Wanneer je gaat beleggen is de stop loss order heel belangrijk. Qua stop loss orders kun je kiezen uit de stop loss order (STP), trailing stop order (TRAIL) en stop limiet order (STP LMT).

Hoe je de deze orders precies gebruikt om je verliezen te beperken en winsten te maximaliseren, lees je hier.

Wat is een stop loss order?

Met een stop loss order kun je een bepaalde order automatisch laten uitvoeren. Met de STP kun je een bepaalde waarde aangeven waarop je je verlies wilt nemen. Zodoende hoef je de koersen niet continu in de gaten te houden.

Wanneer de door jou opgegeven stopprijs wordt bereikt, koop of verkoop je de order automatisch tegen de op dat moment geldende marktprijs. De stop loss kan je bij iedere bekende broker gebruiken, zoals bij plus500 of DEGIRO.

Doel van een stop loss order is verliezen beperken en winsten maximaliseren.

Simpel voorbeeld

Stel je opent een positie op het aandeel KPN voor €2,85. Je stelt de stop loss in op €2,70. Die dag zakt de prijs naar €2.55. Omdat je een stop loss had ingesteld op €2,70 heb je je verlies op het aandeel beperkt. De positie is namelijk gesloten op €2,70 waardoor je €0,15 verlies per aandeel bespaart.

Trading Navigator Harm van Wijk
Geld verdienen op de beurs [Trading Navigator Harm van Wijk] REVIEW >>

Voordeel van de stop loss order

Het gebruiken van de stop loss bij je beleggingen kent veel voordelen. Met behulp van de stop loss is het onmogelijk om je gehele portefeuille op het spel te zetten bij het verliezen op één belegging. Je kunt er namelijk voor zorgen dat de positie op een bepaald punt direct wordt gesloten.

Daarnaast kun je de stop loss gebruiken om je winsten veilig te stellen. Dit noemen we ook wel een take profit order. Het principe is gelijk aan die van de stop loss, maar het verschil is simpelweg dat de positie nu automatisch wordt gesloten bij een vooraf bepaalde winst.

Nog een voordeel is dat je deze evengoed kunt inzetten bij het plaatsen van een order. Je kunt dan de waarde instellen op een lager bedrag waarvoor je het aandeel wilt hebben. Als dit bedrag wordt bereikt, koop je automatisch een bepaalde hoeveelheid van het aandeel.

Nadeel van de stop loss order

Het is mogelijk dat de prijs van een aandeel verder door stijgt, maar het kan uiteraard ook gebeuren dat hij verder daalt. Door gebruik te maken van een stop loss beperk je zowel de mogelijke winst als het verlies.  

Trailing stop loss order

Een trailing stop loss order is een order waarbij de stopprijs een van te voren vast bedrag of percentage onder de huidige koers ligt. Wanneer de koers stijgt, dan stijgt de stop loss order mee met het vaste bedrag (of percentage).

Echter, als de koers daalt, daalt de stop loss order niet mee. Door deze optie wordt het maximale verlies beperkt, terwijl de mogelijke winst onbeperkt is. Je stelt bij de trailing stop loss een bepaalde waarde in waarbij de koers automatisch sluit. Deze waarde is niet absoluut maar relatief.

De stop loss beweegt mee wanneer de koers in een gunstige richting beweegt. Wanneer je een positie opent op €15 met een trailing stop op €14 en de koers stijgt vervolgens naar €20, dan beweegt de trailing stop automatisch mee naar €19.

Stop limiet order

De stop limiet order werkt in principe hetzelfde als die van een stop loss order. Het belangrijkste verschil is dat bij het bereiken van de door jou opgegeven stop prijs een limiet order wordt ingelegd als alternatief van een marktorder.

Het voordeel hiervan is dat je geen ‘slechtere prijs‘ betaald dan de door jou opgegeven limietprijs. Het nadeel is dat in enkele situaties de prijs al hoger of lager staat dan de opgegeven limietprijs. Dan is je positie dus niet gesloten en heeft de stop order geen zin gehad.

stop loss order
Lees ook: het verschil tussen call- en put opties >>

Gegarandeerde stop

Er zijn brokers die geen gegarandeerde stop loss aanbieden. Let er dus op dat je broker dit wel aanbiedt. Ook bestaan er brokers waar je extra voor een gegarandeerde stop moet betalen.

Bij een gegarandeerde stop weet je zeker dat de positie bij het genoemde verlies wordt gesloten, ook als de markt ineens extreem daalt. Plus500 is een betrouwbare broker waar je gebruik kunt maken van een gegarandeerde stop loss.

Toepassen in de praktijk

Een stop loss is belangrijk in een goede, winstgevende beleggingsstrategie. Het is aan te raden om bij elke belegging een maximaal verlies in te stellen. Op die manier verklein je de kans klein op te forse verliezen. Kijk ook goed naar de grafieken om een verantwoorde keuze voor je stop loss te maken. 

Lees ook: technische of fundamentele analyse [wat werkt beter]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *