Succesvolle ondernemers, wat hebben ze met elkaar gemeen? Wanneer je naar ondernemersprogramma’s kijkt zoals ‘het mkb ondernemerscafé’, ‘Z in zaken’, ‘shark tank’ of ’the profit’ dan gaat het veelal om bepaalde skills waar ondernemers in uitblinken of waarin ze kunnen groeien om zichzelf en hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Een vaardigheid die van belang is, of je nu al jaren actief bent als ondernemer of net start, is discipline. Zodra een ondernemer je tips geeft over succes, dan zal hij of zij benoemen dat je nooit op moet opgeven, hard zal moeten werken en gedisciplineerd moet zijn. Moet? Je moet natuurlijk niks, maar om discipline te tonen is het bijna een must.

Mensen die bereid zijn om hard te werken en dit op lange termijn volhouden, bereiken vroeg of laat succes. Tegenslagen en frustraties horen bij ondernemen en ook het gevoel dat je al 100 keer hebt willen opgeven, maar je hoeft niet 100 keer de juiste beslissingen te maken, ook al heb je het maar 1 keer bij het juiste eind. Dat kan het verschil maken!

Winners never quit and quitters never win.

Vince Lombardi

Omgaan met tegenslagen

Start je net met je bedrijf? Dan ga je waarschijnlijk vol motivatie en energie beginnen. Businessplan geschreven, succesvol ingeschreven bij de KvK en de eerste periode hard weken. Je grijpt alles aan wat op je pad komt, maar dan komt er ongetwijfeld een moment waarin het even tegenzit. Minder klanten, minder winst en meer frustraties.

Hoe ga je met deze situaties om? Dit zijn de momenten waarop je kan laten zien uit welk hout je bent gesneden. Ga je in een hoekje zitten huilen bij de eerste de beste tegenslag of ga je volhouden en er alles aan doen om die tegenslag om te zetten in iets positiefs? In deze tijd is het belangrijk dat je vol blijft houden en blijft werken.

In zo’n situatie is dat natuurlijk lastig. Zeker als je kijkt naar familie, vrienden of mensen om je heen met een ‘vaste baan’ die zekerheid hebben van een inkomen. Besef waarom jij bewust andere keuzes maakt om meer te bereiken.

De volgende tips kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je ook in moeilijkere fases discipline behoudt.

verkooptechnieken
Lees ook: verkooptechnieken die jouw business vooruit helpen >>

1) Focus op je doel

Wat je doel ook is, schrijf het op en bewaar het op een plek waar je het zo weer terug kunt halen. Plak hem op je laptop, stop het in je portemonnee of hang het desnoods boven je bed. Waarom? Stukje mindset! Je bent zo beter in staat om je continu te focussen op wat doel is en waar je naar toe wilt.

Lees ook: creëer een succesvolle mindet

Focus je op een lange termijn doel die maanden tot zelfs een jaar (of jaren) vooruit ligt. Splits dit in korte termijn doelen (dag- en weekdoelen) om de stappen te bepalen die nodig zijn om je lange termijn doel te behalen.

Hoe groter je denkt en uitdagender het doel, hoe langer je er normaal gesproken over doet. Is dit erg? Nee, natuurlijk niet. Amazon, Tesla of Google zijn ook niet in één dag groot geworden. Maar wel met ondernemers aan het roer die beschikken over enorm veel discipline en doorzettingsvermogen.

Schrijf je doel(en) op en noteer een begin- en einddatum. Wat is de volgende stap? Kom eigen gemaakte afspraken na!

Ook wanneer het er naar uitziet dat je een deadline niet gaat halen, blijf doorwerken. Zet alles op alles om je doel alsnog te behalen. Negeer negatieve gedachten die zeggen: ‘laat maar, je red het toch niet’. Zodra die gedachte opspeelt ga je terug naar je bewustzijn waarom je de keuze hebt gemaakt om als ondernemer succes te behalen.

Zo bouw je discipline op en krijg je op de duur sneller en beter resultaat. Dit helpt je om de motivatie hoog te houden.

2) De knop omzetten

Heeft de levensstijl die je nu hanteer je gebracht tot waar je wilt zijn? Is het antwoord hierop nee, dan zal je dingen in je dagelijkse routine aan moeten passen. Zie het als het starten of uitbreiden van je business als een marathon.

De weg er naar toe is lang, je zult ups en downs krijgen, maar als je van te voren voldoende traint, genoeg rust neemt tussendoor en een gevarieerd voedingspatroon hanteert, dan ben je al een heel eind. Houd zowel mentaal als fysiek je lichaam gezond. Dit zorgt ervoor dat je de discipline sterk houdt.

Dit hoeft niet te betekenen dat alles in het hele proces leuk is, integendeel, maar als je weet waar je het voor doet dan blijf je productief en verspil je geen tijd aan onnodige zaken die niet bijdragen aan jouw doel.

3) Het juiste moment

‘Ik begin volgende week wel, want heb nu nog andere dingen te doen’. ‘Volgende maand is misschien beter aangezien de economie weer aan trekt’. Allemaal excuses en uitstelgedrag. Je weet wat ze zeggen: van uitstel, komt afstel. Het juiste moment om te beginnen is er niet, nou ja… of misschien toch: NU!

Er is altijd wel iets wat tussendoor kan komen. Feit is, dat alles wat je nu al hebt gedaan je niet meer hoeft te doen. Ook al maak je fouten (juist goed, want hier leer je van), deze kan je in een vroeg stadium aanpassen en verbeteren.

Hoe langer je dingen uit stelt, hoe moeilijker het wordt om te beginnen. Je zit dan al in de ‘excuus mode’ waardoor het makkelijk wordt om er één bij te verzinnen in plaats van actie te ondernemen.

discipline bedrijf beginnen
Misschien vind je dit ook interessant: een bedrijf starten naast je vaste baan

4) Routine in werkzaamheden

Ben je een ochtend of avondmens? Op welke tijdstippen ben je het productiefst? Als je dit van jezelf weet dan kan je makkelijker routine krijgen in belangrijke werkzaamheden. Plan ook vaste tijdstippen in wanneer je aan je business werkt. Hierdoor behoud je meer structuur.

Kleine dingen zoals het nieuws checken, een spelletje op de ps4 spelen of Netflix je favoriete serie kijken leiden snel af. Tuurlijk kan je dit blijven doen, maar nadat je relevante zaken hebt gedaan zoals die ene klant bellen, mails beantwoorden of een nieuw business idee uitwerken.

Wanneer je namelijk langer tijd besteed aan zaken die afleiden, dan wordt het ook moeilijker om weer gefocust aan de slag te gaan. Creëer een vaste werkplek en schuif dingen aan de kant die afleiden. In het begin is dit lastig, maar als je hier routine in krijgt dan besef je dat je geen tijd meer wilt verspillen aan nutteloze zaken.

5) Durf fouten te maken

Er gaan ondanks je harde werk en je discipline momenten komen waarop het even tegenzin. Sta hier niet te lang bij stil, durf ook fouten te maken. Ik durf met zekerheid te zeggen dat er geen één succesvolle ondernemer is die succes heeft weten te behalen zonder fouten te maken. En dat is juist goed dat je deze maakt want hier word sterker door.

Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat.

Abraham Lincoln

De kunst is om dit geen impact te laten hebben op je eigen discipline en motivatie. Dit hoort er simpelweg bij. Accepteer het en zet door. Blijf niet te lang hangen in negativiteit. Het is gebeurd, en je kunt bepaalde factoren niet veranderen, maar wel hoe je er zelf mee omgaat. Laat zien dat je nog altijd over genoeg discipline beschikt en dat je niet opgeeft.

Succes blijft uit, wat nu?

Ondanks je bikkelharde discipline kan het zijn dat je nog niet de gewenste resultaten behaald. Of zelfs, dat het nog helemaal niets oplevert. Dit is frustrerend als je er voor je gevoel alles aan doet.

Hoe je er nu een vervolg aangeeft bepaal je zelf! Geloof je er heilig in, dan zet je door. Voelt het toch niet goed en heb je er minder vertrouwen in? Dan kan je altijd nog omschakelen.

Wat je ook doet: geef jezelf de tijd. De meest succesvolle en winstgevende bedrijven van deze tijd hebben ook jaren nodig gehad om succes te bereiken. Kijk maar eens naar de onderstaande foto van het kantoor van Amazon in 1999. Eigenaar Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, die nog altijd even bescheiden blijft, maar wel beschikt over een ijzeren wil.

Kantoor Amazon 1999
Jeff Bezos in zijn kantoor in 1999 (Amazon.com)

Kortom: een bedrijf opbouwen heeft tijd nodig. Wat je doel ook is en hoe groot je ook wilt worden: soms dien je het geduld op te brengen om je onderneming echt de tijd te gunnen. Discipline is hierin één van de belangrijkste factoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *