Smart contracts, letterlijk vertaald ook wel slimme contracten. Een term die je misschien vaker hebt gehoord, maar wat betekent het nou precies? In dit artikel leer je wat smart contracts zijn en hoe ze het in zijn werking gaat.

Wat zijn smart contracts?

Een smart contract is een ontwikkeld programma waar de afspraken in computercode van zijn vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier een andere partij voor nodig is. Deze afspraken kun je inzien, maar zijn onmogelijk om aan te passen.

Smart contracts zijn bedoeld om een betere, digitale beveiliging te verlenen dan ‘gebruikelijke’ contracten. Met smart contract kan je ook kosten besparen, want in feite ben je geen notaris meer nodig. Diverse crypto’s maken hier gebruik van als basis voor hun concept en op de meeste blockchains kan je ook smart contracts programmeren.

Een smart contract is dus geen contract op papier waar je onder je handtekening zet, zoals we traditioneel gewend zijn. Het is een volledig digitaal contract, bestaande uit computercode, dat door een programmeur wordt geprogrammeerd.

Hier staat alle informatie in van het contract, zoals de personen voor wie het contract geldt, wanneer het contract dient te worden uitgevoerd, wanneer de afspraken zijn vastgelegd, etc.

Samenvattend zijn smart contracts:

 • volledig digitaal
 • geprogrammeerd op de blockchain
 • bestaan uit computercode
 • onmogelijk om nog te veranderen (worden automatisch uitgevoerd)

Wat is er mogelijk met een smart contract?

Wanneer alle partijen, die een overeenkomst hebben door middel van een smart contract, hun verplichtingen nakomen, weet het smart contract welke actie dient te worden uitgevoerd.

Bijvoorbeeld geld vrijgeven aan een verkoper zodra de koper de levering heeft bevestigd. Ook is het mogelijk om in het smart contract op te nemen dat geld automatisch wordt vrijgegeven door de zending via het tracking nummer.

Wil je nog meer zekerheid? Je zou zelfs kunnen denken aan een soort borg die beide partijen aan elkaar overmaken. Deze wordt ingehouden om ervoor te zorgen dat de afspraak volgens de regels loopt, anders verliest de ‘valse’ partij zijn borg.

Een simpel voorbeeld

Een goed goed voorbeeld waar een smart contract ideaal voor is, is voor het plaatsen van een weddenschap. Stel twee personen zijn fan van kickboksen. Peter is fan van Rico Verhoeven, en Jasper is Badr Hari fan. Het gevecht staat gepland en ze willen een weddenschap aangaan. Peter zet €20 op Rico en Jasper €20 op Badr.

Wanneer Rico wint betaald Jasper €20 aan Peter en wanneer Badr wint betaald Peter €20 aan Jasper. Zonder een smart contract maak je de weddenschap op basis van vertrouwen en ga je er vanuit dat de ander gewoon netjes betaald als hij of zij de weddenschap heeft verloren.

Jasper twijfelt echter of Peter wel betaald, omdat in het verleden wel eens is gebleken dat Peter slecht tegen zijn verlies kan als het in zijn ogen onterecht is verlopen. Door middel van een smart contract hoef je hier niet aan te twijfelen, want alles wordt geprogrammeerd en vastgelegd.

De oplossing

Er wordt nu een contract op gesteld met de volgende instructies: beide betalen €20 aan het contract (in cryptocurrency) en stellen het contract zo op dat Peter €40 van het slimme contract krijgt als Rico wint en Jasper €40 krijgt als Badr wint.

Als er wordt voldaan aan de voorwaarden van het contract, wordt het contract automatisch uitgevoerd en kan door alle (blockchain) gebruikers worden gecontroleerd of het contract klopt. Daarna kan het niet meer worden aangepast, dus wanneer de winnaar bekend is zal het contract automatisch ingaan en krijgt hij of zij die wint het geld uitgekeerd.

Er hoeft geen derde partij bij te zijn, zoals een bookmaker. Peter en Jasper hebben online een contract opgesteld dat automatisch wordt uitgevoerd. Het geld (provisie) dat normaal naar de bookmaker zou gaan, blijft nu onder de gebruikers.

gratis bitcoin training
Geld verdienen met Crypto? Meld je aan voor de GRATIS online Bitcoin training >>

Het bovengenoemde voorbeeld is niet het enige scenario waarvoor smart contract kunnen worden gebruikt. Slimme contacten kunnen voor elk type transactie worden gebruikt (niet eens alleen financieel). De mogelijkheden zijn oneindig.

Ze worden al gebruikt voor financiële transacties, verzekeringen, juridische processen en zelfs voor ICO’s (Innitial Coin Offerings). Industrieën waar smart contracts tegenwoordig al worden toegepast of kunnen worden toegepast:

 • Gezondheidsindustrie
 • Overheden
 • Verzekeringsbedrijven
 • Bedrijfsmanagement

Voor- en nadelen van smart contracts

Smart contracts brengen een aantal voor- en nadelen met zich mee. Een van de belangrijkste voordelen is dat je zekerheid hebt dat je betaald krijgt. Online is namelijk het contract opgesteld en deze is niet aanpasbaar.

Ze zouden er in theorie voor kunnen kiezen om zelf een contract op te stellen, maar er zijn niet veel mensen die zo’n weddenschap met elkaar aangaan.

Voordelen

 • Niemand kan het contract aanpassen
  Op de blockchain staat het smart contract. De blockchain is een gedeeld netwerk. Het wordt automatisch gecontroleerd door alle apparaten die er mee zijn verbonden. Deze apparaten beschikken daardoor allemaal over een kopie van de blockchain. Niemand die het contract hierdoor kan aanpassen.

 • Binnen enkele seconden uitvoerbaar
  Smart contracts zijn geautomatiseerd. Enkele handelingen kosten normaal veel papierwerk, maar door een smart contract kan dit binnen enkele seconde worden uitgevoerd. Dit scheelt veel tijd.

 • Back-up mogelijkheden
  Omdat iedereen over een kopie van de blockchain beschikt, kan je het contract onmogelijk verliezen.

 • Geen last van menselijke fouten
  Smart contracts worden door machines uitgevoerd. Hierdoor heb je nauwelijks last van menselijke fouten

 • Vrijwel onmogelijk om te hacken
  Beveiliging verloopt via de beste cryptografie waar de wereld op dit moment over beschikt.

 • Geen tussenkomst van een bank, advocaat of notaris
  Een overeenkomst ga je zelf aan. Er is geen bank, advocaat, makelaar of ander tussenpersoon die zich bemoeit met het contract. Deze personen kunnen het contract dus ook niet in hun voordeel manipuleren.

 • Geldbesparend
  Smart contracts zijn goedkoper dan traditionele contracten. Dit komt met name doordat er geen tussenpartijen meer nodig zijn, zoals een notaris of advocaat die je normaal gesproken betaald.

Nadelen

Uiteraard kleven er ook nadelen aan smart contracts. De belangrijkste nadelen vind je hieronder:

 • Aanpassen van het contract is niet mogelijk
  Hoewel dit ook een voordeel is, kan het ook als nadeel worden gezien. Stel dat je een contract hebt gesloten, maar je wilt deze aanpassen, dan is dit niet zo 1,2,3 gebeurd. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om dit gezamenlijk op te lossen, maar hier zal niet iedereen bij gebaat zijn.

 • Het opstellen van een smart contract kan in de toekomst veel geld gaan kosten
  Vooral de vraag naar programmeurs zal flink stijgen. Dit kan er toe leiden dat ze nog duurder worden en het opstellen van een smart contract dus heel veel gaat kosten. Op deze manier worden ze immers betaald voor hun waarde die ze leveren en niet per uur.

 • De code dient overal rekening mee te houden
  In een ‘normaal’ contract op papier worden alle voorwaarden opgenomen. Dit is een heel juridisch aspect, dus in programmeertaal gaat dit nog een stapje verder (vergt aardig wat kennis). De code wordt ook nog steeds geschreven door mensen, waardoor de kans aanwezig is dat er een fout in zit.

Wat brengt de toekomst?

Hoe ziet de toekomst van smart contracts er uit? In ieder geval positief! Het kan een zeer grote impact hebben op de samenleving, net als veel andere technologische revoluties. Veel andere industrieën kunnen hierdoor worden beïnvloed, zoals de gezondheidsindustrie en verzekeringsbedrijven.

Smart contracts kunnen er op lange termijn voor zorgen dat tussenpersonen niet meer nodig zijn en dat scheelt heel veel tijd en geld. Nadeel is dat hierdoor wel veel banen overbodig worden. De grootste uitdaging tot nu toe is hoe we juridisch met smart contracts om moeten gaan.

Er zijn nog talloze situaties te bedenken waar we geen oplossing voor hebben en zolang deze niet zijn opgelost, is het wachten op de ‘revolutie’ die smart contracts kunnen veroorzaken.

crypto's
Private keys & public keys – in dit artikel kom je er achter waar beide voor dienen >>

Platformen voor smart contracts

Tegenwoordig zijn er diverse blockchains waar eenvoudig smart contracts op gebouwd kunnen worden. Ethereum is hier het beste voorbeeld van. Programmeurs kunnen betrekkelijk eenvoudig een smart contract programmeren op deze blockchain met de programmeertaal Solidity.

Decentrale apps profiteren zodoende van de voordelen van de Ethereum-blockchain, maar hebben ook te dealen met de nadelen. Omdat Ethereum het meest brede platform is voor smart contracts, zijn hier verreweg de meeste ICO’s op gehouden. Een aantal bekende zijn: ICON, EOS, TRON, OmiseGo en VeChain.

Tot slot

Smart contracts zijn een interessante ontwikkeling. In de toekomst zullen we hier nog meer over horen. De toepassingen zijn eindeloos en daarom zal het vermoedelijk op de achtergrond bij veel processen worden gebruikt.

Het zorgt ervoor dat vertrouwen in tussenpersonen, zoals een bank niet meer nodig is. De smart contracts faciliteren het vertrouwen. Bovendien zal het er ook voor zorgen dat veel processen kunnen worden geautomatiseerd.

Misschien vind je dit ook interessant: investeren in Bitcoin (verstandig of juist niet?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *