Als je de meeste ondernemers vraagt waarom ze ondernemer zijn geworden, dan geeft 95% als antwoord: vrijheid. Geen baas boven je, zelf je tijd in delen, niet afhankelijk zijn van anderen en zelf bepalen hoe je je dag in deelt.

Voor velen is het opzetten van een eigen bedrijf een droom. Toch zijn het maar weinig die uiteindelijk de stap nemen naar ondernemerschap. Er zijn genoeg redenen om het niet te doen, toch?

Onzekerheid, geen vast inkomen, weinig tijd, net geld geïnvesteerd in het huis of een nieuwe auto, etcetera. Wat daarnaast ook een veelgehoorde reden is: ik heb geen geld om te investeren. Maar, dit is geen excuus, want een eigen bedrijf opzetten zonder starkapitaal is mogelijk.

Hoe? In dit artikel krijg je acht praktische tips over hoe je kunt beginnen zonder budget.

begin niet fulltime, maar start parttime

Wanneer je een business wilt opzetten is het verleidelijk om geld te lenen om te investeren of om je baan op te zeggen om je volledig te kunnen focussen op je eigen bedrijf. Doe dit niet!

Zet bij voorkeur elke maand een bedrag opzij. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt om te starten en verdeel dit over het aantal maanden dat je geld kunt missen. Sparen is altijd beter dan lenen. Lenen kost geld, maar dit kan later nog als je een lopende business hebt.

Je hebt altijd geld nodig om van te leven en aangezien je niet vanaf dag 1 al financieel onafhankelijk bent, zal je toch een inkomen nodig hebben om van te leven. Zet dus elke maand een bedrag op zij wat je kunt missen om later te investeren in producten, marketing of een website/webshop.

Noteer het bedrag dat je maandelijks wilt verdienen met je eigen bedrijf voordat je je baan op zegt. Zorg dat je niet in de verleiding komt om eerder te stoppen als je een goede periode hebt. Want als de resultaten daarna ineens tegenvallen, dan wordt het alleen maar moeilijker. Start parttime, en wanneer je je doelbedrag hebt behaald kan je ‘next level’ gaan.

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: ga netwerken

Ze zeggen niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Praat met mensen die je verder kunnen helpen of ervaring hebben in de branche waarin je actief wilt zijn. Lees boeken, volg trainingen en blijf jezelf ontwikkelen.

Zorg dat je duidelijk op papier hebt wat je wilt. Je zult niet na een week je doel al hebben bereikt. Ondernemen is ook fouten maken, ervan leren, vallen en weer opstaan. Daar heb je geen geld voor nodig, maar wel een flinke portie doorzettingsvermogen.

Het voordeel van met mensen praten in je omgeving, oftewel netwerken, is dat deze personen straks als ambassadeurs dienen voor jou. Helemaal gratis, omdat ze het jou gunnen. Ga eens ontbijten of lunchen met een groep ondernemers of sluit je aan bij een fitness groep voor ondernemers. Wanneer je hier continuïteit in krijgt, dan zal je merken dat je daar veel voordeel uit kunt halen.

Vergeet in het netwerk je familie en vrienden niet. Zij zijn misschien geen ondernemer, maar kunnen je later misschien helpen. Daarnaast kennen zij weer andere mensen die jij niet kent en zijn zij straks je ambassadeur. Én met netwerken bedoel ik niet mensen ’toevoegen’ op LinkedIn. Bel mensen op, spreek af en toon interesse in andere mensen. Die investering kost geen geld, maar kan je wel veel moois opleveren.

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: doe marktonderzoek

Voordat je begint: doe research. Schreeuw niet gelijk van de daken dat je een webshop wilt beginnen, want ondanks dat er veel werk bij komt kijken, zijn hier ook kosten aan verbonden. Afhankelijk van je wensen kan dit oplopen tot zo’n tienduizend euro, dus verkijk je hier niet op.

Stel een duidelijk plan op. Zoek via internet naar je belangrijkste concurrenten en kijk hoe actief ze zijn op social media. Wat doen zij goed? Wat doen zij niet goed? En waar ben jij beter in dan je concurrentie? Maak daarnaast gebruik van de ‘zoekwoordplanner’ in Google om te achterhalen hoeveel zoekvolume er is naar woorden waar jij op gevonden wilt worden. Focus je op de ‘organische’ (gratis) zoekresultaten in Google en start niet gelijk met betaalde advertenties.

Heb je de ambities om een eigen webshop te beginnen, maar vind je de stap te groot? Begin dan eerst eens met verkopen via Marktplaats of Ebay. Dit is een goede manier om te kijken of er voldoende vraag is naar je producten.

Gaat de verkoop goed, dan kan je daarna de stap maken naar een eigen webshop. Verkoop je amper wat? Dan is het misschien niet zo verstandig om geld te investeren in een webshop. Het voordeel van verkoopkanalen als Marktplaats en Ebay is dat je in de meeste categorieën gratis een advertentie kunt plaatsen.

Een online business runnen zonder eigen webshop? Bekijk hier hoe je kunt verkopen via de grootste e-commerce gigant van Nederland en België.

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: denk in mogelijkheden

Wanneer je producten wilt verkopen, dan zijn er meer mogelijkheden dan alleen een webshop. Wat dacht je bijvoorbeeld van affiliate marketing of dropshipping? Op deze manier kan je een eigen website/webshop inrichten.

Voordeel is dat je kunt verkopen zonder eigen product, voorraad of klantenservice. Nadeel is dat de winstmarges lager zijn. Je verdient namelijk commissie over elke verkoop die je doet. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen bepaal jij zelf, maar om mee te beginnen zijn dit zeer interessante verdienmodellen.

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: maak een ondernemingsplan

Maak een ondernemingsplan. Op ikgastarten.nl staan veel tips en inspiratie voor startende ondernemers. Ook kan je diverse checlists en voorbeeld ondernemingsplannen downloaden. Is je plan klaar? Mooi, laat het kritisch beoordelen door vrienden of familie en haal je voordeel hieruit.

De meeste ondernemers zijn een beetje eigenwijs, en dat is een goede eigenschap aangezien je nogal wat beslissingen maakt. Maar, sta wel open voor de mening en feedback van iemand anders. Bekijk het positief, ook al heb je het gevoel dat iemand je bekritiseerd.

Bedenk waar je goed in bent en wat je kunt verbeteren. Volg een cursus, lees boeken, kijk ondernemersprogramma’s zoals ‘Shark Tank’ (echt een aanrader) en doe kennis op via het internet. Gratis en voor niks!

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: act poor

Ken je de uitdrukking: ‘rich people act broke, poor people act rich’. Ga zeker in het begin geen onnodige uitgaven doen, zoals een fancy kantoor of een dikke auto. Werken kan vanuit huis (of internet café), zeker met een online business. Ga je producten inkopen? Sla ze dan thuis op en maak wat ruimte voor opslag voordat je een loods of box gaat afhuren.

Groeit je business? Top, dan kan je altijd nog kantoorruimte huren of een duurdere auto nemen. Btw is een auto wel een van de slechtste investeringen. Zodra je de garage uit rijdt (nieuw of occasion) kan je al een flink bedrag afschrijven dat je kwijt bent. Ook al ben je een liefhebber van auto’s stop niet al je zuurverdiende geld in een auto, maar herinvesteer het bij voorkeur weer in je business. Een nieuwe auto is leuk op de korte termijn. Een business is voor de lange termijn!

Ik begrijp dat als je representatief wilt overkomen je niet met een oldtimer naar klanten toe gaat, maar investeer zeker niet al je geld in een nieuwe auto. Qua kantoorartikelen, kijk wat je eventueel kunt lenen of voordelig kunt kopen, zoals een nieuwe printer, bureaustoel, bepaalde software. Er is altijd wel iemand uit je netwerk die je daarmee kan helpen.

Eigen bedrijf opzetten zonder startkapitaal: neem ‘nog’ geen personeel aan

Doe zoveel mogelijk zelf. Goh, logisch toch als je voor jezelf begint? Nou, sommige ondernemers maken de fout door in een te vroeg stadium personeel aan te nemen. Heb je de ambities om te groeien (en ja die heb je ongetwijfeld), dan kom je vroeg of laat in de positie dat je gaat nadenken over personeel, maar stel dit zo lang mogelijk uit.

Vaak kan je prima uitbesteden of samen met anderen een klus doen. Het aannemen van werknemers maakt je minder flexibel en het is een grote kostenpost.

Uiteraard is iemand inhuren of werk uitbesteden per saldo vaak duurder dan iemand aannemen, maar het voordeel is dat je er makkelijker weer vanaf komt zodra de samenwerking toch niet helemaal vlekkeloos verloopt. Plus wanneer je een freelancer voor je laat werken, dan verdien je er toch ook aan? Zorg er wel voor dat je zakelijke partner beter is dan jou in een bepaald vak, zodat het ook echt waarde toevoegd.

Hard(er) werken

Wanneer je weinig tot geen startkapitaal hebt en je wilt wel groeien, want kan je dan doen? Juist, hard(er) werken om je doelen te bereiken. Harder dan je concurrenten in ieder geval. Zorg ook dat je geld spaart en opzij zet om weer te herinvesteren in je bedrijf. Dan maar een keer niet naar een feestje of verjaardag.

De prioriteit ligt bij je bedrijf, dus dan zal je minder geld moeten uitgeven aan niet relevante zaken. Dat kan wel eens vervelend zijn, maar eh, je bent toch ook gemotiveerd? Ga er dan voor! Bedenk dat niet geld, maar tijd je sterkste punt is. Wat jij uiteindelijk met je tijd doet en met wie je tijd doorbrengt, maakt het verschil. Besteed die tijd dus goed en effectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *