waren op de openbare weg. Dit heeft geleidt tot een daling van de operationele winst en tot een flinke koersdaling.

Spreiding van je beleggingen is dus nodig om het risico van je portefeuille te verminderen, maar ook om deze af te stemmen op de tijd die je ter beschikking hebt. Een effectenportefeuille van twaalf tot twintig aandelen uit verschillende sectoren heeft een veel lager risico dan een belegging in één of enkele aandelen, terwijl het verwachte rendement ongeveer gelijk is.

Beleggen voor beginners tip 4: houd je kosten in de gaten

Elke keer dat je aandelen koop of verkoopt kost dat geld. Dat geld kun je dus niet meer investeren en je mist al die jaren dat je belegt ook nog eens het rendement op die euro’s die je niet hebt kunnen beleggen. De kosten per bank of broker kunnen fors verschillen. Houd dus goed je kosten in de gaten!

Het gemiddelde rendement op aandelen lag in de afgelopen 115 jaar op 5 procent. Als je dan bij de ene bank 1% meer kosten betaalt dan bij de andere (elk jaar weer), dan kan dit flink oplopen wanneer je alles bij elkaar optelt.

Beleggen voor beginners tip 5: investeer alleen in bedrijven die je begrijpt

Er zijn wel duizenden bedrijven, ook AEX bedrijven, waar je in kunt investeren. Sommige verkopen drank, terwijl andere verfijnde technologieën verkopen. Een succesvolle belegger weet dat hij niet alle bedrijven even goed begrijpt en dat sommige modellen nu eenmaal te ingewikkeld zijn.

Ga daarom op zoek naar voor jou makkelijk te begrijpen bedrijven met stabiele bedrijfsresultaten. Investeer alleen in een bedrijf als je begrijpt waar het zich mee bezig houdt. Dit kan uiteenlopen van ondernemingen met eenvoudige franchise formules of simpele producten.

Investeren in iets waar je totaal geen verstand van hebt is speculeren. Warren Buffet, een van de meest bekende en succesvolste beleggers aller tijden, is ook voorstander van de strategie dat je alleen investeert in bedrijven waarvan je weet wat ze doen en waar ze naar toe willen.

7 tips voor beginnende beleggers

Beleggen voor beginners tip 6: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo

Als je wordt benaderd met een fantastisch beleggingsvoorstel dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Zo alarmeert ​toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) regelmatig voor dubieuze verkopers. Blijf reëel in wat mogelijk is en laat je niet misleiden door mensen of producten die gouden bergen beloven.

Beleggen voor beginners tip 7: beleg structureel een vast bedrag

Door vaste periodes aan te houden beleg je structureel op een bepaald moment met een vast bedrag. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je belegt, bijvoorbeeld per maand, half jaar of per jaar, en hoe hoog de inleg is.

‘Bedenk dat goede rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst!’

Houdt deze momenten ook aan voor dat vaste bedrag (of de beurs nou stijgt of daalt), want hierdoor krijg je een gemiddelde koopkoers en ben je minder gevoelig voor eventuele koersschommelingen op de beurs. Je koopt automatisch veel als de koersen laag zijn en weinig als de koersen hoog zijn. Op die manier spreid je je risico’s en blijf je flexibel. Als het je uitkomt beleg je een keer iets meer of juist wat minder.

Misschien vind je dit ook interessant: verantwoord beleggen: tips die je kunnen helpen om veilig(er) te beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *