Twee veelgehoorde termen in de wereld van cryptocurrency zijn de public en private keys. We spreken van een publieke sleutel en een privé sleutel (letterlijk vertaald). In dit artikel kom je er achter waar beide sleutels voor dienen.

Een wallet zoals we die kennen in het dagelijks leven heeft een IBAN nummer die gekoppeld is aan je naam, oftewel een pinpas. Bij cryptocurrency werkt dit anders. Je wallet bestaat hier uit een public en private key. Om dit goed te kunnen begrijpen leggen we ook uit wat cryptografie betekent in de relatie tot de public keys, private keys en cryptografie.

Cryptografie

Cryptografie noemen we ook wel geheimschrift. Al jarenlang wordt dit gebruikt om informatie te versleutelen. Het is iets wat we dagelijks gebruiken, waardoor we veilig online kunnen handelen. Wanneer je de adresbalk bekijkt op deze pagina dan zie je de ‘https’ en een ‘hangslotsymbool’. Dit slotje is gesloten wat betekent dat de verbinding met de site veilig is.

Deze versleutelde verbinding wordt bereikt door middel van cryptografie met openbare sleutels die alle gegevens versleutelt. Deze versleuteling is belangrijk voor de handel op internet, anders zouden hackers betalingsinformatie kunnen vastleggen als deze op een website wordt ingevuld.

Een van de bekendste voorbeelden van cryptografie is de codeermachine (enigma machine). Hiermee konden berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die daarna weer werden terugvertaald door een identieke machine. De machine werd door de Duitsers in Wereldoorlog II gebruikt om versleutelde berichten te versturen.

Pas toen deze codeermachine gekraakt was werd het mogelijk om deze berichten te lezen en hier actie op te ondernemen. Iedereen kon de berichten van de Duitsers onderscheppen, maar begrepen niet wat er stond omdat het versleuteld was. Alleen met de juiste sleutel kon je het bericht ontcijferen.

Private key (persoonlijke sleutel)

Elke wallet die je aanmaakt heeft één privé sleutel. Deze bestaat uit een serie willekeurige letters en nummers die door een exchange wordt uitgegeven.

Het is de geheime sleutel van je wallet die wordt gebruikt om transacties te keuren en aan te tonen dat jij de eigenaar bent van de wallet. Je kunt de private key zien als het wachtwoord waarmee je bij het saldo kan in je wallet.

Op de private key staan je crypto’s die je vanuit daar kan verzenden en ontvangen. Het is echter niet mogelijk om een privé sleutel te ontcijferen door de encryptie die erachter zit. Daarom is het belangrijk om je private key veilig te bewaren en niet aan anderen door te geven.

Hackers proberen dan ook bij deze sleutels te komen. Beschikken ze eenmaal over je private key? Dan kunnen ze overal ter wereld deze gebruiken om toegang te krijgen tot de wallet en het saldo stelen.

Het is van essentieel belang om je private key goed op te slaan en te bewaren. Wanneer je dit niet doet en om wat voor reden dan ook deze kwijt raakt, dan kan je niet meer bij de cryptocurrency die op de key staan. Zorg er dus voor dat je je private key goed bewaard.

Kortom, je ondertekent de cryptocurrency die je naar anderen verzendt met behulp van een private key. Wanneer iemand toegang zou krijgen tot je private key, dan zouden ze in staat zijn om je cryptocurrencies naar zichzelf te verzenden en die transactie met de private key te verifiëren. Hetzelfde idee wanneer iemand je geld zou stellen.

Voorbeeld van een private key: E1021D79C6D87DC0FB6A5921633389F4453213303SP61F20BD67FC233AA30029

Public key (openbare sleutel)

Buiten een private key heeft een wallet ook een publieke sleutel (public key). Een public key is één van de twee sleutels die gebruikt wordt voor het versleutelen van gegevens. De ene dient voor het vercijferen en de ander voor het ontcijferen van informatie.

De private key wordt gebruikt voor het wiskundig afleiden van de public key. In tegenstelling tot de private key, die volledig geheim moet blijven, is de public key bedoeld om uitgewisseld te worden met degene met wie men wil communiceren. Wanneer de desbetreffende persoon jouw public key heeft, kan hij daar crypto’s naar toe zenden.

De public key is het wallet adres dat je ziet. De public key wordt aangemaakt vanuit de private key. Het is veilig om je public key op het internet te tonen. Feitelijk is dit je rekeningnummer, net zoals een IBAN-nummer.

Het is alleen mogelijk om een public key te genereren vanuit een private key. Het is niet mogelijk om dit andersom voor elkaar te krijgen, want in dat geval zou iemands cryptocurrency gestolen kunnen worden op het moment dat je public key bij anderen bekend is. Het idee hierachter is dat jij met je private key iedere transactie kan versleutelen.

Omdat alleen jij beschikt over die sleutel, weet de ontvanger dat jij het bent. Op die manier kunnen mensen geheel anoniem geld naar elkaar sturen zonder elkaar te kennen of te vertrouwen. Je weet altijd dat het saldo bij de juiste persoon terecht komt door het gebruik van de public- en private keys.

Voorbeeld van een public key: 11GHHa6Q5Jz2dhsNExL567mF43ikXhwF5fKLp

cryptocurrency mining
Wat is mining en hoe werkt het? In dit artikel wordt het uitgelegd >>

(Hardware) Wallet

Wallets slaan je private keys op en maken public keys die op hun beurt betrekking hebben op je public adress voor het ontvangen van geld. In een cryptocurrency wallet kan je al jouw digitale munten opslaan. Met een wallet kan je cryptocurrency ontvangen, bewaren en uitgeven. Bekijk het als de portemonnee die je waarschijnlijk nu ook al gebruikt, maar dan speciaal voor cryptomunten.

Hardware wallets zijn op dit moment de veiligste manier om cryptomunten op te slaan. De beste hardware wallets zijn immers voorzien van extra goede beveiliging, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de munten te stelen. Daarnaast is een hardware wallet een stuk minder gevoelig voor hacks en/of virussen. Dit komt door het feit dat een hardware wallet offline wordt gehouden als er geen transacties gedaan hoeven worden.

Er zijn diverse hardware wallets te koop, maar de meest populaire hardware wallets zijn de ledger Nano S en de Trezor. Heb je voor een relatief klein bedrag aan cryptomunten? Dan hoef je misschien nog niet direct te investeren in een hardware wallet. Echter, zodra de bedragen hoger worden kan het al snel uit om je beveiliging te verbeteren. Een hardware wallet is hier zeker voor geschikt.

Hoe gaat versleuteling in zijn werking?

Kortweg alle transacties op het netwerk worden geregistreerd en transacties worden verzonden en ontvangen naar public adressen. Public adressen zijn verbonden aan de public keys. Ze zijn een hash van de public key.

Om een ​​Bitcoin-transactie vrij te geven of te machtigen, dien je de private key te verstrekken om de tegoeden op de blockchain te ontgrendelen op het opgegeven adres. Het is betrouwbaar om public adressen te delen, omdat het wiskundig gezien niet mogelijk is om de private key hieruit te raden.

Private en public keys in relatie tot traditioneel bankieren

Grote kans dat je fondsen in handen zijn van een bank die registreert hoeveel je hebt uitgegeven, ontvangen of wat je huidige saldo is. In cryptocurrency worden je transacties en saldo op de blockchain geregistreerd zonder dat er een centrale autoriteit bij komt kijken. Dit noemen we met een mooi woord ook wel een gedecentraliseerd netwerk.

Een gedecentraliseerd netwerk is als er wordt gedistribueerd over meerdere machines in plaats van te vertrouwen op één centrale server.

Belangrijk om te onthouden is dat decentralisatie niet alleen voor financiële transacties is, want het kan bijna in elke branche worden gebruikt. Mensen hoeven zich ook niet te identificeren om te communiceren met een gedecentraliseerd systeem. Ze gebruiken simpelweg de private- en public key, waardoor ze anoniem kunnen blijven.

Voor toegang tot je bankrekening gebruik je een pincode. Bij cryptocurrency gebruik je zoals gezegd jouw private key. Je kunt je private key vergelijken met een soort bank pin. Om geld naar je rekening te sturen, gebruik je je rekeningnummer. Als je cypto’s wilt ontvangen, geef je jouw public adres op. Je kunt je public key daarom zien als je bankrekeningnummer.

Meer lezen over investeren in cryptocurrency? Klik dan hier >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *