Steeds meer startende ondernemers beginnen met de voordelige logistieke optie dat dropshipping biedt, maar is dat wel een goed idee? Het verdienmodel dropshippen werkt als volgt: de klant bestelt een product bij jouw webshop. Jij stuurt de order door naar je leverancier en de leverancier zorgt vervolgens dat het product bij de klant wordt geleverd.

Als ondernemer vervul je als het ware een bemiddelende rol. Geen voorraad, geen verzending en in sommige gevallen geen klantenservice zijn de populairste voordelen van dit verdienmodel. In dit artikel krijg je 6 risico’s die je moet weten voordat je begint met dropshippen. Zo ben je in staat om betere keuzes te maken.

1. Afhankelijk van de leverancier

Bedrijven die met dropshipping beginnen, hebben als voornaamste reden dat ze op logistiek gebied ontzorgt worden. De meesten beschikken niet over genoeg ruimte om de voorraad op te slaan en dan lijkt het uitbesteden van de voorraad ideaal. Echter, zit er een keerzijde aan. Het creëert ook een situatie waarin je afhankelijk bent van de leverancier.

Stel dat je een webshop hebt met producten van één leverancier en deze stopt er mee? Of de leverancier kan niet snel leveren vanwege een fabriek die tijdelijk dicht moet (vanwege corona bijvoorbeeld)?

Uiteindelijk ben jij eindverantwoordelijk en niet tijdig leveren komt dus op jouw schouders terecht. Wanneer je de klantenservice zelf beheert, dan leveren dit niet hele enthousiaste reacties op. Zelf een voorraad bijhouden zou je in deze situatie een stuk minder stress opleveren.

dropshippen groothandel
Op zoek naar een dropshipping leverancier uit China? Let op!

2. Minder controle

Aansluitend op het vorige punt: minder controle. Dropshipping zorgt er zoals gezegd voor dat je geen logistieke zorgen hebt, maar daartegenover heb je ook beperkt controle. De klant doet zaken met jou en niet met de leverancier, hierdoor ben jij aansprakelijk voor eventuele problemen. Ook heb je niet de mogelijkheid om iets extra’s bij de bestelling te doen.

Tip: bestel eerst een product bij de leverancier om te ervaren hoe het wordt geleverd en of het kwalitatief goed is. Zo kan je ook beter beslissen om wel of niet met een leverancier in zee te gaan. Doe daarnaast geen zaken met leveranciers die slechte reviews hebben. Jij bent verantwoordelijk en uiteindelijk zal dit ten koste gaan van jouw reputatie.

3. Invoerrechten

Betaal je als dropshipper de invoerrechten? Nee, die betaald jouw klant. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor jouw dropship business. In het geval van een Chinese leverancier dien je hier rekening mee te houden. Zaken zoals invoerrechten ziet de klant niet op de website terug. Dit kan je vermelden, maar dit kan klanten ook afschrikken.

De totale kosten die je (extra) betaalt voor je pakketje varieert per pakketje.  Wat belasting betreft, kun je simpelweg 21% rekenen voor elk pakje boven de €22, hier zijn verder geen extra kosten aan verbonden. Invoerrechten zijn de kosten die je bij de douane af moet rekenen.

Bedrag pakketInvoerrechtenBtw
€0 – €2200%
€22 – €150021%
€150+3%21%

Op moment dat de bezorger het pakket aflevert bij de klant en deze weigert de invoerrechten te betalen, dan mag hij of zij de bestelling niet in ontvangst nemen. Dit is niet gunstig voor jou als dropshipper, want dit levert veel negatieve reacties van klanten op.

4. Retouren

Consumenten staan in hun recht om het gekochte product te annuleren binnen 14 dagen na aankoop. Dit heeft de Europese Unie wettelijk vastgelegd. De consument hoeft hiervoor geen reden op te geven. Bovendien dient op grond van de EU-wetgeving de verkoper ten minste 2 jaar garantie te bieden.

Bij dropshipping is het soms ingewikkeld wie er nu aansprakelijk is. Zodra de consument het gekochte artikel wil retourneren, dan moet dan gewoon kunnen. Echter, nemen leveranciers vaak geen retouren aan. Daarom moet je zelf over een ruimte beschikken om retouren te kunnen ontvangen.

Als een consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, moet je als webshop eigenaar het product retour nemen. Dat de leverancier geen producten retour neemt, hoeft geen reden te zijn om de retouren niet te accepteren. Dit zorgt tevens voor ontevreden klanten. Wanneer jij wel producten retour neemt, maar de leverancier niet, dan zit jij alsnog met de voorraad. En wat was de voornaamste reden om met dropshippen te beginnen? Waarschijnlijk geen eigen voorraad beheren. Maak daarom goede afspraken met de leverancier hoe je dit oplost.

5. Garanties

Zet daarnaast afspraken op papier met de leverancier over de garantie. Als jouw producten van een Chinese leverancier komen, dan gelden er waarschijnlijk andere garantievoorwaarden, dan bij een Nederlandse dropship leverancier. Volgens de richtlijnen van de Europese Unie heeft jouw klant gewoon recht op 2 jaar garantie. Zorg dat je dit ook nakomt.

Wanneer een product dus niet voldoet aan de verwachtingen, dan kan de consument de webshop aanspreken voor een vervangend product, reparatie of teruggave van het order bedrag. Maar als er niks op papier staat met de leverancier over garanties, dan zal de webshop het product dus nogmaals moeten bestellen om de klant tevreden te stellen.

Dropshippen kan zeker een aantrekkelijk verdienmodel zijn. Maar het is geen snel-rijk methode. Belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met de leverancier. Het is ook gebruikelijk om een boete op te nemen wanneer gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

dropship business
Aan de slag met dropshipping? Bekijk dan eens deze review >>

6. Andermans media gebruiken

Tegenwoordig komt het nog geregeld voor dat bedrijven foto’s gebruiken die niet van hunzelf zijn. Volgens de wet is het verboden om andermans media te gebruiken zonder toestemming van de betreffende partij. Als je toch besluit om de media te gebruiken, dan riskeer je hoge boetes. Deze bedragen kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Tip: maak zelf professionele foto’s en video’s van het product dat je wilt gaan dropshippen. Beschik je niet over het juiste materiaal? Dan kan je desnoods een fotograaf in huren die gespecialiseerd is in productfoto’s. Dit kost meer dan dat je het zelf doet, maar op lange termijn leveren goede foto’s je veel meer op, dan wat simpele foto’s met een mobiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *